středa 19. dubna 2017

CUKR S FIALKAMI A JEŠTĚ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA SE ŠLEHAČKOU A FIALKOVÝM CUKREM


 Po krátkém jaru přišlo ještě kratší léto. Aspoň mně to tak přijde, ačkoli podle kalendáře je už půlka dubna.  Venku je to jak vystřižené z postapo románu od Roberta Merleho, fičí severní vítr, z nebe se valí střídavě déšť a sníh, člověk by málem hledal Geigerův počítač; a ráno jsem už zas škrábala zamrzlé okno od auta.... V podobné slotě má člověk jen několik málo možností: obalit se kožichem a zalézt zpátky do nory, nebo si dát něco antidepresiv, ať už ve formě alkoholu, adrenalinu či návykové společnosti blízkého člověka.... Nebo se vykašlat na to, co se děje za okny, i kdyby tam padaly věci tak podivné, že se vám o nich nezdálo ani v těch nejdivočejších snech, a ponořit se do činností, které vás těší.... Možná že stejně jako já patříte do oné zvláštní skupiny šílenců, pro něž je tím největším štěstím zalézt do kuchyně a vařit a péci až do padnutí; vaši nechápaví partneři vás pak často nacházejí v oblaku moučného prachu, špinavé, zaprášené, ale šťastné jak blechy (ačkoli nechápu, proč jsou blechy šťastné). Pokud ano, máte vystaráno: Pojďte se se mnou zavřít do kuchyně, a také si doma vyrobte své vlastní malé jaro, pomocí tohohle úžasně barevného a voňavého ANTIDEPRESIVNÍHO

CUKRu S FIALKAMI






 A jak tedy na to? 

 

několik hrstí fialek z vlastního zdroje
 cukr krupice podle vlastního uvážení
Fialkové lístky otrháme a pár pulsy mixéru
rozmixujeme s cukrem.

Necháme mírně proschnout 
a nasypeme do uzavíratelné sklenice.

Používáme všude, kde vynikne barevný fialový cukr, 
  například na makronky, zmrzlinu,zdobení 
ovocných a jiných pohárů, do náplní moučníků.







Cukr s fialkami jsem musela hned vyzkoušet 
a tak vznikla tahle:




PIŠKOTOVÁ ROLÁDA 

SE ŠLEHAČKOU

A FIALKOVÝM CUKREM




Tenhle recept je první ze série jednoduchých receptů 
"PRO BARUNKU"
(určeno pro všechny nesmělé kuchařské začátečníky :) 










Suroviny:



  6 vajec
6 vrchovatých lžic hladké mouky
6 lžic cukru krupice


2 kelímky šlehačky na šlehání 
(nejlépe 40%)
cukr moučka podle chuti    



Postup:



Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
Z bílků ušleháme pevný sníh.

Do sněhu opatrně a pomalu postupně zamícháme 
po jednom žloutky, cukr a mouku.

Přidáme dvě vrchovaté lžíce prosátého Holandského kakaa.


Vše opatrně promícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. 


Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 20 minut.


Plech s roládou vyndáme z trouby
počkáme až trochu zchladne
 a i s pečícím papírem stočíme do rolády.


Necháme úplně vystydnout.


Šlehačku ušleháme do tuha.
 Pozor na přešlehání, jakmile se ve šlehačce začnou
 "dělat kousky", povedlo se nám nechtěně vyrobit domácí máslo :)))


Do ušlehané šlehačky zamícháme
 moučkový cukr a cukr s fialkami.


Vychladlou roládu rozvineme, 
potřeme šlehačkou, znovu zavineme.


Zabalíme do alobalu a dáme do ledničky 
aspoň na hodinu rozležet a ztuhnout.


Hotovou roládu ozdobíme květy fialek :)

Tip navíc: Zaměňte šlehačku za tvarohovou náplň (třeba z domácího tvarohu z tibetské kefírové houby a přelijte čokoládovou polevou, získáte roládu Míša).






          Fialka není jen krásná, je i zdravá...
Chcete o ní vědět víc? 
Dočtete se tady :)  


 

Žádné komentáře:

Okomentovat