čtvrtek 28. září 2017

THAJSKÁ SLADKÁ CHILLI OMÁČKA ANEB S CHILLI PAPRIČKAMI NA VĚČNÉ ČASY A NIKDY JINAK


Thai Sweet Chilli Sauce


Vážení přátelé, vím, že vás v poslední době trochu zanedbávám, 
ale letošek mě zasypal celou hromadou událostí (většinou nemilých) a také plodin,
 takže mi snad odpustíte, že vás tentokrát ošidím o sáhodlouhý úvod 
(no, některým se možná trochu uleví), a jako kompenzaci vám přináším
 tenhle úžasně pikantní, rychlý a zdravý recept, 
který vám navíc ušetří i pár korun.
 

Habanero Yellow baby :))


 Jestli jste jako já propadli chilli šílenství a máte na zahradě (balkonu, květináči) přebytek chilli papriček, nabízím vám kromě loňské Sladké habanero salzy s meruňkami  tuhle  pikantní thajskou sladkou chilli omáčku. 
Pokud jste ji doteď kupovali za těžké peníze v krámě, vaše srdce jistě zaplesá, 
protože odteď už nemusíte propadat depresi, pohlédnete-li jako notorik na dno prázdné lahve (od chilli omáčky!). Suroviny máte jistě jako správní experimentátoři
 ve špajzu, ne-li spěchejte do obchodu (doporučuji Globus nebo Albert)
 a vrhněte se do díla! 

Do správné Thai Sweet Chilli Sauce patří prý paprička Bird´s Eye, 
tu jsem protentokrát nahradila mými balkonovými odrůdami (a připisuji ji na svůj chilli seznam semínek na příští rok). Chuťově omáčku nejspíš hodily trochu jinam
než by měly, nicméně nejsou to končiny nijak chuťově nelibé,
takže vám zaručuji, že i s vašimi výpěstky
vám tahle omáčka bude chutnat :))



Ukázka úrody z mého balkonu
 

 

A JAK TEDY NA TO?

 

SUROVINY:


1/2 hrnku rýžového (nebo vinného) octa
 (k dostání například v Globusu)
1/2 hrnku cukru
1/4 hrnku vody
3 polévkové lžíce Fish Sauce
 (opět Globus)
2 polévkové lžíce sherry
3 stroužky česneku, drcené
   podle chuti nahrubo nasekané chilli papričky
 (čerstvé nebo sušené)
1- 1,5 polévkové lžíce škrobové moučky


POSTUP:


Do hrnce vložíme všechny suroviny (kromě škrobu) 
a přivedeme je společně k varu. Povaříme cca 10 - 15 minut, 
omáčka se trochu svaří a chutě lépe prolnou, nakonec vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody, důkladně promícháme a necháme přejít varem, 
dokud směs nezhoustne. Hotovou omáčkou naplníme sklenici nebo lahev
 podle svého vkusu a skladujeme v lednici.


Thai Sweet Chilli Sauce a kuřecí stripsy

Celý postup je velice rychlý a jednoduchý, takže jsem nezkoušela vyrábět 
větší množství, protože omáčku vyrábím vždy čerstvou, ale osobně si myslím, 
že by bylo možné vyrobit i větší množství a sklenice s omáčkou sterilizovat. 


Omáčka je velmi rychle hotová a navíc máte jistotu, že obsahuje 
jen kvalitní suroviny, a naopak neobsahuje  žádné umělé konzervanty, podezřelé stabilizátory a pod. Je skvělá například ke kuřecím stripsům, grilovaným krevetám,
 kuřecím křidýlkům, jarním závitkům nebo jakémukoli grilovanému masu. 


Black Pearls z mého balkonu


Posílám vám jeden sladce pikantní pozdrav a odcházím se zanořit zpátky mezi zavařovací sklenice, dýně hokaido, šípky, rakytník, aronii, chilli papričky... 
Ať se vám dílo podaří a mějte se krásně! 



Když fotím... :))


Poznámka pod čarou: 
opravdu mě velmi těší, že na mé stránky nakukujete z celého světa... 
Posílám pozdravy do Mexika, Japonska, Indie, Brazílie, na Filipíny, do Kanady, Indonézie, Itálie, USA, Španělska, Francie, Holandska, na Ukrajinu, 
do Austrálie, na Nový Zéland, do Irska, Argentiny, do Švédska... ;) :)))

 Děkuju za návštěvu a přijďte zas :)  


Letní rána na chalupě

2 komentáře: