pátek 5. ledna 2018

KVÁSKOVÝ ZÁCHRANNÝ CHLEBA 112 (BEZ VÁŽENÍ – VHODNÝ I PRO ZOUFALCE, PROKRASTINÁTORY A ZAČÁTEČNÍKY :))





Tenhle chleba je vhodný pro všechny, kdo večer téměř v posledním tažení udělali rozkvas a byli přitom líní hledat váhu, ráno rozespale mžourají do internetu a hledají vhodný recept, aby vzápětí zjistili, že mají málo rozkvasu... Nebo se ocitli někde, kde není váha... nebo internet. Záchranný recept 112 je tu v tomto případě pro vás :)



PROČ 112? 

 

 

 

112 znamená (mimo tísňové linky :))) poměr rozkvasu – 1 díl, vody – 1 díl a mouky 
- 2 díly. Je úplně jedno, s jakým množstvím rozkvasu začnete (pokud se tedy zrovna nenacházíte v pohádce Hrnečku vař!),  prostě jen přidejte zbylé ingredience podle poměru 1:1:2 (rozkvas: tekutina: mouka), pro odměření použijte třeba obyčejný čajový hrneček (který jsem použila právě u tohoto konkrétního chleba). Pro představu přesto uvádím současně i množství surovin v gramech. Chleba je s mírně nižší hydratací (okolo 63%), výborně se s ním tedy pracuje a přitom docela pěkně vyskočí do výšky, takže ho doporučuji i začátečníkům :) 





A JAK TEDY NA TO?


ROZKVAS 

 (cca 12 hodin před pečením):

1 díl žitné mouky (1 hrnek nebo 150 g)
1 díl vlažné vody (1 hrnek nebo 150 g)
polévková lžíce kvásku z lednice


TĚSTO
(po 12 hodinách):

  • 1 díl rozkvasu
 (300 g - nebo 2 čajové hrnky)

  • 1 díl vody
 (300 g - nebo 2 čajové hrnky)

  • 2 díly mouky
 (100 g žitné a 500 pšeničné chlebové -
 nebo mix mouk - 4 čajové hrnky)

  • alternativně:
cca 100 g mother dough (mateřského těsta), 
nebo 1 vařený strouhaný brambor


Do mísy kuchyňského robota vlijeme rozkvas, přidáme tekutinu, mouku, (případně mother dough nebo bramboru), kmín a sůl. Společně prohněteme asi 10 minut
 (5 minut na nižší, 5 minut na vyšší rychlost). Necháme 2 hodiny kynout v míse, každých 30 minut popřekládáme.

Po dvou hodinách vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, ještě (jen mírně) propracujeme a vytvarujeme bochník. Vložíme do vysypané ošatky a necháme vykynout (cca 1,5 - 2 hodiny).

Nebo vložíme do lednice (5 - 7°C) na cca 9 hodin (či přes noc).

Troubu roztopíme na 250°C, na dno vložíme starý plech. (Trouba by se měla nahřívat aspoň 20 minut, pokud pečete na kameni nebo pizza desce, nahřívejte aspoň 30 minut.)

Chleba z ošatky vyklopíme na sázecí lopatku (pokud si nejste jistí, položte na lopatku pečící papír), podle nálady nařízneme a sešoupneme na plech nebo kámen. Současně na plech na dně nalijeme hrneček vařící vody. Po 10 - 15 mintách plech se zbytkem vody vyjmeme a teplotu snížíme na 190°C. Pečeme do zlatohnědé barvy (asi 40 mint).

Necháme zchladnout na mřížce, nakrojíme, až když je zcela vychladlý.


A na závěr na ukázku ještě jedna už letošní špaldovo žitná verze :)




Co jsem to ještě.....?
Už vím! Přeju krásný nový rok! :)



4 komentáře:

  1. Ja mám takú skúsenosť, že v robote s hnetákom je veľmi dlhá doba 10 minút, cesto bude prehnetene s bude dá rozlievať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chleby na fotkách v receptu jsou upečené podle tohoto receptu :)

      Vymazat
  2. Možná nepotřebuju váhu, ale rozhodně anglicky slovník. Já nechápu proč Češi míchají anglická slova do češtiny, když Český výraz/slovo existuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. A já zase nechápu, proč jsou všichni Češi - i Moravané a Slezané např..

      Vymazat