středa 8. června 2016

GRILOVANÉ PAPRIKY SE SÝREM, KOŘENÍM A SUŠENÝMI RAJČATY ANEB ZASE NEZHUBNETE



 
Mám zeleninové období. Ač jsem obvykle masožravec jak vyšitej, občas mívám zeleninové týdny. V takových týdnech vynechávám maso a cpu se raději zeleninou a ovocem na všechny způsoby. Možná se na tom podepsala moje celoživotní snaha zhubnout zpátky na oněch 56 kg, jež jsem měla v 19, díky které jsem se za svůj život potkala snad se všemi možnými i nemožnými druhy diet. Tukožroutskou polévkou to kdysi začalo (sedmý den: za stálého míchání lijeme zbytek polévky do wc :))), pak přišla dělená strava podle Lenky Kořínkové. (Dodnes si vybavuju údiv svojí kamarádky, když jsem jí řekla, že držím Kořínkovou dietu. "To jakože jíš... kořínky?" divila se...  A ve mně se UŽ ZAS probudil ten malý čertík, který mi našeptával, abych řekla ANO... Mimochodem, ten otrava mi celý život dává pěkně zabrat. Občas díky němu dělám, říkám a píšu věci, které vlastně dělat, říkat ani psát nechci. Ale prostě nedokážu odolat! No - a pak občas následuje hodně smíchu... nebo HODNĚ VYSVĚTLOVÁNÍ. Konec odbočky.)
Naposledy jsem počítala kalorie. Věděla jsem úplně přesně, jak vypadá 400 kalorií v bramborách, v rýži... I jak směšně malý je ten povolený kousek sýra. (Abyste ho vůbec zahlédli, potřebujete vlastnit mikroskop.) Všechny moje dietní pokusy byly ale úspěšné (můj rekord je 16 kg), hlavně díky zelenině upravované na všechny způsoby. Jedním z mých osvědčených a oblíbených jsou právě tyto grilované "plněné" papriky. 



Varování:

 Tento recept rozhodně NENÍ dietní, sýr má asi tak milion kalorií, a pokud zrovna hubnete, máte povoleno se na něj jen dívat - a pro jistotu raději z větší vzdálenosti!!!









 

 

A JAK TEDY NA TO?


Suroviny pro dvě osoby:

 

4 špičaté kapie
100 g balkánského sýra (nebo fety)
1 balíček mozzarelly
 kvalitní olivový olej extra virgine

Kořenící směs:

 

6 sušených rajčat
(nejlépe naložených v olivovém oleji)
3 stroužky česneku
1/2 malé cibule
malá hrstička petržele
olivový olej
 (lze použít i olej z naložených rajčat)
případně chilli paprička 
(nemusí být)

Lenoši použijí jakoukoli svoji oblíbenou směs na grilovanou zeleninu, doporučuji například koření RATATOUILLE od Antonína.



POSTUP

 

Kořenící směs:


Rajčata vylovíme z oleje a nakrájíme na několikamilimetrové kousky. Česnek rozmáčkneme nožem naplocho, odstraníme slupku a nakrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Petržel nasekáme nadrobno. Všechny ingredience smícháme, případně podle chuti a míry vlastní drsnosti přidáme chilli papričku nakrájenou na malé kousky. Zalijeme hojně olivovým olejem. V této fázi je možné směs přemístit do sklenice, kde zalitá vrstvou oleje vydrží cca týden. Kromě tohoto receptu je směs vhodná do zeleninových jídel typu ratatouille, nebo například při nakládání sýra.


Papriky omyjeme, nařízneme do tvaru T a vykucháme vnitřnosti (semínka). 
Vnitřky vypláchneme a vysušíme papírovou utěrkou.

Do misky rozdrobíme oba druhy sýra a okořeníme vyrobenou nebo koupenou kořenící směsí. Pokud jsme použili balkánský sýr, směs už nesolíme, sýr je slaný dostatečně. 
U fety záleží na druhu, směs pro jistotu ochutnejte a případně přisolte.





Směsí naplníme papriky. Pokud jsme použili sušenou směs koření, naplněné papriky hojně zkropíme olivovým olejem.







Na středně rozpálený grilovací kámen položíme alobalovou misku nebo pánev (pokud možno neperforovanou, abychom zachytili i šťávu z paprik a sýra), na ni rozložíme papriky a grilujeme, dokud papriky nezměknou a sýr se nerozpustí.
 (Za nevlídného počasí je možné papriky normálně upéct v troubě.)


POZOR:

 Z paprik vyteče skvělá šťáva, ve které namáčíme nejlépe kousky bílé bagety.  




Tyhle papriky dělám často a moc ráda, protože se dají připravit předem. Pak už jen přinesu misku ke grilu, na který se chystám vrhnout nějaké maso, a než se ugriluje, papriky poslouží jako rychlý předkrm. Stejně tak jsou ale skvělé nastudeno z lednice (nejlíp když na vás v noci přijde akutní záchvat vlčího hladu.)

Tak SUP SUP, upečte si je taky ;) 

Mějte se fanfárově! A zase někdy...  






Žádné komentáře:

Okomentovat