středa 1. srpna 2018

DOMÁCÍ JEŘABINOVÝ LIKÉR A PEČENÝ KOMPOT A/NEBO DŽEM Z ČERNÝCH JEŘABIN - ARONIE

 


Letošní rok je šílenej. Nejen těmi extrémními vedry (skoro každý den si vzpomenu 
na tátovy Zápisky z Garthu a říkám si, kde se asi objeví ten tajemnej hjeld :)), už skoro žiju v mrazáku a doma stále stoupá spotřeba melounové granity s rumem), ale taky strašidelnou rychlostí, kterou všechno roste, kvete a plodí. Člověk by měl pomalu strach se vůbec otočit, aby neprošvihnul mateřství některé rostliny či stromu, které si na zahradu zasadil v náhlém záchvatu mičurinského nadšení (taková roztomilá, malá, prej DĚSNĚ ZDRAVÁ rostlinka!), ale jaksi už mu nedošlo, že z malé rostlinky se stane obří trifid, který se rychlostí blesku obsype plody a přijde vás (nejlíp takhle v nějakou nelidskou ranní hodinu) až domů tahat za cíp noční košile, že už chce otrhat,
 protože ho děsně bolej větve.
Takže už jsem zavařila všechno, co jsem našla, třešněmi a malinami počínaje, 
přes švestková povidla a kompoty... pokračuju černými jeřabinami a už na mě dotírá šípek a ostružiny, jablka... i ta hrušeň se letos poprvé pochlapila a vystrčila asi patnáct malých hruštiček. Pokud se jim povede dorůst do více než 4 cm jako obvykle, začnu konečně věřit, že nepěstujeme antifrňákovník :)) ... A víte co? Já už vlastně zase musím jít - hledat nějaké prázdné sklenice. Tak někdy příště, recepty vám doufám přijdou vhod, užívejte si letní vedra (ještě se vám v zimě zasteskne!) a pokuste se nevypařit! :))



LIKÉR Z ARONIE

 


500 g plodů aronie otrhaných ze stopek
500 ml vodky, rumu (případně rum 
s příchutí mandlí nebo kávy, pak se chuť výsledného likéru 
posune někam směrem k domácí griotce)
500 g cukru krupice


Aronie se prý má nechat před otrháním přejít mrazem, je prý chutnější. Letos tedy opravdu nemáte šanci :)) Zkuste ji před zpracováním nechat aspoň přes noc v mrazáku.



Aronii otrháme ze stopek, důkladně omyjeme, nasypeme do sklenice vypláchnuté vařící vodou. Zalijeme zvoleným alkoholem, zašpuntujeme a necháme stát na lince cca 5-7 dní. Každý den několikrát protřepeme. Poté obsah slijeme přes sítko, plody ještě trochu pomačkáme, aby se z nich uvolnila šťáva. Přidáme 500 g cukru a mícháme do rozpuštění cukru. Hotový likér naplníme do lahví a uchováváme v chladu. Možná, že vám vydrží až do zimy. Mně určitě ne :))


Naložená aronie




Existuje mnoho variací na jeřabinový likér obsahujících různé druhy koření. 
V mém receptu koření není záměrně: jsem zastánce čistých a jednoduchých přírodních chutí, proto mi u tohoto likéru vyhovuje přirozená příchuť aronie. 



Hotový likér z aronie





Plody zbylé z výroby sirupu či likéru nepřijdou nazmar, nevyhazujte je! 
Udělejte si z nich výborný pečený kompot či džem nejen ke svíčkové ;)




Džem z černých jeřabin



PEČENÝ KOMPOT/DŽEM Z ARONIE



500 g plodů aronie
250 g cukru krupice
6 ks hřebíčku
4 ks celá skořice
rum podle chuti
(není třeba v případě, 
že použijeme aronie z výroby likéru)


Plody aronie otrháme ze stopek (v případě čerstvých plodů), zvážíme a nasypeme 
do pekáčku. Zasypeme cukrem (v poměru 2:1 - tedy dva díly aronie na jeden díl cukru, např. 500 g aronie a 250 g cukru). Mírně podlijeme vodou, promícháme, přidáme koření (a případně rum) a pečeme na 180°C tak dlouho, až bobulky pustí šťávu a změknou. Bobulky ještě můžeme trochu podrtit šťouchadlem na brambory. Plníme do sklenic předem vypařených vařící vodou a otočíme dnem vzhůru.



Kompot z černých jeřabin (aronie)



Pokud chceme místo kompotu džem, přidáme během pečení citrusový pektin.
(10g pektinu/1 kg ovoce rozmícháme v cukru a přidáme k ovoci v závěru pečení. Promícháme, pečeme do zhoustnutí. Plníme do vypařených sklenic a otočíme dnem vzhůru. Přírodní pektin koupíte například na Rohlík.cz



Aronie je nejen zdravá a chutná, ale taky krásná. 



Aronie není skvělá jen v kuchyni, má také příznivé účinky na naše zdraví, 
o kterých se můžete dočíst například zde.
Tak na zdraví a dobrou chuť! :)


Žádné komentáře:

Okomentovat