pátek 15. července 2016

DOMÁCÍ KEFÍR, ZMRZLINA, ZAKYSANÁ SMETANA, LUČINA A TVAROH Z TIBETSKÉ HOUBIČKY ANEB MOJE ZOO V LEDNICI




Miluju knížky od Gerralda Durrella. Nejradši mám knihy
 O mé rodině a jiné zvířeně a Ptáci, zvířata a moji příbuzní. Durrell je spisovatel, 
jehož knihy mi způsobují nemalé trable například při čtení na cestách, protože na mě když přijde smích...tak se prostě směju. Durrell napsal mimo jiné i knihy o trampotách při zakládání své vlastní zoologické zahrady, které nazval trefně ZOO v kufru
 a ZOO na zámku.... No, a já už mám taky svoji vlastní ZOO. ZOO v lednici.

  •  

Už před rokem jsem tu zmínila své nadšení z tibetské houbičky. 
Tehdy se u nás doma pil hlavně kefír, časem jsem samozřejmě jako každý majitel houby řešila, co dělat s neustálým přísunem kefíru... Ono čeho je moc, toho je příliš, že. Navíc můj drahý se na tibetskou houbičku dívá s velkým podezřením, jakož i na všechny ostatní mikroorganismy (kvásek, tibi krystaly a pod.) obývající naši lednici. ("Škoda, že o tobě neví Spilberg! Až se ti to v tý lednici zkříží a to DĚSIVÝ MONSTRUM vyleze ven, měl by námět na novej film!" ) Takže jsem musela znovu nahodit své kreativní já a začít pátrat jak přelstít vlastní rodinu. (Možná jste už zaregistrovali, že dcera pro změnu nepozře nic, v čem jsou kousky čehokoli nebo dokonce nedejbože OVOCE. Jak tuhle podotkla kamarádka, zřejmě se bojí akutní otravy banánem.) 
Vyrobit domácí kefír s pomocí kefírové houbičky je prosté. 
Nejsložitější je asi získat samotnou houbičku, kterou si můžete objednat
 například tady nebo sehnat od dárce či prodejce na některém z internetových fór.
Získali jste své vlastní malé bílé zviřátko? 
Tak se pojďme podívat, co všechno se s ním dá podniknout.
 To úplně nejjednoduší, co můžete vyrobit je...


1. DOMÁCÍ KEFÍR

 
 

Kefír vyrobíte tak, že vložíte cca 1 polévkovou lžíci tzv. kefírových zrn
 do jednoho litru mléka. Já používám litrovou láhev na mléko z mlékomatu, mléko taktéž z mlékomatu, či BIO mléko z Alberta. Houbička ale baští i obyčejné krabicové mléko, jen nepoužívejte odtučněné, protože by hladověla a neprospívala. 
Láhev s mlékem a houbičkou ponechejte stát na kuchyňské lince (v teple budou pracovat rychleji) nebo v lednici, kde se tvorba kefíru zpomalí (pokud třeba potřebujete na pár dní odjet). Kefír je hotový, když mléko zhoustne, a je jen na vás,
 jak hustý jej chcete. V tomto okamžiku přecedíme kefír přes umělohmotné sítko
 a separovanou houbičku vložíme do další dávky mléka.
 Jak dlouho trvá, než je kefír hotový? 
Záleží na teplotě v místnosti a velikosti a výkonnosti houbičky.
 U mě na lince je kefír hotový za cca 6-8 hodin. 


Zrna tibetské kefírové houby před vložením do mléka

Po třech hodinách...
Po šesti až osmi hodinách je hotovo.

Kefír už máme a co s ním dál? 
Zkuste třeba...

2. KEFÍROVÝ OVOCNÝ SHAKE A ZMRZLINA





Kefír prostě rozmixujte s čerstvým nebo mraženým ovocem 
a cukrem (medem, javorovým sirupem) podle chuti, zkuste kombinovat 
různé druhy ovoce (skvělá je například kombinace banánu a jahod), 
dozdobte špetkou skořice, kakaem nebo čokoládovým či ovocným topingem. Necháte-li koktejl zmrznout, získáte skvělou domácí zmrzlinu. 
Více o kefírových ovocných koktejlech a zmrzlině a konkrétní recepty najdete tady:
 Ledové smoothies s kefírem a ovocem aneb zmrzlá Pina Colada a jiné zvrhlosti...







V prvních týdnech se nejspíš kefíru, 
ať už v podobě "surové" nebo kefírových koktejlů s ovocem
 či zmrzlinou, nebudete moci nasytit. 
Ale až vám samotný kefír, kefírový koktejl i zmrzlina polezou ušima, 
tak jste právě dospěli do stádia, kdy se toužíte posunout dál. 
Tak jdeme na to!



3. ZAKYSANÁ SMETANA ČI crème fraîche







Domácí zakysanou smetanu získáte tak, že místo do mléka vložíte kefírová zrna 
do smetany na vaření nebo šlehačky. Podle druhu použité smetany či šlehačky získáte řidší nebo hustší zakysanou smetanu. Vložíte-li zrna do 40% šlehačky na šlehání, budou si náramně lebedit a za odměnu vám vyrobí lehounký crème fraîche.
 (Pokud vás nebaví dolovat houbičku z hotové husté zakysané smetany, použijte 
k jejímu "naočkování" jen kefír, na 1 šlehačku či smetanu ke šlehání cca 2 polévkové lžíce. Houbičku tím ale ochudíte o výživnou koupel... )




4. DOMÁCÍ SÝR TYPU LUČINA

 



Kefír přeceďte přes umělohmotné sítko, abyste oddělili tibetskou houbičku.
 Získaný houby prostý kefír smíchejte se smetanou na vaření nebo šlehačkou 
 (do půl litru kefíru přidejte 1 šlehačku nebo smetanu na vaření), směs nalijte
 do cedníku, do nějž jste vložili čistou utěrku nebo netkanou textilii
 a nechejte překapat.
  


 
 Získáte výbornou Lučinu nahoře v cedníku
 (dosolte a dochuťte třeba bylinkami), a syrovátku dole v misce. 
Syrovátka se dá použít místo vody například při pečení chleba,
 nebo nalít do vany při koupeli :)
Kefírovou houbičku vložte do nové várky mléka.


5. DOMÁCÍ TVAROH





Kefír (bez zrn, samosebou!) nalijte do hrnce 
a zahřejte na teplotu cca 40°C (dokud v mléce udržíte vlastní prst :)), 
v tomto okamžiku se začne syrovátka oddělovat a v mléce se začnou tvořit
 cuckovité chomáčky, hrnec odstavte z plotny a tekutinu nechejte vykapat
 přes čistou utěrkou či netkanou textilií vyložený cedník. 
Chcete-li spíš měkký tvaroh, zahřejte kefír na nižší teplotu a nechejte vykapat méně, chcete-li spíše tvrdý tvaroh, zahřejte trochu víc a nechejte vykapat déle.





 NA ZÁVĚR

 

 

Mnohem víc informací o tom jak se o kefír starat,
 odkud pochází, co mu prospívá a co škodí, 
včetně výčtu všech těch miniaturních zvířátek, 
co od teď budou bydlet s vámi,
 najdete zde.



Kefír a výrobky z něj mají 
příznivé účinky na naše zdraví,
  chcete-li vědět víc, počtěte si zde

  •  


Místo domácího lze použít i koupený kefír.
 Recepty budou fungovat, jen seznam organismu prospěšných látek 
bude o něco kratší, kefír z obchodu jich prostě obsahuje méně.





Chcete se posunout ještě dál? 
Někdy příště si povíme například o výrobě domácího balkánského sýra 
 nebo žitného kvásku s tibi houbičkou...








 





 












Žádné komentáře:

Okomentovat