Letošní rok je šílenej. Nejen těmi extrémními vedry (skoro každý den si vzpomenu
na tátovy Zápisky z Garthu a říkám si, kde se asi objeví ten tajemnej hjeld :)), už skoro žiju v mrazáku a doma stále stoupá spotřeba melounové granity s rumem), ale taky strašidelnou rychlostí, kterou všechno roste, kvete a plodí. Člověk by měl pomalu strach se vůbec otočit, aby neprošvihnul mateřství některé rostliny či stromu, které si na zahradu zasadil v náhlém záchvatu mičurinského nadšení (taková roztomilá, malá, prej DĚSNĚ ZDRAVÁ rostlinka!), ale jaksi už mu nedošlo, že z malé rostlinky se stane obří trifid, který se rychlostí blesku obsype plody a přijde vás (nejlíp takhle v nějakou nelidskou ranní hodinu) až domů tahat za cíp noční košile, že už chce otrhat,
protože ho děsně bolej větve.
protože ho děsně bolej větve.
Takže už jsem zavařila všechno, co jsem našla, třešněmi a malinami počínaje,
přes švestková povidla a kompoty... pokračuju černými jeřabinami a už na mě dotírá šípek a ostružiny, jablka... i ta hrušeň se letos poprvé pochlapila a vystrčila asi patnáct malých hruštiček. Pokud se jim povede dorůst do více než 4 cm jako obvykle, začnu konečně věřit, že nepěstujeme antifrňákovník :)) ... A víte co? Já už vlastně zase musím jít - hledat nějaké prázdné sklenice. Tak někdy příště, recepty vám doufám přijdou vhod, užívejte si letní vedra (ještě se vám v zimě zasteskne!) a pokuste se nevypařit! :))
přes švestková povidla a kompoty... pokračuju černými jeřabinami a už na mě dotírá šípek a ostružiny, jablka... i ta hrušeň se letos poprvé pochlapila a vystrčila asi patnáct malých hruštiček. Pokud se jim povede dorůst do více než 4 cm jako obvykle, začnu konečně věřit, že nepěstujeme antifrňákovník :)) ... A víte co? Já už vlastně zase musím jít - hledat nějaké prázdné sklenice. Tak někdy příště, recepty vám doufám přijdou vhod, užívejte si letní vedra (ještě se vám v zimě zasteskne!) a pokuste se nevypařit! :))
LIKÉR Z ARONIE
500 g plodů aronie otrhaných ze stopek
500
ml vodky, rumu (případně rum
s příchutí mandlí nebo kávy, pak se
chuť výsledného likéru
posune někam směrem k domácí griotce)
500 g cukru krupice
Aronie se prý má nechat před otrháním přejít mrazem, je prý chutnější. Letos tedy opravdu nemáte šanci :)) Zkuste ji před zpracováním nechat aspoň přes noc v mrazáku. |
Aronii
otrháme ze stopek, důkladně omyjeme, nasypeme do sklenice vypláchnuté
vařící vodou. Zalijeme zvoleným alkoholem, zašpuntujeme a necháme stát
na lince cca 5-7 dní. Každý den několikrát protřepeme. Poté obsah
slijeme přes sítko, plody ještě trochu pomačkáme, aby se z nich
uvolnila šťáva. Přidáme 500 g cukru a mícháme do rozpuštění cukru.
Hotový likér naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Možná, že vám
vydrží až do zimy. Mně určitě ne :))
Existuje mnoho variací na jeřabinový likér obsahujících různé druhy koření.
V mém receptu koření není záměrně: jsem zastánce čistých a jednoduchých přírodních chutí, proto mi u tohoto likéru vyhovuje přirozená příchuť aronie.
Plody zbylé z výroby sirupu či likéru nepřijdou nazmar, nevyhazujte je!
Udělejte si z nich výborný pečený kompot či džem nejen ke svíčkové ;)
PEČENÝ KOMPOT/DŽEM Z ARONIE
500 g plodů aronie
250 g cukru krupice
6 ks hřebíčku
4 ks celá skořice
rum podle chuti
rum podle chuti
(není třeba v případě,
že použijeme aronie z výroby likéru)
Plody aronie otrháme ze stopek (v případě čerstvých plodů), zvážíme a nasypeme
do pekáčku. Zasypeme cukrem (v poměru 2:1 - tedy dva díly aronie na jeden díl cukru, např. 500 g aronie a 250 g cukru). Mírně podlijeme vodou, promícháme, přidáme koření (a případně rum) a pečeme na 180°C tak dlouho, až bobulky pustí šťávu a změknou. Bobulky ještě můžeme trochu podrtit šťouchadlem na brambory. Plníme do sklenic předem vypařených vařící vodou a otočíme dnem vzhůru.
Kompot z černých jeřabin (aronie) |
Pokud chceme místo kompotu džem, přidáme během pečení citrusový pektin.
(10g pektinu/1 kg ovoce rozmícháme v cukru a přidáme k ovoci v závěru pečení. Promícháme, pečeme do zhoustnutí. Plníme do vypařených sklenic a otočíme dnem vzhůru. Přírodní pektin koupíte například na Rohlík.cz
Aronie není skvělá jen v kuchyni, má také příznivé účinky na naše zdraví,
Žádné komentáře:
Okomentovat