čtvrtek 2. února 2017

KVÁSKOVÉ VDOLKY S DOMÁCÍMI ŠVESTKOVÝMI POVIDLY ANEB LÉK NA ZIMNÍ TRUDOMYSLNOST




 Milé děti! Myslím, že mě všichni dobře znáte. 
A tak už jistě tušíte, že jsem tu dnes proto, abych zaútočila na vaše novoroční předsevzetí.  Jistě jste momentálně plni odhodlání, že ty vánoční kila prostě shodíte, před očima vizi detoxikace, cvičení, hubnutí, na internetu už jste prošmejdili všechny možné diety, v lednici máte jen květák a čtyři žampiony... Tak v tomhle vás prostě nemůžu nechat, uznejte. Z podobných věcí si totiž uženete maximálně raně únorovu trudomyslnost. A co potom s vámi, že.... A od toho jsem tady jááá, abych vás trochu rozveselila a hlavně inspirovala, co byste měli provést s tím načatým medvědem... ééé, vlastně rokem. Hubnutí si prostě nechte na březen, až ze země začnou lézt všechny ty zdravé zelené věci. Ale abychom se toho března ve zdraví dožili, musíme se co? Musíme se trochu rozveselit! A to se vám nepovede, když budete večer okusovat celerovou lodyhu. Radši se pojďte ještě trochu preventivně zakulatit, abyste vydrželi veselí až do března :)  .... Tu máte recept, neváhejte...


Ale teď vážně: 

 O čem že to tu mluvíme?

 
Spousta z vás už nějakou dobu peče z kvásku chleba...
 Občas se ale stane, že vám kvásek zbyde, co potom s ním?
 Po internetu koluje recept třeba na kváskové lívance, můžete zkusit kváskovou vánočku nebo panettone podle Maškrtnice... Mě ale honila mlsná na něco jiného: naše oblíbené vdolky. Ve špajzu se ještě pořád hrdinně skví armáda sklenic se švestkovými povidly od loňska (možná i předloňska), v lednici mi tibetská kefírová houba vyrábí kefír a tím pádem základ na domácí tvaroh, tak hurá do toho! 
Časově je tenhle recept rozložen na dejme tomu vdolky k víkendové večeři. 
Začněte okolo 9. ráno, a přibližně v 16 - 18 budete mít hotovo :)


 

A jak tedy na to?

 

Suroviny:


2 polévkové lžíce 
pšeničného nebo žitného kvásku
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
420 g hladké mouky
 (nebo 200g hladké špaldové a 220 g hladké pšeničné)
2 polévkové lžíce rozpuštěného vlažného másla
1 - 3 polévkové lžíce cukru
povidla a tvaroh k podávání 





Postup:


  • Kvásek smícháme s 250 ml vlažného mléka a 200g mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny stát při pokojové teplotě na kychyňské lince. 
  •   
  • Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, zbytek mouky, vejce a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které se nechytá stěn nádoby. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nenabyde přibližně o třetinu (cca 5-7 hodin podle výkonnosti kvásku). 
  •  
  • Pracovní plochu potřeme olejem nebo máslem a tvarujeme malé kuličky o váze cca 50 g, které posléze zploštíme dlaní a uprostřed každé vytlačíme důlek (preventivní opatření proti zatékání povidel do rukávu:))).
  •  
  • Ve hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme cca 3 cm vysokou vrstvu oleje a vkládáme vdolky. Po vložení do oleje teplotu snížíme a smažíme zvolna (aby se upekly i uvnitř) po obou stranách dozlatova.
  •  
  • Hotové odložíme na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného oleje.
  •  
  • Mažeme domácími povidly (švestkovými nebo hruškovými) a zdobíme sladkým tvarohem nebo šlehačkou. Nebo je jen obalíme ve skořicovém cukru.
    Z tohoto množství surovin se vám na konci vykutálí cca 15 vdolků.



    No já vím, zase nezhubnete :))) 
    A jak se mám? Radši se neptejte, musela bych se přiznat, že jsem za zimu zhubla 4 kg a cítím se teď SKVĚLE! Jenže to byste pak třeba nechtěli vyzkoušet tyhle vdolky... A to by byla FAKT škoda! 
    Tak dobrou chuť a netrudomyslněte :)


2 komentáře:

  1. 188bet 188bet 10bet 10bet bet365 bet365 betway login betway login 카지노 카지노 432

    OdpovědětVymazat
  2. Week 17 football picks against spread: Top bets for Sunday leovegas leovegas 다파벳 다파벳 168MegaDrive : SEGA No 1 Asia - Shootercasino

    OdpovědětVymazat