Tenhle chleba je vhodný pro všechny,
kdo večer téměř v posledním tažení udělali rozkvas a byli
přitom líní hledat váhu, ráno rozespale mžourají do internetu
a hledají vhodný recept, aby vzápětí zjistili, že mají málo
rozkvasu... Nebo se ocitli někde, kde není váha... nebo internet. Záchranný recept 112 je tu v tomto případě pro vás :)
PROČ 112?
112 znamená (mimo tísňové linky :))) poměr rozkvasu – 1 díl,
vody – 1 díl a mouky
- 2 díly. Je úplně jedno, s jakým množstvím rozkvasu začnete (pokud se tedy zrovna nenacházíte v pohádce Hrnečku vař!), prostě jen přidejte zbylé ingredience podle poměru 1:1:2 (rozkvas: tekutina: mouka), pro odměření použijte třeba obyčejný čajový hrneček (který jsem použila právě u tohoto konkrétního chleba). Pro představu přesto uvádím současně i množství surovin v gramech. Chleba je s mírně nižší hydratací (okolo 63%), výborně se s ním tedy pracuje a přitom docela pěkně vyskočí do výšky, takže ho doporučuji i začátečníkům :)
- 2 díly. Je úplně jedno, s jakým množstvím rozkvasu začnete (pokud se tedy zrovna nenacházíte v pohádce Hrnečku vař!), prostě jen přidejte zbylé ingredience podle poměru 1:1:2 (rozkvas: tekutina: mouka), pro odměření použijte třeba obyčejný čajový hrneček (který jsem použila právě u tohoto konkrétního chleba). Pro představu přesto uvádím současně i množství surovin v gramech. Chleba je s mírně nižší hydratací (okolo 63%), výborně se s ním tedy pracuje a přitom docela pěkně vyskočí do výšky, takže ho doporučuji i začátečníkům :)
A JAK TEDY NA TO?
ROZKVAS
(cca 12 hodin před
pečením):
1 díl žitné mouky (1 hrnek nebo
150 g)
1 díl vlažné vody (1 hrnek nebo 150 g)
polévková lžíce kvásku z lednice
TĚSTO
(po 12 hodinách):
- 1 díl rozkvasu
(300 g - nebo 2 čajové hrnky)
- 1 díl vody
(300 g - nebo 2 čajové hrnky)
- 2 díly mouky
(100 g žitné a 500 pšeničné chlebové -
nebo mix mouk - 4 čajové hrnky)
- alternativně:
cca 100 g mother dough (mateřského těsta),
nebo 1 vařený strouhaný brambor
Do mísy kuchyňského robota vlijeme rozkvas, přidáme tekutinu, mouku, (případně mother dough nebo bramboru), kmín a sůl. Společně prohněteme asi 10 minut
(5 minut na nižší, 5 minut na vyšší rychlost). Necháme 2 hodiny kynout v míse, každých 30 minut popřekládáme.
(5 minut na nižší, 5 minut na vyšší rychlost). Necháme 2 hodiny kynout v míse, každých 30 minut popřekládáme.
Po dvou hodinách vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, ještě (jen mírně) propracujeme a vytvarujeme bochník. Vložíme do vysypané ošatky a necháme vykynout (cca 1,5 - 2 hodiny).
Nebo vložíme do lednice (5 - 7°C) na cca 9 hodin (či přes noc).
Troubu roztopíme na 250°C, na dno vložíme starý plech. (Trouba by se měla nahřívat aspoň 20 minut, pokud pečete na kameni nebo pizza desce, nahřívejte aspoň 30 minut.)
Chleba z ošatky vyklopíme na sázecí lopatku (pokud si nejste jistí, položte na lopatku pečící papír), podle nálady nařízneme a sešoupneme na plech nebo kámen. Současně na plech na dně nalijeme hrneček vařící vody. Po 10 - 15 mintách plech se zbytkem vody vyjmeme a teplotu snížíme na 190°C. Pečeme do zlatohnědé barvy (asi 40 mint).
Necháme zchladnout na mřížce, nakrojíme, až když je zcela vychladlý.
Co jsem to ještě.....?
Už vím! Přeju krásný nový rok! :)
Už vím! Přeju krásný nový rok! :)
Ja mám takú skúsenosť, že v robote s hnetákom je veľmi dlhá doba 10 minút, cesto bude prehnetene s bude dá rozlievať.
OdpovědětVymazatChleby na fotkách v receptu jsou upečené podle tohoto receptu :)
VymazatMožná nepotřebuju váhu, ale rozhodně anglicky slovník. Já nechápu proč Češi míchají anglická slova do češtiny, když Český výraz/slovo existuje.
OdpovědětVymazatSouhlasím. A já zase nechápu, proč jsou všichni Češi - i Moravané a Slezané např..
Vymazat