Minule jsem byla nemocná, teď (musím to zaklepat) to se mnou vypadá celkem nadějně, zdravotní problémy mi navíc pomohly trochu přerovnat životní priority
a zhubnout pár kil... Venku je nádherný slunce, těším se, že po letech zase uvidím moře, poslouchám rorýse kroužící mezi paneláky, chodím ven a zkouším běhat - a kašlu na to, co si kdo myslí. V hlavě mi běží ten profláklý slogan NO GAME, JUST SPORTS a já jsem vděčná všem, kdo mě chápou a mají mě rádi i s tou mou
asi sem tam trochu nesnesitelnou přímostí, potrhlostí, hlasitým smíchem,
občasným sarkasmem a sem tam i slzami. Dokonalost je nudná, ne? :))
Tenhle recept vznikl jaksi mimoděk, stejně jako předchozí krémový boršč.
Je poměrně rychlý a jednoduchý; zeleninu hodíte do trouby a ta skoro všechnu práci odvede za vás. Vy ji (tedy tu zeleninu, samozřejmě) pak jen oloupete, povaříte, rozmixujete, dochutíte a podáváte... (zavaří a vykáže pak už někdo jiný :))
Vyzkoušejte i studenou verzi z lednice, pro horké dny je jako stvořená :)
Vyzkoušejte i studenou verzi z lednice, pro horké dny je jako stvořená :)
SUROVINY:
3 větší papriky
1 střední lilek
4 střední rajčata
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
rozmarýn
500 - 700 ml drůbežího vývaru nebo vody
(podle velikosti použité zeleniny)
K podávání:
kozí sýr
(nemáte-li jej zrovna v oblibě,
použijte balkánský sýr nebo mozzarellu)
čerstvou snítku rozmarýnu
olivový olej extra virgin
POSTUP:
Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, vložíme na něj omyté papriky, lilek (rozpůlený nebo vcelku, potom jej ale na několika místech propíchněte, aby vám
při pečení v troubě neexplodoval), celou neloupanou cibuli, pár neloupaných stroužků česneku, rajčata (omytá a na špičce lehce naříznutá do kříže). Plech se zeleninou vložíme do trouby a pečeme na 190°C tak dlouho, až se slupka paprik "zkrabatí". Vyndáme z trouby, přikryjeme druhým plechem a necháme "zapotit"
cca 10 minut (klidně déle, i do úplného zchladnutí).
Veškerou zeleninu oloupeme, cibuli a česnek vytlačíme ze slupky.
Dužninu lilku vyškrábeme lžící.
V hrnci přivedeme k varu drůbeží vývar, vhodíme všechnu zeleninu, osolíme
a přidáme dle chuti rozmarýn (je opravdu výrazný, takže stačí trocha). Povaříme společně cca 5 minut. Poté rozmixujeme na jemný krém (buďte prosím opatrní,
vše je velmi horké, a při mixování ponorným mixérem nastavujte intenzitu mixování
s rozmyslem, na mě už jednou vařící polévka z hrnce "vyběhla" :))
Krém podle chuti dosolíme, případnou kyselost srazíme troškou cukru.
Pokud by se náhodou polévka povedla příliš řídká, ještě chvíli ji povaříme, konzistence řídkého krému je ta správná.Hotovou polévku nalijeme do misek, zakápneme olivovým olejem, přidáme sýr a čerstvě nasekaný rozmarýn.
Pokud by se náhodou polévka povedla příliš řídká, ještě chvíli ji povaříme, konzistence řídkého krému je ta správná.Hotovou polévku nalijeme do misek, zakápneme olivovým olejem, přidáme sýr a čerstvě nasekaný rozmarýn.
Podáváme s rozpečenou bagetou, chlebem, nebo jen tak.
Dobrou chuť! :)
Lilek nechat vypotit! Jinak je polévka hořká a vylila jsem ji. Jana
OdpovědětVymazat