Jsem momentálně bez pc, takže to dnes bude jen krátké.
Možná že Vánoce milujete, možná že ne. Ať už patříte do skupiny nadšenců, kteří mají vánoční dárky nakoupené a zabalené už v říjnu a dojmete se pokaždé, když uslyšíte Narodil se Kristus pán; nebo do té druhé, co Vánoce hejtuje a snaží se je ignorovat až do poslední chvíle, a nadšení okolí sleduje s hlasitým skřípěním zubů; tak tedy vám všem jistě přijde vhod můj dnešní recept na domácí baileys. První skupině ho doporučuji jako sladké alkoholické vyvrcholení svátečního večera, druhé skupině jako antihistaminikum...
Možná že Vánoce milujete, možná že ne. Ať už patříte do skupiny nadšenců, kteří mají vánoční dárky nakoupené a zabalené už v říjnu a dojmete se pokaždé, když uslyšíte Narodil se Kristus pán; nebo do té druhé, co Vánoce hejtuje a snaží se je ignorovat až do poslední chvíle, a nadšení okolí sleduje s hlasitým skřípěním zubů; tak tedy vám všem jistě přijde vhod můj dnešní recept na domácí baileys. První skupině ho doporučuji jako sladké alkoholické vyvrcholení svátečního večera, druhé skupině jako antihistaminikum...
Recept je vhodný i pro ty z vás, kteří už pár let máte ve špajzu tu skoro zapomenutou láhev desetileté irské whisky, kterou vás před časem obdaroval nějaký humorista, přestože dobře ví, že ji u vás doma nikdo nepije, a nikomu ji nemůžete věnovat, protože ten špunt je už takovej "divně olezlej"...Takže to nezachrání ani to, že se mezitím z desetileté whisky stala dvanáctiletá. Nebo jste třeba jen zapomněli koupit vánoční dárek... To jsem vás mimochodem právě zachránila, domácí baileys je totiž hotové doslova za pár minut. Jeho sílu si určete sami množstvím přidaného alkoholu, záleží na účelu, ke kterému je chcete použít (nepřátelé Vánoc zvýší dávku, rejpavé tchyni bude možná stačit jen samotný "lepivý efekt" likéru :)))
A JAK TEDY NA TO?
Na jednu dávku likéru potřebujete:
Vanilkové baileys
200 - 300 ml irské whisky
1 konzerva salka
(zahuštěného slazeného plnotučného mléka)
250 ml šlehačky ke šlehání
2 polévkové lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
cca 10 čerstvých "strouhnutí" muškátového oříšku
1 konzerva salka
(zahuštěného slazeného plnotučného mléka)
250 ml šlehačky ke šlehání
2 polévkové lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
cca 10 čerstvých "strouhnutí" muškátového oříšku
Karamelové baileys
200 - 300 ml irské whisky
1/2 konzervy karamelového salka
(pokud je doma nemáte, získáte je cca dvouhodinovým povařením
konzervy obyčejného salka)
1/2 konzervy salka
250 ml šlehačky ke šlehání
1/2 konzervy karamelového salka
(pokud je doma nemáte, získáte je cca dvouhodinovým povařením
konzervy obyčejného salka)
1/2 konzervy salka
250 ml šlehačky ke šlehání
1 polévková lžíce silné instatní kávy
pořádná špetka mleté skořice
pořádná špetka mleté skořice
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a důkladně promixujte. Nalijte do lahve, nechte důkladně vychladit.Podávejte s ledem (kopečkem našlehané šlehacky, zmrzlinou, kávou) nebo si namíchejte koktejl B52. A pořádně se zbombardujte.
VAROVÁNÍ:
Po požití větší dávky hrozí ztráta koordinace, tedy DŮRAZNĚ DOPORUČUJI
vynechat některé vánoční zvyky, jako je například OLOVO-VOLOVO
nebo MĚŘENÍ MEDVĚDA.... :)))
Krásné svátky! A přežijte je ve zdraví! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat