úterý 4. dubna 2017

KRKONOŠSKÉ KYSELO Z KVÁSKU


Před časem jsem vás seznámila s mojí ZOO, možná by vás zajímalo, jak se mají moje zviřátka... Proto vám dnes přináším novinky z mojí lednice: S politováním oznamuji, že TIBI krystaly na vodní kefír už nejsou mezi námi. Myslím, že už jsem tu zmínila,
 s jakou nedůvěrou hledí zbytek mojí rodiny na moje nadšení vším novým 
a neokoukaným. Kváskový chleba mi ještě prošel, ale když mi před rokem v důsledku pití domácího kefíru přímo v dekoltu vyrazila podivná vyrážka ve tvaru babočky admirála, proběhla u nás doma tichá revoluce. Nenechali si vysvětlit, že vyrážka bývá reakcí organismu na příliv příznivých bakterií, že až se organismus vyčistí, zmizí
 i babočka. Vyslechla jsem si spoustu nejapných poznámek na téma VETŘELEC
 V NAŠÍ LEDNICI, ZAMOŘENÉ PÁSMO, CHEMICKÉ ZBRANĚ, 
POVOLENÉ ZTRÁTY a MĚKKÉ CÍLE a pak jsem prostě rezignovala a vodního kefíru jsem se vzdala. Stále ještě ovšem chovám kefírovou houbu do mléka, kefír piju potají sama a výrobky z něj ne-ná-pad-ně podsouvám rodině, někdy s větším, jindy s menším úspěchem. Co si ale už nenechám vzít je žitný kvásek :) Před nedávnem jsem si uvědomila, že domácí chleba už peču skoro čtyři roky, a nejenže mě to pořád nepřestalo bavit, ale naopak stále objevuju další a další možnosti, jak kvásek využít. Dobromila alias Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, kvásek vlastnoručně založený na svátek Dobromily (jméno zaručující kvalitu), opravdu nezklamal. Po roce a něco pořád bublá a kvasí jak se patří, a pokud se mi začalo zdát, že ztrácí svoji sílu, po omlazení se zase rychle vrátil do staré kondice. Díky tomu občas řeším, co s přebytky kvásku. Jednou z možností jsou kváskové vdolky z minula, dnes vám přináším recept 
na Krkonošské kyselo z kvásku.  



 

A JAK TEDY NA TO? 

 

Suroviny:

 

200 g žitného kvásku
1 l vody
400 g brambor
 houby
(mně momentálně došla zásoba sušených hub,
 takže jsem tentokrát použila čerstvé houbičky shimeji
čímž jsem polévku odsunula z Krkonoš
hoooodně směrem na východ :)))
 vy můžete použít třeba žampiony)
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
(nebo obyčejné smetany na vaření)
půlka menší cibule
máslo
sůl, drcený kmín, nové koření, bobkový list
cukr podle chuti
(na zjemnění kyselosti polévky, cca 1 polévková lžíce)
čerstvé sezónní bylinky: 
petržel, cibulové výhonky, řeřicha a pod. 




Postup:

 

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky
      a v osolené vodě uvaříme doměkka.
     
Cibuli nakrájíme najemno
 a osmahneme na troše másla do sklovata.
Požíváme-li čerstvé houby, taktéž je osmažíme na trošce másla. Pár kousků dáme stranou na finální ozdobení polévky. 
Kvásek rozmícháme ve studené vodě a za bedlivého dozoru a míchání přivedeme k varu. Osolíme a vhodíme 2-3 bobkové listy, půl lžičky drceného kmínu a cca 3 kuličky nového koření. Přidáme houby spolu s osmahnutou cibulkou. Společně vaříme do zhoustnutí.
Mezitím na máslo rozklepneme vejce, 
osolíme a mícháme do zdrcnutí.
Do polévky podle chuti přidáme cukr a sůl, necháme přejít varem a nakonec vlijeme smetanu ke šlehání. Vložíme uvařené brambory.
Do talíře nalijeme polévku, přidáme míchaná vejce a posypeme podle chuti bylinkami. Dozdobíme pár kousky hub.  




Kyselo bych podle sladkokyselé chuti zařadila do stejné skupiny jako kulajdu. Kupodivu chutná i naší velice vybíravé dceři... Před námi je doufejme posledních pár studených deštivých dnů, snad vám dnešní polévka nejen svou chutí, ale i barvami přinese trochu dobré nálady :) 





Pozn: Tento recept vznikl sloučením několika jiných receptů vypátraných na internetu. 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat