středa 13. prosince 2017

DĚSNĚ RYCHLÁ ČOKOLÁDA S CHILLI, KANDOVANÝM OVOCEM A OŘÍŠKY :))



Protože netuším, jestli sem ještě do Vánoc stihnu napsat nějaký plnohodnotný příspěvek, dnes vám přináším (no, přináším nebude úplně ten správnej výraz, spíš trochu rozmazaně běžím okolo s hlavou plnou příprav na dcery maturitní ples, za mnou vlaje přibližně dvoumetrový seznam věcí, které se musejí nakoupit, upéct, uvařit, zabalit a podobně, takže v podstatě jen pro-bí-hám okolo přibližně druhou kosmickou rychlostí) - na chvilku tedy trochu přibržďuju a pootevřenými dveřmi téhle imaginární kuchyně vám sem vhazuju jeden rychlorecept.
Nevím, jak jste na tom s pečením vánočního cukroví vy, možná si (poněkud konzervativně) každý rok jedete to stejné kolečko rohlíčky - linecké - perníčky - pracny a jste spokojení, v tom případě mě klidně ignorujte... Já mám zvídavou duši a ADHD, což mě jaksi pořád žene kamsi dopředu a výš. Moje rodina má ráda své jisté (manžel mě vždy nezapomene upozornit, že bych měla být ráda, protože jinak by mě už dávno vyměnil :))) ale já si každý rok v tom předvánočním sprintu neodpustím užít aspoň jedno malé kuchtící experimentování. Vloni to bylo kváskové panettone a crinkles, oboje mimochodem výborné!, letos se chystám na kváskovou vánočku (generálku už mám za sebou a byla fakt skvělá), no, a taky mi nějak nedala spát představa čokolády s chilli....  Pár pokusů už mám mám za sebou, takže pokud neradi pečete nebo nestíháte, nebo prostě jen rádi zkoušíte nové věci, pojďte do toho a tenhle recept určitě vyzkoušejte :) 





A jak tedy na to? 

 

Suroviny:

 

kvalitní čokoláda podle vašeho vkusu
bílá nebo tmavá - nebo obě :))
chilli - množství i druh podle chuti
 (prášek nebo čerstvé, v bílé verzi je použité
 sušené habanero yellow z vlastní produkce)
mandle, různé druhy oříšků, 
hrozinky, kandované a sušené ovoce na ozdobení


Postup:

 

Připravíme si ořechy a ovoce, které pokrájíme na menší kousky. 
Čokoládu rozlámeme na dílky a rozpustíme nad vodní párou (do hrnce napustíme vodu a přivedeme k varu, na něj položíme druhý hrnec a v něm za stálého míchání rozpouštíme čokoládu). Přidáme chilli podle vlastní chuti.
Připravíme si pečící papír, na který po rozpuštění čokolády lžičkou tvarujeme placičky. Okamžitě zdobíme. Necháme ztuhnout, pokud jsme nedočkaví, vložíme do lednice nebo mrazáku. Hotové placičky uchováváme nejlépe v lednici.  
 (Tam je možná nikdo nenajde :)))


 

Poznámka nakonec: 


Možná jste ale taky zvídaví a raději byste vyrobili čokoládu svoji, od základu vlastní.
 V tom případě vás určitě bude zajímat tenhle odkaz, kde o výrobě domácí čokolády najdete všechno (a také si tu můžete vše potřebné objednat). 
Já asi neodolám a vyzkouším to :)) 


 A pokud byste měli chuť vyzkoušet další netradiční cukroví, vyzkoušejte třeba i kandované pomeranče v čokoládě...






Vhod by vám možná přišel i recept na domácí baileys.






A jestli už sladké nemůžete ani vidět, třeba vás potěším aspoň tímhle receptem na kroupového kubu se slaninou :)  






Přeju krásné Vánoce! :)
(A už jsem zase fuč.... ;))




Žádné komentáře:

Okomentovat