pondělí 4. dubna 2016

DOMÁCÍ RAVIOLI S PROSCIUTTEM, DVĚMA DRUHY SÝRŮ, BAZALKOU A SUŠENÝMI RAJČATY


Vážení přátelé, myslím že je na čase, abych vám trochu představila domácnost, kde se vaří a fotí jídlo do blogu a zbavila vás tak iluzí... Food bloger vůbec není milý člověk, jenž má doma pořád dobře navařeno,  jak si možná myslíte. Food bloger je dost často neurotik, který vaření střídavě miluje a nenávidí a chvílemi se chová trochu jako šílenec. Například někdy vaří své rodině jedno jídlo pořád dokolečka, aby se ujistil o správnosti receptu. Každé nové jídlo určedo blogu má po kuchyni neustále rozmístěné v několika fázích receptu a když se k němu někdo jen náznakem přiblíží, dostává záchvat zuřivosti. V lednici skladuje krabičky s nápisem NEJÍST! BUDE SE FOTIT! Občas je na papírku s nápisem ještě lebka a zkřížené hnáty. Pokud se snaží pokořit nový recept a nedaří se mu, tak občas pláče a rozhazuje okolo sebe nešťastně jídlo, nebo se vzteká... A rozhazuje okolo sebe vztekle jídlo. Občas čelí otázkám typu: A proč to musíš vařit? Proč to ještě nemůžeme sníst? Případně: Jé, a tys to fakt ještě neměla vyfocený? Tyto otázky ve food blogerovi probouzejí pocity marnosti a beznaděje. On prostě vařit a fotit MUSÍ, cosi ho k tomu žene a nedokáže se tomu nijak bránit, jsa člověk slabý a zmítaný svou vařící vášní. Hmm, musím ovšem dodat, že většina výše zmíněných chorých projevů se mě osobně samozřejmě netýká, já jsem povahy zcela mírné a pořádkumilovné, žádná sprostá slova neznám a jídlo bych
 na zem NIKDY nehodila (ještěže moje rodina nečte můj blog :)))




 
NESAHAT!

 
Bylo na čase, abych vám předložila nějaké hlavní jídlo, dost bylo sladkého pečení. Tak tu máte ode mě jedny domácí těstovinky, inspirované Emanuelem Riddim a Jamiem Oliverem, vonící létem, protože obsahují rajčata a bazalku... Pokud jste vloni nevěděli co s rajčaty a nasušili si je do zásoby, skočte pro ně do špajzu a přivolejte si zpátky loňské léto... 



A jak tedy na to? 

 

Suroviny na dvě porce pro střední jedlíky

(cca 15 kousků)

 

Těsto: 

 

300 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
extra virgine olivový olej - 1 polévková lžíce
voda dle potřeby (cca 20 ml)



Náplň: 

 

2 balíčky mozzarelly
hrstička parmezánu
cca 6 kusů sušených rajčat 
(já použila sušená rajčata s kaparami, naložená v oleji)
svazeček bazalky
olivový olej podle chuti
špetka soli
prosciutto - 8 dlouhých plátků

Postup:

 

Najdeme strojek na těstoviny - to pro mě byla ta nejobtížnější část receptu :)))
Těsto ale lze zpracovat i obyčejným válečkem na nudle.

Do mísy si odvážíme mouku, rozklepneme tři celá vejce, přihodíme špetku soli, cca 1 polévkovou lžíci olivového oleje a jednu polévkovou lžíci vody (lze dolaďovat moukou a vodou podle nasákavosti mouky). Začneme zpracovávat, nejdříve vidličkou, později těsto přendáme na moukou lehce posypanou pracovní plochu a hněteme tak dlouho, dokud těsto nenabyde hedvábného vzhledu a nelepivé konzistence (cca 10 minut). Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a odložíme na 30 minut do lednice.





Mezitím si připravíme náplň. Do misky rozdrobíme mozzarellu, přisypeme parmezán. Rajčata nakrájíme nadrobno a přidáme k sýrům. Bazalku nasekáme na větší kusy a vše smícháme. V náplni by měla převažovat jemná chuť mozzarelly. Pokud jsme použili sušená rajčata bez oleje, zakápneme celou směs ještě olivovým olejem. Opatrně přisolíme, je-li potřeba (parmezán je slaný dost).



Plátky prosciutta rozdělíme příčně napůl (tedy z jednoho dlouhého uděláme dva krátké), na okraj každého položíme lžičku náplně a zabalíme, abychom vytvořili úhledný balíček.




 Takto spotřebujeme všechnu náplň i prosciutto.




Z lednice vyndáme těsto, rozdělíme je na 6
 dílů a pomocí strojku na těstoviny nebo válečku rozválíme na pruhy cca 6 cm široké, 
cca 2 mm tlusté a cca 30 cm dlouhé. Pracujeme vždy se dvěma kusy těsta, ostatní ponecháme zabalené v mikrotenovém sáčku, aby neoschly.




Na těsto poklademe v dostatečných rozestupech balíčky s náplní. Mašlovačkou potřeme těsto okolo náplně vodou a přiklopíme druhým pruhem těsta. Horní okraj "přiťupkáme" ke spodnímu plátu těsta a pak "ťupkáme" směrem dolů a cestou se snažíme vypudit zpod těsta vzduch (při vaření by se ohřál a ravioli by roztrhaly).
 Jako poslední spojíme spodní hranu těsta.




Vykrájíme ravioli, nejlépe ozdobným rádýlkem. 




Mezitím už si vaříme vodu ve velkém hrnci (těstoviny, jak známo, musejí plavat).
Do vroucí osolené vody vkládáme po částech ravioli a povaříme cca 5 minut.
Na talíři dozdobíme podle chuti zbytkem sušených rajčat (nebo čerstvými rajčaty), bazalkou, zakápneme olivovým olejem, případně ještě posypeme sýrem.

 


Musím se přiznat, že jsem se s těstem trochu mořila. Poprvé jsem použila jiný recept (bez oleje a vody), ale bylo hodně tuhé a nepovedlo se mi tak dobře rozválet do tenka. Ravioli byly tlusté a obří a od svých blízkých jsem si vysloužila několik tázavých pohledů. Druhý pokus byl o mnoho lepší, v náplni bylo víc mozzarelly, takže byla chuťově jemnější a rajčata v oleji byla měkčí a jejich chuť nebyla tak ostrá... Jen na vzhledu budu muset ještě zapracovat... Těsto šlo vyválet výborně do tenka i obyčejným válečkem, přesto jsou stále poněkud rustikálního vzhledu. Přeju vám hodně štěstí! 





Žádné komentáře:

Okomentovat