pátek 12. června 2015

KUŘECÍ KOUSKY TANDOORI Z GRILU

Chicken Tandoori
Jsem masožravec - na tom asi nic nezměním. A navíc, jakmile se venku vyloupne první jarní sluníčko, přicházejí na mě ohníčkovo grilovací záchvaty malého šílenství. Asi to nějak souvisí s tím, že jsem vyrůstala v trampské rodině. Kdysi jsem u ohně hrávala na kytaru, postupem času jsem se od strun na kytaře přesunula ke strunám kráječe na vajíčka, struhadlu, noži... Jak jde o jídlo "z klacku" nebo grilu, jsem prostě k neudržení. Království za každoročně první opečený špekáček! Naříznout klasicky, nebo "na ježečka", prchat před kouřem, sledovat jak se plamínky mrskají a opékají tu údajně často velmi nezdravou dobrotu... Pak si olizuju prsty, domácím chlebem vytírám zbytek hořčice, marinády či chutney z talíře po prababičce, zapíjím třeba pivem přímo z lahve a je mi fajn. Jenže to bych nesměla být já, abych se zasekla u špekáčku. Takže následuje grilovaná zelenina, maso na všechny způsoby, sýr, brambory, chlebové placky, ovoce...  Nikdy nevím, kdy mám přestat, často to s odhadovaným množstvím přestřelím a hosté si pak odnášejí domů výslužku (přijdete taky?) Jedním z mých oblíbených jídel z grilu jsou tyhle Indií vonící kuřecí kousky.


K závislosti na indickém koření jsem se přiznala už před časem, když jsme vyráběli indický sýr paneer. A protože sice čas grilování miluju, ale přesto se mi nechce postávat v kuchyni při přípravě příliš dlouho, mám tady pro vás jednu velmi efektní rychlou verzi. Vše si totiž můžete připravit předem, a v den D už pak jen vyčarujete připravenou kouzelnou krabičku. V receptu můžete použít hotovou směs koření TANDOORI MASALA; pokud jste fajnšmekři, namícháte si ji sami ;) Potřebovat k tomu budete koriandr, zázvor, kmín či chili, obvykle se přidává i garam masala, což je Vánocemi vonící mix koření obsahující například kardamom, muškátový ořech, hřebíček či skořici. A použít se dá i citronová tráva, česnek nebo cibule. Konkrétní složení kořenící směsi se ale v Indii liší podle regionu i rodinných zvyklostí, jak říká i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus, jenž má indickou kuchyni také v oblibě. 



Věděli jste?


 A proč TANDOORI? Tandoori je název pro speciální pec, ve které se některá z indických jídel připravují, původně se tak tedy nazýval způsob, jakým se jídlo vaří. Za zjednodušení mohou Angličané, kteří si v dobách, kdy byla Indie ještě britskou kolonií, indická jídla velmi oblíbili a chtěli si je připravovat doma. Nechali si tedy hotové směsi namíchat a pak je nazývali podle způsobu úpravy pokrmů...
 






A jak tedy na to? 

 

Suroviny:

 

500 g stehenních kuřecích řízků
250 g bílého plnotučného jogurtu
1 stroužek česneku
asi 2 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
1 lžička soli
3 polévkové lžíce koření TANDOORI MASALA - prodává např. Globus


Postup: 

  • Kuřecí stehenní řízky zbavíme všech nevzhledných kousků tuku a nadbytečných "provázků" a nakrájíme na menší kousky (cca 4krát 4 cm). Okořeníme kořením TANDOORI MASALA, které do masa vetřeme spolu  s trochou oleje, necháme odležet. Mezitím si připravíme marinádu: smícháme jogurt, česnek a zázvor prohnané lisem na česnek, přidáme sůl. Pečlivě promícháme a posléze smícháme se směsí masa a koření. Zakryjeme alobalem a necháme odležet několik hodin, nejlépe přes noc. 

  • Maso pečeme na rozpáleném grilu, raději v alobalu či na aluminiovém grilovacím tácku (opravdu doporučuju, marináda se totiž hrozně ráda připaluje, mrška, a pak byste mě u drhnutí grilovací mřížky či pečícího kamene prokleli na věky věků;  to fakt nechci). Maso důkladně propečeme. Pokud jej chceme více křupavé, na několik posledních minut jej grilujeme přímo na roštu či kameni.

  • Příloha: po indicku placky NAAN/ROTI  (recept se připravuje, ale osvědčil se mi třeba tenhle). Anebo hezky česky chleba. Zeleninovou oblohu nechám na vás, u nás si tuhle roli chutně vystřihnul zelný a ledový salát... 





Léto pro mě znamená opálená ramena, koupání v nedalekém rybníku, kafe na balkoně obsypaném muškáty, balení na chalupu... Chalupa: pruhované duchny po prababičce, růžové a fialové muškáty, pozorování vlaštovčích mláďat, rýpání v hlíně, čtení v houpací síti pod ořešákem, opalování na lavičce pod kuchyňským oknem, zírání do nebe, focení, přemýšlení o nesmrtelnosti chrousta :-), zpěv rorýsů, cestování, courání po lese, houby, trhání třešní a jahod, malin a letních jablek, zavařování, pečení a.... grilování.
Tak si je taky užijte. Jako já :-)



1 komentář:

  1. To vypadá výborně. Zkoušeli jste to i na pánvi nebo v troubě? My totiž zatím ještě nemáme gril. Už jsme koukali po grilech na https://www.avenberg.cz/k93-grilovani , ale nemůžeme se shodnout, jaký gril vybrat. Jaké jsou lepší? Na elektřinu, plyn, nebo uhlí? Děkuju za tipy. Snad příští rok už budeme taky grilovat.

    OdpovědětVymazat