Před časem jsem vás seznámila s mojí ZOO, možná by vás zajímalo, jak se mají moje zviřátka... Proto vám dnes přináším novinky z mojí lednice: S politováním oznamuji, že TIBI krystaly na vodní kefír už nejsou mezi námi. Myslím, že už jsem tu zmínila,
s jakou nedůvěrou hledí zbytek mojí rodiny na moje nadšení vším novým
a neokoukaným. Kváskový chleba mi ještě prošel, ale když mi před rokem v důsledku pití domácího kefíru přímo v dekoltu vyrazila podivná vyrážka ve tvaru babočky admirála, proběhla u nás doma tichá revoluce. Nenechali si vysvětlit, že vyrážka bývá reakcí organismu na příliv příznivých bakterií, že až se organismus vyčistí, zmizí
i babočka. Vyslechla jsem si spoustu nejapných poznámek na téma VETŘELEC
V NAŠÍ LEDNICI, ZAMOŘENÉ PÁSMO, CHEMICKÉ ZBRANĚ,
POVOLENÉ ZTRÁTY a MĚKKÉ CÍLE a pak jsem prostě rezignovala a vodního kefíru jsem se vzdala. Stále ještě ovšem chovám kefírovou houbu do mléka, kefír piju potají sama a výrobky z něj ne-ná-pad-ně podsouvám rodině, někdy s větším, jindy s menším úspěchem. Co si ale už nenechám vzít je žitný kvásek :) Před nedávnem jsem si uvědomila, že domácí chleba už peču skoro čtyři roky, a nejenže mě to pořád nepřestalo bavit, ale naopak stále objevuju další a další možnosti, jak kvásek využít. Dobromila alias Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, kvásek vlastnoručně založený na svátek Dobromily (jméno zaručující kvalitu), opravdu nezklamal. Po roce a něco pořád bublá a kvasí jak se patří, a pokud se mi začalo zdát, že ztrácí svoji sílu, po omlazení se zase rychle vrátil do staré kondice. Díky tomu občas řeším, co s přebytky kvásku. Jednou z možností jsou kváskové vdolky z minula, dnes vám přináším recept
na Krkonošské kyselo z kvásku.
A JAK TEDY NA TO?
Suroviny:
200 g žitného kvásku
1 l vody
400 g brambor
houby
houby
(mně momentálně došla zásoba sušených hub,
takže jsem tentokrát použila čerstvé houbičky shimeji,
čímž jsem polévku odsunula z Krkonoš
hoooodně směrem na východ :)))
vy můžete použít třeba žampiony)
takže jsem tentokrát použila čerstvé houbičky shimeji,
čímž jsem polévku odsunula z Krkonoš
hoooodně směrem na východ :)))
vy můžete použít třeba žampiony)
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
(nebo obyčejné smetany na vaření)
(nebo obyčejné smetany na vaření)
půlka menší cibule
máslo
sůl, drcený kmín, nové koření, bobkový list
cukr podle chuti
(na zjemnění kyselosti polévky, cca 1 polévková lžíce)
Postup:
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky
a v osolené vodě uvaříme doměkka.
a v osolené vodě uvaříme doměkka.
Cibuli nakrájíme najemno
a osmahneme na troše másla do sklovata.
Požíváme-li čerstvé houby, taktéž je osmažíme na trošce másla. Pár kousků dáme stranou na finální ozdobení polévky.
Kvásek rozmícháme ve studené vodě a za bedlivého dozoru a míchání přivedeme k varu. Osolíme a vhodíme 2-3 bobkové listy, půl lžičky drceného kmínu a cca 3 kuličky nového koření. Přidáme houby spolu s osmahnutou cibulkou. Společně vaříme do zhoustnutí.
Mezitím na máslo rozklepneme vejce,
osolíme a mícháme do zdrcnutí.
osolíme a mícháme do zdrcnutí.
Do polévky podle chuti přidáme cukr a sůl, necháme přejít varem a nakonec vlijeme smetanu ke šlehání. Vložíme uvařené brambory.
Do talíře nalijeme polévku, přidáme míchaná vejce a posypeme podle chuti bylinkami. Dozdobíme pár kousky hub.
Kyselo bych podle sladkokyselé chuti zařadila do stejné skupiny jako kulajdu. Kupodivu chutná i naší velice vybíravé dceři... Před námi je doufejme posledních pár studených deštivých dnů, snad vám dnešní polévka nejen svou chutí, ale i barvami přinese trochu dobré nálady :)
Pozn: Tento recept vznikl sloučením několika jiných receptů vypátraných na internetu.
Pozn: Tento recept vznikl sloučením několika jiných receptů vypátraných na internetu.
Žádné komentáře:
Okomentovat