pátek 24. června 2016

PONĚKUD NOSTALGICKÉ GRILOVANÉ KREVETY S MÁSLEM A ČESNEKEM



Jsem vodní znamení, ryba.
 Asi proto mě odjakživa fascinuje voda. 
U moře bych nejspíš vydržela sedět tak dlouho, dokud by mi nenarostly žábry, pak bych se možná jen tak jaksi mimoděk lehce sesunula do vody a odplavala pryč, 
s nějakým hejnem delfínů, volná a nesvázaná podivnými lidskými pravidly... 
 S mořem jsme se poprvé potkali, když mi bylo deset. Německo, Balt.
Přijeli jsme vlakem, cestou se živili chlebem a vepřovkami, u moře bydleli v kempu 
ve stanu, plážový písek oplachovali ve studené vodě u společných "korýtek".
 Toulala jsem se po pláži a hledala růžové mušle, sbírala umělohmotné lžičky od zmrzliny (krásně žíhané, navíc na každé bylo jiné jméno, ta radost když jsem našla nějaké nové) a opalovala se ve slaměných budkách... Šumění moře, které je stejné už miliony let, voda ve všech svých podobách, odraz slunce na mokrých oblázcích, šimrání na kůži usychajících kapek... Od té doby mám závislost na moři,
 a každou z podobných nádherných chvil si kdesi v duši schovávám na horší časy...
Letos k moři zase nejedu, nevidělo mě už dva roky. Aspoň tedy zavírám oči a vybavuju si tu úžasnou opuštěnou pláž na Chalkidiki, kdesi za vesničkou s přiléhavým názvem Metamorfozi, sluním se mezi dvěma velkými bílými kameny, moře mi olizuje záda, v puse ještě cítím chuť grilovaných krevet, které jsme si dali k obědu... 
Mno, nic. Tak možná za rok... 
Ale krevety si můžem ugrilovat hned teď, co říkáte? 




Krevety miluju pro jejich zvláštní jemnou chuť moře, vzpomínek a taky rychlost, 
s jakou je připravíte. Odvážní mohou použít syrové krevety (nabízí třeba Makro), ale
 v nabídce jsou i krevety předvařené (poznáte podle růžové barvy) a je jen na vás, jestli zvolíte loupané, nebo vás baví olizovat si prsty :))) (Loupané předvařené krevety, pouze s ocásky k pohodlnému uchopení, nabízí například Globus.) 



A jak tedy na to?

 

Na malý předkrm pro dva potřebujete: 


cca 300 g krevet
 (dle vašeho výběru)
3 polévkové lžíce másla
1 polévková lžíce olivového oleje
2 velké stroužky česneku
hrstička petržele
případně chilli paprička
sůl, hrubozrný barevný pepř
bílé bagety k podávání  





Postup:

 Mražené krevety opláchneme pod proudem vody, pak je necháme povolit a okapat nebo vysušíme v papírové utěrce. Chlazené rozmrazovat nemusíme, to dá rozum, takže vynecháme krok jedna.

Na litinové pánvi určené pro gril (venku) nebo na obyčejné pánvi (například za nepříznivého počasí - doma na plotně) rozpustíme máslo, přidáme olej a vhodíme na malé kostičky nasekaný stroužek česneku. (Nešvindlujte a zapomeňte na lis na česnek! Lisovaný česnek smažením získá úplně jinou konzistenci a chuť, než jaké chceme docílit!) Pomalu smažíme do jemně zlatova (česnek získá nasládlou příchuť).


Takhle nějak by měl být nakrájený česnek.



Vhodíme krevety, rychle zatřeseme pánví (tou na plotně, samozřejmě), aby se krevety promíchaly se směsí másla a česneku, a smažíme několik minut (syrové dorůžova).
Osolíme, opepříme.

Zasypeme nasekanou petrželkou, v tomto okamžiku můžeme vhodit i chilli papričku nakrájenou nadrobno (podle vaší chuti).



Podáváme s rozpečenou bagetou (tu jsme si prozíravě pohodili na gril, než jsme začali připravovat krevety).

Pozor na rukávy, ať vám do nich nenateče! 

 


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka pod čarou:

Dneska jsme se moc nezasmáli,
 hurónský smích slibuju někdy příště...
Jo, a jestli náhodu VY k moři jedete, vyřiďte mu prosím 
mé srdečné pozdravy! A že dorazím za rok!
 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat