Jsme se dlouho neviděli; mohla bych se vymlouvat na zimní spánek a podobně,
ale nebudu. Nejspíš byste ode mě rádi nějaký ten velikonoční příspěvek,
bohužel vás musím zklamat. Nejenomže jsem na Velikonoce trochu alergická
(blíže to vysvětluju v příspěvku Velikonoční jidášky aneb změna je život,
kde tedy najdete i jeden ten kýžený velikonoční recept), ale taky se momentálně léčím. Z čehože se léčím? Aaaaale... Od všeho trochu, abyste věděli.
Jsem totiž chodící příklad toho, že psychosomatika funguje.
Loňský rok mi nadělil několik velice náročných situací, a já, protože jsem cíťa
(to jste si nemysleli, že ne), jsem to jako obvykle prožívala víc, než by bylo záhodno.
A výsledek se brzy dostavil: nezkazily se mi oči, jak by očekávali všichni Cimrmanologové, ale vyrašilo na mě tuhleto a támhleto, já si toho samozřejmě nevšímala, protože šmarjáá, přece se nesložím, protože mě chytly záda, a vše jsem zvesela ignorovala tak dlouho, až mě osud popadl za límec a podrazil mi nohy, abych dopadla pěkně natvrdo. Taaaakže jsem teď doma a léčím se. Musím ležet a skoro nic nemůžu jíst, protože dieta, aaach jo. JENŽE... To byste mě asi museli svázat a pohodit do kouta, abyste mě udrželi v bezpečné vzdálenosti od kuchyně, protože jakmile to neuděláte, v nestřeženém okamžiku mě nachytáte, jak se se šíleným svitem v očích, rozcuchaně a v pyžamu plížím nenápadně do kuchyně, protože mě právě napadlo, jak by se dala vylepšit ta moje nucená dieta. Protože tady nebudu chroustat jen syrovou zeleninu a ovoce, žejo. Čirou náhodou jsem tuhle v šuplíku na zeleninu v lednici našla síťovku plnou kulaťoučkých červených řep. A už mi to v hlavě šrotovalo a naskakovaly věci jako carpaccio? hummus s řepou? řepová pomazánka? ... Ale ne e, nakonec se mi to všechno ustálilo na myšlence, že červená řepa znamená hlavně boršč... A když už se musím trápit dietou, tak ať mi to chutná. A užiju si to. A taky mám nové pole pro zkoumání, že. Konec řečí, tady máte výsledek :)
A jak tedy na to?
Suroviny:
700 ml hovězího vývaru
(lze nahradit zeleninovým nebo jen vodou,
ale doporučila bych nevynechávat, jinak chuť nebude tak plná)
3 středně velké hlavy červené řepy
1/4 malé hlávky červeného zelí
1 cibule
1 rajský protlak, cca 100 g
čerstvý kopr
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
ocet
cukr
sůl
lžíce olivového oleje
zakysaná smetana
nebo šlehačka
(ne ve spreji!!!)
Postup:
- Červenou řepu (neoloupanou) zabalíme do alobalu (každou zvlášť) a vložíme do trouby, kterou zapneme na 180°C a upečeme do měkka (cca 40 minut, podle velikosti řepy).
- K řepě do trouby vložíme 1 střední cibuli, kterou taktéž upečeme.
- Upečenou řepu a cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kusy a vložíme do vroucího vývaru. Přidáme nakrouhanou hlávku červeného zelí, bobkový list, nové koření, pepř, několik stonků kopru, rajský protlak a společně znovu přivedeme k varu. Vaříme do změknutí zelí.
- Z polévky vylovíme koření a stonky kopru a rozmixujeme ponorným mixérem do krémové konzistence.
- Osolíme, dochutíme cukrem a octem (podle chuti). Přidáme lžíci olivového oleje.
- Podáváme se zakysanou smetanou nebo doma ušlehanou NESLAZENOU šlehačkou a čerstvě nasekaným koprem.
Alternativně lze na dozdobení použít vařené fazole, nebo na jemno nasekané hovězí maso z vývaru. Nebo všechno :)))
Je to na vás a vaší fantazii :)
Přeju vám dobrou chuť a jestli vám zrovna taky něco je, snažte se na tom najít to pozitivní :) A buďte brzo fit!
Krásné jaro! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat