Sama jsem u sporáku stála poprvé asi ve dvanácti letech. Tehdy to bylo v rámci "lovení svištíků"... Tady je zase nutné malé vysvětlení: Když jsme s mým bratrem byli malí, naše rodina lovila tzv. svištíky - po vzoru Foglarových Rychlých šípů lovících bobříky. Ochránci zvířat: POHOV! Každý bobřík/svištík byl vlastně jen taková zkouška.
Tedy například: kdo vydržel 24 hodin nepromluvit, ulovil svištíka mlčení - toho jsem nikdy neulovila :). Kdo se odvážil vydat o půlnoci do lesa pro tajemný talisman, ulovil svištíka odvahy - toho taky nemááám. A kdo něco dobrého podle zadání uvařil, ulovil svištíka vaření... Juchů, tady jsem konečně zabodovala :) Postupovala jsem tehdy podle Kuchařky pro začátečníky, kterou jsem dostala od táty k Vánocům. Vařila jsem polévku se strašidelným názvem PANÁDLOVÁ. Fakt nevím, z čeho vznikl název, ale uvařila jsem ji zdárně, a tak se vytoužený svištík konečně ocitl v mojí sbírce. A já na něj byla ještě pyšnější než na svištíka za skok do dálky, hloubky a běh pro cokoli...
Od panádlové polévky uběhlo až neslušně mnoho let a já se postupem času naučila celkem obstojně vařit. Pravda, někteří z mých partnerů se museli protrpět například nedovařenými bramborovými knedlíky (zvenčí úžasné - vevnitř syrové), nebo přežít moje záchvaty zoufalství nad kynutým těstem (proč to zase nekynéééé??)... I tyto mety jsem ale pokořila a nebyla bych to já, abych nesahala po těch lákajících stále výš a ještě výýýýš... Až jsem se přimotala k pečení kváskového chleba. Před dvěma lety jsem vstoupila do FB skupiny Pečem Pecen a dlouho jen okukovala krásné chleby... Sbírala odvahu... Chovala kvásek...
Po několika prvních chlebech typu disk, frisbee, neidentifikovatelný ležící předmět (ULO) apod. se mi za vydatné pomoci kamaráda Martina - nadšeného pekaře povedl TEN MŮJ PRVNÍ...
Adrenalin, přátelé. A nezapomenutelný. Někdo rád kouká do pračky, jiný do mraveniště, další na nekonečné seriály... Já to všechno vyměním za tu úžasnou chvíli, kdy se v troubě nadechuje chleba, roste do výšky, trouba hučí a můj mozek se vznáší kdesi na hladině alfa vln... O tenhle zážitek se ale s vámi ráda podělím :-)
A jak tedy na to?
Pokud jste zdárně překonali tento první krok a ve vaší lednici se ocitla sklenička s kváskem, můžete se konečně pustit do pečení chleba :-)
Jak si upéct pravý domácí kváskový chléb je dneska už celkem jednoduché zjistit. Na internetu je k dispozici spousta výborných receptů. Horší to bývá s časovým rozvrhem, tady mnozí lidé tápou. Pro nespočet dotazů od mých kamarádů a známých jsem se rozhodla tento postup sepsat pro jednu konkrétní modelovou situaci. I zde ovšem musíme brát v úvahu, že různě staré kvásky pracují různě rychle, různé druhy mouk různě sají tekutinu, takže i konečné časy se mohou různit... Časové údaje jsou tedy spíše orientační, řiďte se hlavně obrázky :-) Stejně je to s konzistencí těsta, je možné jej "dolaďovat" moukou či tekutinou, pokud se vám nezdá "tak akorát".
Dneska se tedy budeme zabývat tou nejjednodušší variantou - víkendovým pečením.
CÍL: Mít k sobotní večeři svůj vlastní voňavý kváskový chléb.
Podmáslový chléb s pšenicí, špaldou a žitem
A ještě jedna poznámka, kterou musím dodat: Nepovažuju se za odborníka na pečení chleba. Takže pokud jsem trochu mimo v pekařské terminologii, prosím o shovívavost všechny čtenáře - odborníky :)))
A TEĎ HURÁ NA TO!
Kvas:
cca 1-3 lžičky kvásku z lednice
150 ml vlažné vody
100 g žitné celozrnné mouky
Vlastní těsto:
300 ml podmáslí pokojové teploty
150-200 g špaldové celozrnné mouky
(podle savosti mouky)
300 g pšeničné hladké mouky
1 lžička mletého kmínu
3 rovné lžičky soli
Postup:
Pátek večer 20:00 - ROZKVAŠENÍ
- Z ledničky vyndám skleničku s kváskem, připravím si mísu, ve které budu ráno zadělávat těsto (já používám velkou skleněnou mísu od kuchyňského robota, do které tedy přeliji kvásek ze sklenice v lednici (cca 30 g).
- Hladový kvásek nakrmím: tedy přidám cca 150 ml vlažné vody a 100g žitné celozrnné mouky, pořádně promíchám. V našem případě potřebujeme cca 250 g aktivního kvásku, tedy kvásku, který se najedl a posilnil na svou další práci.
- Mísu zakryju šustivou igelitovou taškou (udrží příznivé klima) a nechám stát na lince při pokojové teplotě přibližně 12 hodin. Rozkvašuji většinou podle toho, v kolik hodin se chystám druhý den péct, tedy dejme tomu, že chci ráno začít péct v 8 hodin, tak tzv. rozkvasím v pátek okolo 20. hodiny večerní.
Sobota ráno 8:00 - ZADĚLÁNÍ TĚSTA
- Z mísy sundám igelitovou tašku, aktivní kvásek uvnitř hezky voní, nabyl na objemu a je plný bublinek, což značí, že se najedl a je připravený spolupracovat.
Zde ještě vidíte rozkvašený kvásek v detailu:
- ODEBERU SI TAK 2-3 LŽIČKY ZPĚT DO SKLENIČKY V LEDNICI!
- Ke kvásku v míse přiliju 300 ml podmáslí pokojové teploty a promíchám vidličkou nebo metlou, aby se kvásek rozptýlil v tekutině.
- Přisypu 150-200 g špaldové mouky (raději nejdřív méně a pak doladit podle výsledné hustoty těsta, těsto má být spíše řidší konzistence - viz obrázek), 300 g hladké pšeničné mouky a 1 lžičku mletého kmínu.
- Promíchám pár minut v kuchyňském robotu na první rychlost tak, aby se suroviny spojily v kompaktní těsto, a nechám odpočinout. Stačí přibližně 30 minut.
8:30 - Přisypu sůl a nechám zpracovat na druhou rychlost v kuchyňském robotu cca 7 minut.
Opět přikryju igelitovou taškou, nechám kynout dvě hodiny. Během této doby každých 30 minut těsto několikrát tzv. přeložím, tedy rukou namočenou ve vodě či oleji podebírám těsto od krajů a překládám napůl, kvásek tak v mouce může lépe pracovat.
(Tedy přibližně v 9:00 9:30, 10:00 hod.)
(Tedy přibližně v 9:00 9:30, 10:00 hod.)
10:30 JDEME DO OŠATKY:
- Připravím si ošatku (pedigovou, proutěnou či slaměnou) a vysypu ji hladkou pšeničnou, žitnou nebo pohankovou moukou, kterou systematicky vetřu do všech mezer (další možností je vložit těsto do moukou vysypané utěrky vložené do misky, nebo jen do misky vytřené olejem).
- Těsto pomocí stěrky přemístím na podložku posypanou moukou.
- Zpracuju ho do pravidelného tvaru bochánku, snažím se povrch dokonale uhladit, čímž předcházím popraskání chleba při pečení. Nepravidelnosti soustřeďuju na budoucí spodní stranu bochníku. S těstem pracuju něžně, příliš ho netrápím a celé zpracování trvá jen okolo 3 minut. Těsto si při zpracování nabere ještě tak okolo cca 50 g mouky, jak by mělo vypadat, vidíte na obrázku.
- Bochník jemně popráším pohankovou nebo pšeničnou moukou (pro vložení do ošatky) nebo olejem (pro vložení do vyolejované misky) a vložím do nádoby (ošatka nebo miska) "švem" nahoru (po vyklopení zůstane dole na plechu). I spodní část bochníčku mohu teď znovu upravit, nejlépe rukou namočenou ve vodě či oleji, abych předešla případnému prasknutí. Bochánek v ošatce či míse přetáhnu folií nebo mikrotenovou taškou a nechám kynout při pokojové teplotě 1,5 - 2,5 hodiny.
12:30 - 13:30 KYNUTÍ V OŠATCE A PEČENÍ
- Po uplynutí hodiny a půl těsto v ošatce zkontroluju. Zajímá mě následující: Nabylo těsto na objemu? Pokud ano, šťouchnu do něj prstem, a podobně jako u kynutého těsta zkoumám, jestli se dolíček, který jsem vyrobila, vrací pomalu nebo rychle. Vrací-li se rychle, ještě nechám těsto dále kynout. Pokud ale nabylo na objemu přibližně o jednu třetinu a zdá se mi, že dolíček se vrací pomaleji, je čas roztopit troubu.
- Troubu zapnu na 250°C a nechám ji vytopit na tuto teplotu, nejlépe ještě po dosažení teploty ponechám zahřívat aspoň 15 - 20 minut. Uvnitř jsou vložené dva plechy, jeden přibližně v jedné třetině, druhý položený na dně. Uvařím si hrneček horké vody v rychlovarné konvici.
- Nastává ten důležitý adrenalinový okamžik. Sázecí lopatkou s pečícím papírem přiklopím shora ošatku s těstem, otočím "nohama vzhůru" a poklepáním na dno z ní opatrně těsto vyklepnu. Teď je možné těsto ozdobně naříznout, není to ale nutné.
- Otevřu troubu. Rychle přešoupnu papír s bochníkem na rozpálený plech (či pečící kámen). Po ruce už mám připravenou horkou vodu, kterou právě teď naliju na plech na dně. DEJTE POZOR! V TOMTO OKAMŽIKU SE VYTVOŘÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ PÁRY. Rychle zavřít dvířka, aby pára neutekla! Jedná se o tzv. zapaření trouby, které zabrání, aby kůrka chleba ztvrdla příliš rychle a tím také podpoří růst bochníku do výšky. Při 250°C se teď bude chléb péct asi 10 minut. Řekla bych, že těchto deset minut je nejoblíbenějších pár minut všech pekařů chleba. Přichází RELAX, alfa vlny, hurá!
- Uplynulo deset minut: otevírám troubu a vyndávám plech se zbytkem vody, současně snižuju teplotu v troubě na 190°C. Odteď se bude chléb péct přibližně 30 - 40 minut. Že je upečený poznáte podle vypečené kůrky, vůně a poklepem na chlebovou kůrku, musí zvonit :-)
HOTOVO!
Chleba je upečený? Vyndáme ho z trouby a necháme zchladnout na mřížce, aby spodní strana nezvlhla a nezměkla...
Správně bychom teď měli s nakrojením počkat, než chleba úplně zchladne, ale přiznám se, že tohle jsem dodržela snad jen u celozrnného chleba. Patička se prostě ochutnat musí a moje rodina mi často čerstvě upečený chleba nedovolí ani vyfotit :-)
Pekli jste podle mého receptu? Povedlo se? Nepovedlo?
Své dojmy mi určitě napište. Budu se těšit :-)
Urcite se povedlo :-). Epilepticka chobotnice hlasi odchod :D.
OdpovědětVymazatHa ha :D
VymazatNa recept jsem narazila náhodou. Chleba dopadl skvěle. Zatím nejlepší co se mi povedl :-)
OdpovědětVymazatVeroniko, děkuju za milou pochvalu! Mám radost, že se povedl :)
VymazatDobrý den, chtěla bych poprosit o radu. I když vše dělám podle návodu, chléb mám uvnitř jako stažený, vůbec ne tak jako u vás na fotce. Mohla by jste mi prosím poradit, co dělám špatně. Předem děkuji za odpověď. Šárka
VymazatDobrý den, vůbec nevím co si představit pod slovem "stažený"...? Muze jít o slabý kvásek, pak by byla střídka slitá a bez výraznějších oček (pak bych doporučila oživit kvásek - nechte ho někde na kuchyňské lince a několikrát za sebou, třeba po 12 hodinách, jej nakrmte) ... Nebo může být chleba před vložením do trouby překynutý, pak by se moc nezvedl a střídka by byla jakoby slitá... Potom doporučuji více ohlídat fázi kynuti v ošatce (v okamžiku, kdy se po píchnutí prstem do těsta vzniklý dolíček vrací už jen pomalu, je nejvyšší čas sázet do trouby, bez ohledu na uplynulý čas)... Doba kynutí je bohužel závislá na více faktorech (druh mouky, síla kvásku, teplota), že se nikdy úplně přesně odhadnout nedá. Držím palce, ať se vám příště povede! :)
Vymazatpeču už po několikátý, nalezeno na pinterestu, manžel si ho nemůže vynachválit
OdpovědětVymazatDano, moc děkuju za reakci, mám radost, že chutná :)
Vymazatdnes upeceny chlebik vysiel velmi pekne. super recept. dakujeme...
OdpovědětVymazatDíky moc za zprávu, potěšila :)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazattento recept jsem zopakoval už několikrát a vždy jsem upekl výborný chleba. Díky
Já děkuju, za pochvalu a za zpětnou vazbu. At se dál daří :)
VymazatNaprosto skvělý chléb, tvarově i chuťově perfektní bochník z kvásku, díky! :)
OdpovědětVymazatA rovnou přidávám recept na celozrnný žitný, který je taky skvělý (jediný celožitňák, který mám rád a trumfne i klasické bochníky) a navíc je skoro bez práce. Doporučuju taky ozkoušet!
https://recepty.cuketka.cz/celozrnny-zitny-chleb/
Díky moc za reakci, pochvala zahřála ;)
VymazatNa Cuketkových chlebech jsem kdysi začínala, tenhle recept neznám, ale ráda se ně něj podívám, případně zkusím, díky za tip! Za mě zatím z celožitných pořád vede tenhle od Maškrtnice http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/ :)
Výborný chleba. Jiný už nepeču. Děkuji za super recept a krásné povídání ��
OdpovědětVymazatJá děkuju za milou pochvalu :) a jsem ráda, že vám chleba podle mě chutná :)
VymazatAkurat si ho vychutnavam,vynikajuci a hlavne moj prvy v ošatke :).Dakujem za receptik :)
OdpovědětVymazatTak tady je má radost dvojnásobná, že zrovna ten můj je váš první ošatkový a povedl se a chutná je opravdu super! Děkuju za důvěru v recept :)) a pochvalu :)
VymazatDěkuji za podrobný návod, povedl se jedná báseň. Jsem nováček v pečení kvaskoveho chleba a zvládla jsem i svůj kvas. Musím si ještě pořídit osatku, líbí se mi vzorování. Díky ����
OdpovědětVymazatJitko, diky moc za Vaši milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že se Vám chleba povedl a chutnal :) Přeju hodně dalších pekařských úspěchů!
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento recept je parádní. Přiznám se, že vždy spotřebuju trochu více mouky, než recept udává, ale jinak je to parada
OdpovědětVymazatDíky moc za zpětnou vazbu! Jsem ráda, že vám chutná :)
VymazatDobrý večer,
OdpovědětVymazatvybrala jsem si k vyzkoušení Vás podmáslový chlebík a pokud je to možné, potřebuji poradit. Mám malinko chaos v tom jakou mouku mám do vlastního těsta použit. Koupila jsem Špaldovu celozrnnou mouku hladkou a Špaldovu celozrnou žitnou. Jen v postupu píšete Špaldu hladkou a pšeničnou mouku �� přitom jde o pšenično-žítný chléb. Omlouvám se, ale nechci něco pokazit. Jde o můj první chléb.
Děkuji za odpověď.
VymazatDobrý večer, jde o pšenično-špaldovo-žitný chléb, žitnou použijte do první fáze (ROZKVAŠENÍ), do vlastního těsta pak použijte špaldovou celozrnnou hladkou a pšeničnou podle receptu :) Ať se vám povede! :)
Mouka "špaldová celozrnná žitná" neexistuje; špalda je druh pšenice, žito je jiná obilnina, nemůže být mouka současně špaldová i žitná.
VymazatDobrý večer, jde o pšenično-špaldovo-žitný chléb, žitnou použijte do první fáze (ROZKVAŠENÍ), do vlastního těsta pak použijte špaldovou celozrnnou hladkou a pšeničnou podle receptu :) Ať se vám povede! :)
OdpovědětVymazatProsím o radu. V podmáslí se nevyznám. U nás je ke koupi pouze kysané podmáslí. Lze ho použít? Moc rád bych tento recept použil.
OdpovědětVymazatDobrý večer, ano, určitě ho můžete použít :) Držím palce, ať se vám chleba podaří!
VymazatPeču několik druhů chleba, vyzkoušel jsem i tento recept. Poprvé bylo těsto příliš řídké, přidal jsem do něj 4 vrchovaté lžíce mouky navíc. Po vyklopení z ošatky na plech se těsto rozteklo a upekl jsem téměř placku. Chuťově dobrý, tvar nepovedený.
OdpovědětVymazatPodruhé jsem dal hned v počátku 200 g špaldové mouky a stejně jsem (dle svých zkušeností) při míchání těsta přidal zase 4 vrchovaté lžíce mouky, abych dosáhl optimální konzistence těsta. Bochník po vyklopení z ošatky podržel tvar a upečený bochník nejen skvěle chutná, ale i dobře vypadá.
The principle effectiveness of a residential look that can assist you always keep, ready yourself as well as cause portions diet regime as well as in order to perform like undertakings as with dishwashing.tiny red bugs on concrete
OdpovědětVymazatThis is a really cool post. I love this kitchen. It is completely the style that would fit me.tiny red bugs on concrete
OdpovědětVymazatMoc dekuji za uzasny recept, je skvele popsany a chutove vyborny. Od doby co jsem narazila na Vas recept, jiny chleb uz nepecu.
OdpovědětVymazatZrovna vcera vecer jsem ho po delsi pauze upekla a jen co malinko zchladl, uz ho byla polovina pryc :-)
Výborný chléb, jeden z našich nejoblíbenějších. Peču ho často a daří se. Včera jsem místo ošatky pokusně použil naolejovanou misku; také se povedl.
OdpovědětVymazatVýborný recept, peču ho dnes poprvé s vyrobeným kvaskem doma, vykynul krásně tak ho ještě peču a těším se na výsledek. :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, recept jsem objevila teprve dnes a moc se mi líbí, jen se chci zeptat, jestli by bylo možné místo nalévání horké vody na plech dát na dno trouby kastrulek s horkou vodou, děkuji , hezký den , Věra
OdpovědětVymazat