Je velmi vhodný pro všechny sklerotiky (kteří si jako já skoro na poslední chvíli vzpomenou, že vlastně pozvali sousedy na kafe :))) a lenochy, nebo naopak pro velké plánovače, protože příprava je rychlá a jednoduchá a cheescake máte hotový
do hodiny; ale stejně tak se cheescake dá připravit i pár dní předem, odložit do mrazáku a v den D jej pak jen vykouzlit v ten pravý okamžik. Přináším recept na základní cheesecake, a jako bonus vám přihodím několik variant na to pravé mlsné dotažení.
do hodiny; ale stejně tak se cheescake dá připravit i pár dní předem, odložit do mrazáku a v den D jej pak jen vykouzlit v ten pravý okamžik. Přináším recept na základní cheesecake, a jako bonus vám přihodím několik variant na to pravé mlsné dotažení.
A jak tedy na to?
Suroviny na jednoho malého zmrzlíka:
(pokud chcete cheescake vyšší, násobte dvěma,
počítejte pak ale s dvojnásobnou délkou pobytu v mrazáku)
počítejte pak ale s dvojnásobnou délkou pobytu v mrazáku)
Korpus:
250 g karamelových sušenek Lotus
50 g másla
Náplň:
250 g mascarpone
šťáva z půlky citronu či limetky
podle chuti moučkový cukr
Ovocný přeliv:
ovoce podle chuti
(jahody, maliny, ostružiny, borůvky, višně)
cukr
Na ozdobení:
čerstvé ovoce
Postup:
Korpus:
Dno kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem (já formu rozeberu na dva kusy, přes kulaté dno položím pečící papír, pak přes něj nasadím zpátky obruč formy a uzavřu. Přečnívající papír můžeme okolo formy obstřihnout. Stěny není potřeba obkládat).
Sušenky rozdrtíme na drobečky v mixéru nebo pomocí válečku na těsto, vložíme
do mísy. Přidáme změklé máslo a společně pořádně smícháme. (Tenhle dort jsem "vynalezla" na chalupě, takže jsem do toho šla rukama, ale jistě by vše šlo spojit i
v mixéru.) Hotovou směs rozprostřeme na dno dortové formy a upěchujeme, u stěn vytvoříme vyvýšený okraj. Formu s těstem vložíme do mrazáku.
do mísy. Přidáme změklé máslo a společně pořádně smícháme. (Tenhle dort jsem "vynalezla" na chalupě, takže jsem do toho šla rukama, ale jistě by vše šlo spojit i
v mixéru.) Hotovou směs rozprostřeme na dno dortové formy a upěchujeme, u stěn vytvoříme vyvýšený okraj. Formu s těstem vložíme do mrazáku.
Krém:
Smícháme mascarpone s tvarohem, citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Krém nepřeslazujeme, protože sušenkový základ je hodně sladký a lehce nakyslý krém mu vytvoří chuťový protipól. Hotový krém navršíme na korpus a vložíme zpět do mrazáku, kde jej necháme ztuhnout.
Téměř hotovo!
Tuto fázi můžeme protáhnout i na několik dní, před podáváním cheescake necháme jen trochu povolit při pokojové teplotě, nám ale chutnal i polozmrzlý s přelivem z čerstvého ovoce. Do horkých letních dní jako stvořený!
Ovocný přeliv:
Ovoce podle vlastního výběru trochu rozmačkáme, aby pustilo šťávu, vložíme do hrnce a zasypeme cukrem podle chuti, necháme povařit do mírného zhoustnutí. Necháme zchladnout.
Podáváme....
Hotový povolený cheescake objedeme podél stěny formy příborovým nožem a opatrně odstraníme obruč. Cheescake přemístíme na talíř (odvážlivci se jej pokusí přesunout z papíru :))) Krájíme na výseče a podáváme s ovocným přelivem (teplým nebo studeným, podle chuti a počasí), ke každému kousku přidáme i čerstvé ovoce.
Zleva. S borůvkami, s medem a praženými pekanovými ořechy, s jahodami :) |
Cheescake stejně tak můžeme ozdobit například
jen ovocným topingem, griliášem, javorovým sirupem, karamelem, šlehačkou, medem a opraženými ořechy... Záleží jen na vás a vaší fantazii :))) U nás slavil největší úspěch v jahodové verzi - a návštěva se o něj skoro poprala :))
jen ovocným topingem, griliášem, javorovým sirupem, karamelem, šlehačkou, medem a opraženými ořechy... Záleží jen na vás a vaší fantazii :))) U nás slavil největší úspěch v jahodové verzi - a návštěva se o něj skoro poprala :))
Moje neděle :) |
Jistě mi prominete, že jsem dneska trochu skoupá na slovo...
Užívám léto kdesi mezi kuchyní, chalupou, rybníkem a lesem a nasávám zásoby energie na zimu. Snažím se už od jara zhubnout pár nadbytečných kil (marně) a po poměrně náročném jaru se těším z každé milé letní chvilky :)
Tak si to léto taky užijte! ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat