sobota 16. srpna 2014

PEČENÁ POVIDLA Z TROUBY



 Miluju švestky!
Bohužel je to zase takové to překotné ovoce, co je ho zničehonic všude plno. Často dlouze a nedočkavě obcházím naše švestky-stromy a oňufávám modrající plody a nemůžu se dočkat.... A pak jsou najednou zralé všechny najednou! Takže se kromě úžasných kynutých koláčů se švestkami, crumble (ten si uděláme příště) a jiným podobným laskominám musím věnovat i tomu, jak uchovat tuhle lahodu déle než pár týdnů. Trávím pak dlouhé hodiny házením modrých kuliček do sklenic a vyrábím kompoty, hňácám tvarohové knedlíky na zimu, mrazím do zásoby rozpůlené švestky na koláče... 
Ale tím největším z velkých lákadel jsou pro mě povidla.
 Několikaletým testováním a zkoumáním jsem pro vás vyladila následující recept.


Švestičky z naší zahrádky :-)


  Moje poznatky


Švestky ani nemelu, ani nemixuju. Během dlouhého pečení v troubě se samy promění v žádoucí konzistenci; a odpadá tím jedna zcela zbytečná a pracná fáze; a následně i otravná práce s rozebíráním a mytím mixéru či mlýnku. 
Nepřidávám ani ocet, který najdete ve většině receptů uvedených na internetu. Povidla s octem jsou na můj vkus chuťově příliš ostrá. Oblíbila jsem si jednoduchou kombinaci švestek, cukru a koření, která je zcela dostačující a podle mého názoru nejchutnější.



A jak tedy na to?



Na přibližně 6 skleniček od jihočeského jogurtu si připravíme:

2 kg vypeckovaných švestek
400 - 500 g pískového cukru (podle sladkosti švestek)
2 hvězdičky badyánu
4 hřebíčky
skořice mletá podle chuti, nebo dvě tyčinky celé skořice
1 velký panák rumu





 Výše uvedené ingredience smícháme a necháme pár (například 10) minut odstát. Švestky se obalí cukrem a kořením
 a pustí trochu šťávy. Pekáč se švestkami vložíme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 3 hodiny.
Během pečení jen občas zkontrolujeme a promícháme - například jednou za hodinu.

Mezitím si připravíme skleničky - umyjeme je a vypláchneme právě vroucí vodou z konvice - včetně víček.
 Nezapomeňte si opláchnout i naběračku, kterou budete povidla plnit do sklenic. Protože je často problém se do úzkého hrdla sklenice poťouchlou vařící hmotou trefit, používám uříznuté hrdlo od pet lahve - například ledového čaje (má širší otvor) - tuto pomůcku je nutné taky vypláchnout vařící vodou, aby se nám povidla později nezkazila. (Ano, já taky vím, že se prodává taková ta šikovná věcička, která zastoupí pet lahev, ale já to prostě dělám takhle :-D )


Přibližně po třech až čtyřech hodinách se švestky v pekáči promění ve skoro černou hmotu a zhoustnou. Je jen na vás, jakou chcete mít konzistenci, zda trochu tekutější, pak pro vás nastal čas vyndat pekáč z trouby, nebo hustší, pak ještě počkejte. Troubu ale mezitím hlídejte jako ostříž, jinak se vám může stát, že se povidla připečou k pekáči a už je ven nedostanete! :-)

Hmota vypadá přibližně takto:





Nastal čas plnit sklenice: do sklenice přemístím za pomoci naběračky skrz uříznuté hrdlo pet lahve veškerou hmotu; vždy každou čerstvě naplněnou sklenici okamžitě zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. Použijte chňapky, sklenice bývá velmi horká! Dávám taky pozor, abych si "neupatlala" sklenici zvenčí, pokud k tomu dojde, okamžitě otírám, aby toto nedopatření nezpůsobilo plesnivění sklenice.

Dílo dokonáno: na lince se skví řádka naplněných sklenic. Z jejich obsahu se můžete těšit i několik let, tvrdí se, že povidla jsou velmi trvanlivá. Kupodivu tato povidla jí i moje dcera, která jinak doma vyráběné džemy "s kousky" odmítá pozřít i pod pohrůžkou okamžitého odpojení internetu :-)

Poznámka na konec: Pokud chcete povidla absolutně hladká, pro jistotu je před nandáním do sklenic rozmixujte ponorným mixérem...



Hotovo! 










2 komentáře: