úterý 12. dubna 2016

KORNSPITZOVÉ BAGETKY Z JEDNÉ DOBŘE ZADĚLANÉ KUCHYNĚ :))


Vy všichni, kdo mě sledujete pravidelně, jste se dneska jistě museli zaradovat! Ptáte se proč? Co vaše oči vidí, no co asi? No jasně, vidíte bagetu, ale kromě ní taky ZELENINKU! Tu vám tady slibuju už nějakej pátek! 
Chápu, že jste si představovali nějaký veeelký salát, a zatím je tu jen.... Vyčuhující malé zelené cosi...  
Ale uznejte, že i to je pokrok! Příště vám možná naservíruju něco čistě zeleninového.
 Nebo taky ne, se teprve ukáže :)))

Kornspitz: Tohle pečivo je pro všechny trochu záhada. Kornspitz vynalezl roku 1984 pan Alois Augendopler z rakouského Lince a nechal si jej patentovat. Přesný recept je tajný. Podobně jako dort sacher, jehož originální recept je taktéž v přísné tajnosti (leží nejspíš v trezoru kdesi v podzemí hotelu Sacher ve Vídni). Když jsem se před lety vypravila do Vídně na výstavu Vincenta van Gogha, měla jsem ve svém průvodci zaškrtnutý právě hotel SACHER. Zhlédli jsme opravdu velkolepou výstavu v Albertině, k obědu si dali nějaké mořské potvory v NORDSEE na a pak jsme odkráčeli na originál sacher přímo do HOGO FOGO kavárny ve stejnojmenném hotelu. Uznávám, že můj žaludek musel být trochu zmaten...  Zážitek nicméně hodnotím za jedna s hvězdičkou.


 Musím ještě dodat, že moje rodina se mnou na dovolených vždycky trochu trpí. Každou dovolenou si totiž plánuju dlouhou dobu dopředu a důkladně, nakoupím turistické průvodce a pak v nich dlouze hledám. Nehledám ale žádné turistické cíle, nýbrž kuchařské speciality typické pro každou zemi, a nejlépe i konkrétní restaurace, ve kterých se ona vybraná krmě vaří. A pak svou rodinu nutím, aby se mnou jedla v Řecku grilované chobotnice a šíleně sladké řecké zákusky, plovoucí v cukrově medovém sirupu (např.baklavu), paellu s tygřími krevetami na Fuerteventuře, občas velice podezřele vypadající tapas na Menorce, oslí uši připomínající gözleme s tajuplnými náplněmi v Turecku...
 Někdy jsou zděšení (tygří krevety) jindy potěšení (chobotnice milujeme všichni). 

Zpět ke kornspitzu, abyste mě neobvinili z neschopnosti myšlenku udržet...




Originální recept na kornspitz je tajný, jak už jsem zmínila výše, proto na internetu najdete jen recepty, které se ten pravý snaží co nejdokonaleji napodobit. Tento velmi povedený jsem si vypůjčila od kamaráda Martina 
(s jeho laskavým svolením) z jeho DOBŘE ZADĚLANÉ KUCHYNĚ.


V mém dnešním příspěvku se Martin ocitl tak trochu za odměnu/trest (nehodící se škrtni sám :))),  protože svým věčným zkoumáním všech možných postupů a nových cest a občas hooodně adrenalinovým hecováním (viz např. Operace louhové preclíky od Maškrtnice :)) podstatně ovlivnil moje pečení a dopomohl mi tak k nejspíš celoživotní závislosti na zírání do trouby...

  OOOOK. Tak ti teda Martine PĚKNĚ DĚKUJU! ;) :D

Zpátky k bagetkám.





A jak tedy na to?

 

Suroviny na 8 bagetek:

 

Hrubá část těsta: 

 

50 g celozrnné pšeničné mouky
30 g celozrnné žitné mouky
15 g sojového granulátu
10 g lněného semínka
1 lžička medu
10 g špaldové celozrnné mouky, opražené na pánvi
25 g slunečnicových semínek
25 g ovesných vloček
                                                                                                100 ml vody
                                                    

Hladká část těsta:  


430 g hladké pšeničné mouky
300 g vody
70 g hladké žitné mouky
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
2 lžičky soli
4 lžíce bramborového škrobu

                                                     

Postup:

  • Hrubé těsto: Na pánvi opražíme špaldovou mouku. Zatímco chladne, uvaříme 100 ml vody, přelijeme do hrnečku a přidáme lžičku medu. Rozmícháme, aby se med rozpustil. Do misky nasypeme všechny ingredience na tzv. hrubé těsto, zalijeme horkou vodou s medem a důkladně promícháme, aby se všechny části spojily. Poté přikryjeme a necháme vystydnout.


  • Hladké těsto: Do mísy prosijeme mouku a škrob, uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme část vody (vlažné), přidáme lžičku cukru a droždí rozdrobené na kousky, vidličkou smícháme s trochou okolní mouky, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut pracovat. Posléze přilijeme zbytek vody, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto.  



  • Nyní k hladkému těstu přidáme hrubé a společně důkladně propracujeme (nejlépe v robotu, ručně je to docela mazanice). Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple cca 20 minut kynout.




  •  Těsto rozdělíme na 8 částí, ze kterých tvarujeme bagetky, hotové odkládáme na plech vyložený pečícím papírem, kde budou dalších cca 45 minut kynout (přikryjte je utěrkou, aby neosychaly a byly v teple). Pokud byste chtěli umotat rohlíky,  doporučuju toto (taktéž Martinovo) video.




Asi 15 minut před koncem kynutí zapneme troubu, na dno vložíme starý plech a necháme ji zahřát na 250°C.
Uvaříme si hrneček horké vody.
Bagety těsně před vložením do trouby postříkáme vodou z rozprašovače (nebo pomašlujeme mašlovačkou), posypeme semínky a ozdobně nařízneme... Nebo je dvakrát přetočíme (jako když ždímáte prádlo) pro rustikální vzhled, posléze také postříkáme vodou a posypeme hrubou solí a semínky podle chuti. Pokud chcete originální vzhled kornspitze, nařízněte je dvěma šikmými zářezy.
Do trouby vložíme plech s bagetkami a na spodní plech nalijeme hrneček vařící vody (pozor na horkou páru, která vznikne!) Pečeme 10 minut na 250°C, poté vyndáme plech ze dna trouby, troubu vyvětráme a pečeme na 200°C asi 25 minut do zlatova.



Bagetky vyndáme a necháme zchladnout na mřížce (aby nezvlhly a nezměkly).
Kdybych měla shrnout, co bylo pak, tak by se to vešlo do jediné věty: upečeno, namazáno, obloženo a sežráno... Opravdu se to nedá vyjádřit romantičtěji... 

A po všem tom pečení a průběžném focení  jsem nakonec měla taky
 DOBŘE ZADĚLANOU KUCHYŇ :D

Tak vám přeju dobrou chuť a moc se neumažte, ano? :))



Žádné komentáře:

Okomentovat