pátek 22. července 2016

DOMÁCÍ VANILKOVÁ ZMRZLINA S MANDLOVÝM GRILIÁŠEM A ŠLEHAČKOU ANEB MOJE CESTOVÁNÍ V ČASE


Tak se přiznejte: Jakou máte nejradši? 
Já nemusím přemýšlet dlouho, odpověď je prostá: 
Vanilkovou...


A už se přenáším v čase, do jedné konkrétní cukrárny v Liberci v Pražské ulici,
kam jsme po škole chodili na griliášový pohár. Dodnes si pamatuju, že stál 3,60 Kčs 
a spojení vanilkové zmrzliny, griliáše a poctivé šlehačky pro mě byla ta nejúžasnější zmrzlinová symfonie. Osudová... 


Celé se to odehrálo už tak dávno, kdysi v minulém tisíciletí; možná jsme pak šli do kina, okolo dnes už zbouraného obchodního domu Ještěd, na nějakou Mayovku
 a houpali se tam na dřevěných rozvrzaných sedačkách - třeba v kině Sofia, které už dávno odnesl čas. Na jeho místě teď sviští auta po dálnici, cukrárna existuje už taky jen v mých vzpomínkách, ale ten griliášový pohár, který mě aspoň na chvilku přenese zpátky do dětství, ten si teď už umím udělat sama. Tak pojďme na to :)



DOMÁCÍ VANILKOVÁ ZMRZLINA  


Na cca 1 litr domácí zmrzliny 
potřebujete:

6 žloutků ze spolehlivého zdroje
120 g moučkového cukru
400 ml plnotučného mléka
500 ml šlehačky 33 %
1 vanilkový lusk


 Mléko nalijeme do hrnce. Vanilkový lusk rozřízneme a tahem nože naplocho z něj vymáčkneme semínka. Semínka i lusk vložíme do mléka a za občasného míchání společně pomalu přivedeme k varu (raději hlídejte, aby se mléko nepřipálilo). 
Hotový "vanilkový vývar" odstavíme z plotýnky a necháme zchladnout.

Mezitím co mléko chladne, v misce metličkou (nebo za pomoci robota)
 vyšleháme do pěny žloutky s cukrem.   
 
Jakmile je mléko zchladlé natolik, že v něm udržíte prst
(pro perfekcionisty uvádím, že je to cca 40°c, pokud tedy nejste masochisti) proceďte jej přes sítko (v případě, že vám nevadí vanilková zrníčka ve zmrzlině, pokud ano, přeceďte přes čistou utěrku nebo třeba přes netkanou textilii, ale ošidíte se tím o chuť a příjemné praskání vanilkových semínek mezi zuby), nalijte do čistého hrnce, přidejte směs žloutků s cukrem, metličkou promíchejte a pak pomalu a za stálého míchání
 (teď už vařečkou, aby vám nevznikla pěna) pomalu zahřívejte, až směs trochu zhoustne do konzistence řidšího pudinku (cca 10 minut). Míchání nesmíte odbýt, jinak se vám žloutky srazí a vznikne podivná mléčná polévka se žloutkovými mininočky (humor, samozřejmě, ve skutečnosti to jednoho dost naštve). Odstavte
 z plotny a nechejte mírně zchladnout. Přilijte šlehačku a důkladně promíchejte.
 Vložte do ledničky.
 

Vychladlou směs nalijte do zmrzlinovače - nebo do misky 
a vložte do mrazáku, kde bude tuhnout nejlépe přes noc (během tuhnutí zmrzlinu občas vidličkou trochu načechrejte).


 K dokonalosti nám schází ještě


 DOMÁCÍ MANDLOVÝ GRILIÁŠ


a na ten potřebujete:


100 g pískového cukru
100 g mandlí ve slupce nebo loupaných


A jak na to? 

 
Neloupané mandle vhodíme do vroucí vody, necháme vzkypět a odstavíme.
 Po pár minutách slijeme vodu přes sítko, počkáme až mandle mírně zchladnou a odstraníme slupky. Vyloupané mandle vysušíme dosucha.

Suchou pánev rozpálíme a vsypeme mandle, necháme chvilku opražit. Na opražené mandle nasypeme 100 g pískového cukru, stáhneme mírně teplotu a pod přísným dohledem (a tím nemyslím statného ošetřovatele, ale vás samých) necháme za stálého míchání rozpustit. Cukr musí nabýt tmavě zlatého odstínu, a opravdu dávejte pozor, protože se zpočátku dlooouze nic neděje.... až náhle, přesně v okamžiku, kdy se začnete trochu nudit a rozhodnete se aspoň umýt ten hrnek od ranního kafe, ten poťouchlík karamel zčerná a zhořkne, a to jistě nechcete.


Hotovou tmavě zlatou směs nalijte na alobal, který jste potřeli tenkou vrstvou oleje (aby se karamel nepřilepil). V tomto okamžiku buďte hodně opatrní, protože ukápne-li vám karamel na bosou nohu, propálí se skrz ni; a vzápětí ještě třemi patry pod vámi. A taky odolejte pokušení v této fázi ochutnávat, karamel je opravdu hodně horký.


Po úplném vychladnutí rozlámeme hmotu na větší kusy a ty následně roztlučeme nadrobno v hmoždíři (chceme-li posílit ramena), nebo lépe podrtíme pár pulzy kuchyňského mixéru. 


Bonus navíc: 


Jestli se vám připekl karamel k hrnci a vařečce, nalijte do hrnce trochu vodu, přihoďte i dotyčnou vařečku a vařte tak dlouho, dokud se karamel nerozvaří do tekuté podoby karamelového topingu (nebo vařečkové polévky :))  




Hotovou zmrzlinu vyndejte z mrazáku pár minut před servírováním a nechejte povolit. Lžící namočenou v horké vodě (pro hladký a dokonalý tvar) vykrajujte kopečky, naskládejte do misek. Na dno můžete rozdrobit pár sušenek, třeba karamelových, značky Lotus. Přidejte poctivě ušlehanou šlehačku (koukejte zahodit tu šlehačku 
ve spreji, ale OKAMŽITĚ!), posypejte grilášem, polijte karamelovým topingem... Možná i vy budete cestovat v čase :)




Už musím běžet, aby mi neroztála zmrzlina :))) 




Žádné komentáře:

Okomentovat