neděle 16. července 2017

ZMRZLÝ NEPEČENÝ FOFR CHEESECAKE VHODNÝ I PRO LENOCHY A SKLEROTIKY





Tenhle recept vznikl náhodou, a jak už to tak bývá, ve své jednoduchosti je geniální. 
Je velmi vhodný pro všechny sklerotiky (kteří si jako já skoro na poslední chvíli vzpomenou, že vlastně pozvali sousedy na kafe :))) a lenochy, nebo naopak pro velké plánovače, protože příprava je rychlá a jednoduchá a cheescake máte hotový 
do hodiny; ale stejně tak se cheescake dá připravit i pár dní předem, odložit do mrazáku a v den D jej pak jen vykouzlit v ten pravý okamžik. Přináším recept na základní cheesecake, a jako bonus vám přihodím několik variant na to pravé mlsné dotažení.






A jak tedy na to? 

 


Suroviny na jednoho malého zmrzlíka: 
(pokud chcete cheescake vyšší, násobte dvěma, 
počítejte pak ale s dvojnásobnou délkou pobytu v mrazáku)

Korpus:


250 g karamelových sušenek Lotus
50 g másla  

Náplň:


250 g mascarpone 
375 g tučného tvarohu (ve vaničce)
nebo domácího z kefírové houbičky
šťáva z půlky citronu či limetky
podle chuti moučkový cukr 

Ovocný přeliv:


ovoce podle chuti 
(jahody, maliny, ostružiny, borůvky, višně)
cukr


Na ozdobení:

čerstvé ovoce



Postup:


Korpus:


Dno kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem (já formu rozeberu na dva kusy, přes kulaté dno položím pečící papír, pak přes něj nasadím zpátky obruč formy a uzavřu. Přečnívající papír můžeme okolo formy obstřihnout. Stěny není potřeba obkládat).






Sušenky rozdrtíme na drobečky v mixéru nebo pomocí válečku na těsto, vložíme 
do mísy. Přidáme změklé máslo a společně pořádně smícháme. (Tenhle dort jsem "vynalezla" na chalupě, takže jsem do toho šla rukama, ale jistě by vše šlo spojit i 
 v mixéru.) Hotovou směs rozprostřeme na dno dortové formy a upěchujeme, u stěn vytvoříme vyvýšený okraj. Formu s těstem vložíme do mrazáku.





Krém:


Smícháme mascarpone s tvarohem, citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Krém nepřeslazujeme, protože sušenkový základ je hodně sladký a lehce nakyslý krém mu vytvoří chuťový protipól. Hotový krém navršíme na korpus a vložíme zpět do mrazáku, kde jej necháme ztuhnout.





Téměř hotovo! 


Tuto fázi můžeme protáhnout i na několik dní, před podáváním cheescake necháme jen trochu povolit při pokojové teplotě, nám ale chutnal i polozmrzlý s přelivem z čerstvého ovoce. Do horkých letních dní jako stvořený!


Ovocný přeliv:



Ovoce podle vlastního výběru trochu rozmačkáme, aby pustilo šťávu, vložíme do hrnce a zasypeme cukrem podle chuti, necháme povařit do mírného zhoustnutí. Necháme zchladnout. 




Podáváme....


Hotový povolený cheescake objedeme podél stěny formy příborovým nožem a opatrně odstraníme obruč. Cheescake přemístíme na talíř (odvážlivci se jej pokusí přesunout z papíru :))) Krájíme na výseče a podáváme s ovocným přelivem (teplým nebo studeným, podle chuti a počasí), ke každému kousku přidáme i čerstvé ovoce.



Zleva. S borůvkami, s medem a praženými pekanovými ořechy, s jahodami :)


Cheescake stejně tak můžeme ozdobit například 
jen ovocným topingem, griliášem, javorovým sirupem, karamelem, šlehačkou, medem a opraženými ořechy...  Záleží jen na vás a vaší fantazii :))) U nás slavil největší úspěch v jahodové verzi - a návštěva se o něj skoro poprala :))



Moje neděle :)
 

Jistě mi prominete, že jsem dneska trochu skoupá na slovo...
Užívám léto kdesi mezi kuchyní, chalupou, rybníkem a lesem a nasávám zásoby energie na zimu. Snažím se už od jara zhubnout pár nadbytečných kil (marně) a po poměrně náročném jaru se těším z každé milé letní chvilky :) 

Tak si to léto taky užijte! ♥ 


Žádné komentáře:

Okomentovat