neděle 21. května 2017

BALÍČKY Z GRILU NEBOLI MASO SE ZELENINOU A BRAMBORAMI V ALOBALU PRO BARUNKU


Ahoj Báro :) 

Minule jsem ti přeposlala jednu piškotovou roládu, kterou mě, když jsem byla malá, naučila moje liberecká babička Soňa (ona teda byla Žofie, ale děda ji přejmenoval 
na Soňu). Dneska tu pro tebe zvěčním naše chalupový BALÍČKY...




Tyhle balíčky jsou i pro mě trochu vzpomínka na dětství a takovej ten "teen" věk. Byla jsem jako ty jiná než většina ostatních holek, kočárky, panenky a později kluci mě moc nebrali, četla jsem Vlaštovky a Amazonky od Artura Ransome (pořád doufám, že si je taky někdy přečteš!) foglarovky, mayovky anebo taky knížky od E. T. Setona.
Pak jsem se skamarádila s partou kluků, kteří hltali woodcraft, a s nima prožila dvoje krásný prázdniny (později jsme spolu ještě pokračovali v tanečních, ale to už je jiná kapitola). S těmihle časy je samozřejmě spojený i vaření na ohni, v ohni či popelu.
 S úsměvem vzpomínám třeba na připálenej puding v kotlíku v osadě Montana nedaleko Žerotína, protože mi kamarád Žluťas tak straaaašně dlouho vyřezával vařečku ze smrkový větve. Nebo jak se mnou Jarka jela pro PEPO, abych vůbec rozdělala oheň. Na historku mého táty, jak jeho kamarád na vandru v kotlíku nad ohněm vařil krupicovou kaši tak dlouho,  že mu nakonec přetekla, a tak to vypadalo, že uvařil patník. Na Setonův hrnec, brambory z popela, kuře na rožni. Nebo jen hříbky opečený na klacku. Tyhle balíčky jsou další v řadě, tak je pojďme zachovat pro další generace :)

(Tenhle recept je určen zejména kuchařským začátečníkům.)
  


Na dva balíčky potřebuješ:


dva velké kuřecí nebo vepřové řízky
dvě velké brambory
slaninu (nejlépe anglickou)
zeleninu podle chuti: 
nejlépe různobarevné papriky, cuketu, cibuli, česnek, 
můžeš přidat i uzeninu (třeba nějakou klobásu)

sýr cihla (asi 150 g)
křen podle chuti

čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn
(nebo nějaké tvoje oblíbené koření na maso) 

 



Maso očisti (ořež z něj všechny podivné "nitě" a bílé kousky) a nakrájej ho na kostky asi 3 krát 3 cm. Vezmi misku a maso do ní vlož, zalij asi lžící olivového (nebo jiného) oleje a posypej kořením podle svého výběru. Pořádně promíchej, aby se maso obalilo kořením a olejem ze všech stran a odlož ho prozatím někam do chladu. 


Brambory pořádně omyj, vykrájej z nich očka (takový ty divný černý puntíky :)))
 a nakrájej na kolečka o síle cca 3 mm.


Cibuli nakrájej na kolečka, stroužky česneku oloupej a nechej vcelku.


Cuketu omyj a i se slupkou nakrájej na kolečka.


Papriky omyj a vykuchej (vyndej semínka a jádřince), 
 nakrájej na pruhy a pak na čtverečky asi 3 krát 3 cm.



Klobásu nakrájej na kolečka.


Alobal si natrhej nebo nastříhej na větší obdélníky - je lepší použít pro jistotu dvě vrstvy. Pokapej ho trochou olivového oleje. 


A už můžeš začít vrstvit:
Na alobal vyskládej kolečka brambor, mírně je osol a pokračuj v dalších vrstvách: slanina, zelenina, houby, maso. Maso ještě taky osol :)




Balíčky pořádně zabal a polož na grilovací rošt 
(nebo na plech do trouby).






Pomalu peč - aspoň půl hodiny, aby se vše pořádně propeklo. 
Jakmile začnou balíčky vonět, můžeš vyndat jeden "testovací", rozbalit ho (pozor, při otevření vyletí ven pára, tak nenakukuj z moc velké blízkosti!) Když se ti zdá, že je hotovo, můžeš je ještě na chvíli nechat péct rozbalené - na masu se udělá trochu kůrčička.





Mezitím, co se balíčky dopékají, je trocha času na nastrouhání sýra a křenu (pamatuješ jak táta strouhal křen v potápěčských brýlích? :)))) Křen a sýr smíchej a zasypej jimi otevřené balíčky, dokud jsou horké, aby se sýr trochu rozpustil a křen hezky rozvoněl.  






Doufám, že se ti to povedlo :)

Máma ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat