neděle 13. září 2015

ŠVESTKOVÁ NUTELA S ČOKOLÁDOU




Jak jsem se těšila, že po nekonečném ochutnávání z několika várek domácích švestkových povidel konečně odlepím rty od sebe, odtrhnu utěrku od desky kuchyňské linky a vrhnu se směrem ke slané kuchyni - mou hlavou prolétává několik báječných SLANÝCH receptů, které prostě musím vyzkoušet... Leč!
V mojí kuchyni přistála další várka švestek, opět s přívlastkem POSLEDNÍ. Zahnala jsem několik neodbytných myšlenek na téma PRODÁVÁM ŠVESTKY NA TRHU nebo DÁVÁM K ADOPCI SVÉHO SKLIZNĚ CHTIVÉHO MANŽELA, jehož už dlouhá léta podezírám, že některý z jeho předků byl křeček; protože stále odmítá porazit některé, dle mého názoru zcela nadbytečné ovocné stromy na naší chalupě (kdo potřebuje osm jabloní, žeeee?) a každý plod naší zahrádky mi domů přináší s tak hrdým výrazem, jako by ho sám porodil. A protože tím pádem už mám doma švestky skoro ve všech podobách - vyjma slivovice, povzdechla jsem a zalistovala kuchařkami a internetem. Byla jsem trochu nedůvěřivá, když jsem narazila na recept s názvem Švestková nutela, ale obsah bedny nacházející se na podlaze mojí kuchyně, nad nímž se bleskurychle vynořilo zlověstné mračno hladových octomilek, mě vyprovokovalo k akci. Pokud se tedy i vy ve svojí kuchyni právě ocitáte v podobně prekérní situaci, neváhejte se pustit do tohoto poměrně jednoduchého, leč velice efektního receptu. (Malé varování: Jakmile jednou ochutnáte, jste ztraceni.)





A jak tedy na to?

Suroviny:

2 kg vyzrálých, měkkých švestek
600g krupicového cukru 
(část je možné nahradit třtinovým cukrem)
3 balíčky vanilkového cukru
(případně odpovídající množství domácího vanilkového cukru) 
3 čokolády na vaření 
rum - ad libitum


Postup:

Omyté a vypeckované švestky smícháme se všemi druhy cukru a necháme chvíli odstát - než pustí šťávu. Hrnec se švestkami postavíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu, pak teplotu zmírníme a necháme dusit, než se švestky rozvaří a část šťávy se odpaří (cca 20-30 minut). Ke konci varu vlijeme podle chuti rum a vložíme čokoládu rozlámanou na kousky, kterou ve směsi necháme rozpustit. Mezitím si připravíme čistě vymyté sklenice, které ještě pro jistotu vypláchneme právě vařící se vodou z konvice, včetně víček.
Směs švestek a čokolády rozmixujeme dohladka a ještě přepasírujeme přes sítko, abychom ji zbavili nežádoucích nerozvařených kousků šveskových slupiček; a výslednou hladkou hmotou posléze naplníme připravené sklenice. Zašroubujeme a pro jistotu sterilizujeme (20 minut při 80°C), nebo uchováváme v lednici. Hotovou nutelu používáme všude tam, kde skutečnou: na chleba či sladké pečivo jako marmeládu, jako toping na palačinky, jako přísadu do bílého jogurtu, do závinů, buchet, sladkých knedlíků... Nebo jen tak.  Doporučuju vyzkoušet kombinaci nutely a banánu - kombinace tak výborná, že jsem se už několikrát přistihla, jak ji mlsám v noci u lednice :)))


 
Mimochodem,věděli jste, že člověk může octomilky prostě vyluxovat? 
Sejmete-li koncovku na podlahu a ponecháte jen holou trubici; a navíc pověříte - li luxováním (opravdu odmítám používat termín VYSÁVAT OCTOMILKY) svého chotě, budete odměněni nejen likvidací mušek, ale navíc i opravdu skvělým šermířským výstupem :D

Přeju vám dobrou chuť. 
A ne abyste mě prokleli, až se přistihnete v noci u ledničky :))
(zdroj receptu: internet)

2 komentáře: