neděle 15. května 2016

JEMNÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA SE SÝREM NEJEN PRO NEPOSLUŠNÁ ZVÍŘÁTKA


Dnes konečně přináším zeleninu v hlavní roli. A ne jen tak ledajakou, ale zeleninku tak skvělou, že by se podle mě její charakteristická jemná chuť neměla přebíjet ani příliš výrazným kořením, ani doplňovat chuťově výraznějším jedlým "doprovodem".
Už jsem tu opakovaně zmiňovala, jaké veselé historky jsme si kdysi u stolování zažívali s naší dcerou. Cokoli, co jen vzdáleně připomínalo ovoce či zeleninu, bylo po jednom jediném zkoumavém pohledu odsunuto do podezřelé skupiny s názvem BLÉ (rozuměj JEDOVATÉ, NECHUTNÉ, NEPOŽIVATELNÉ.... další přídavná jména doplňte dle vlastní fantazie).
Nouze naučila Dalibora housti, mě po mnoha incidentech naučila, že na moji dceru běžné praktiky ostatních rodičů prostě neplatí. Klidně bude u plného talíře sedět až do důchodu a nevyděsí ji ani matka blížící se výhružně s vařečkou (sledovala mě s tak zvědavým zaujetím, že jsem se sama před sebou zastyděla). A může mi prosím vás někdo vysvětlit, co následuje po onom zlověstném "raz....dva.....tři"? Asi nejsem ten správný rodičovský typ, na přímé střety jsem tedy postupně rezignovala a šla na celý problém od lesa: Zeleninu a ovoce jsem do pokrmů začala kreativně skrývat. Jednou z těchhle schovávaček jsou výborné polévkové zeleninové krémy (na mém blogu můžete najít např. ještě skvělou Celerovou polévku se škvarečky z celeru - celer by moje dcera v jiné podobě prostě nepozřela). Zatímco u chřestové polévky pravila dokonce MŇAM (jen vyndala z talíře ty "divný kousky" - chřestové hlavičky) :))) Dmu se pýchou a vám, kdož doma chováte podobná zvířátka s "alergií na zeleninu", doporučuju vyzkoušet můj nenásilný způsob, jak zvířátka ošidit :)




A jak tedy na to?

 

Suroviny

 

 

Na polévku pro 3 osoby (nebo zvířátka) potřebujete:


500 g čerstvého bílého chřestu

1 l vody

30 g másla 

4 polévkové lžíce hladké mouky

sůl podle chuti

muškátový oříšek

strouhaný parmezán podle chuti

bageta jako příloha




Postup:

 

V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme hladkou mouku, zamícháme a opražíme na světlou jíšku. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout.
Chřestu odlomíme dřevnaté konce (stonek se sám zlomí v té správné části), NEVYHAZUJEME, použijeme je do vývaru. Zbylé stonky oškrábeme škrabkou na zeleninu (nešiďte a čistěte pořádně, abyste později nelitovali!).
V hrnci přivedeme k varu 1 l osolené vody, vhodíme dřevnaté konce a slupky a povaříme cca 15 minut, pak vložíme i celé chřestové stonky a vaříme dalších cca 8 minut.
Hotový vývar přecedíme do hrnce s vychladlou jíškou, rozkvedláme metličkou a přivedeme společně k varu. Společně vaříme asi 10 minut, mezitím přebereme chřestový odpad z vývaru, slupky a dřevnaté konce vyhodíme, celé stonky nakrájíme na špalíčky (tady se pozná, kdo podváděl při loupání :))), tyto vložíme do polévky, jen chřestové hlavičky odložíme stranou. Ponorným mixérem vše společně rozmixujeme, dochutíme muškátovým oříškem a solí. Vložíme chřestové hlavičky. Do talíře naléváme polévku, horkou posypeme strouhaným parmezánem, vložíme kousek másla a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s opečenou bagetou.



Ještě si nemůžu odpustit malý dodatek: Mou dceru od plnoletosti dělí už jen pár měsíců, a pořád ještě některé věci nejí (například jahody nebo rajčata)... Přesto je to skvělá slečna a úžasný parťák pro smích a rozhovor, jsme si blízké. Chci říct všem ostatním vyčerpaným rodičům: přehodnoťte, co je v životě opravdu důležité a nenechte se otrávit pravidly, která vymyslel někdo jiný. Nejdůležitější je: být prostě spolu :) Zelenina a ovoce, nebo například ježdění na kole, zavazování tkaniček, přehnané uklízení pokoje atd. atd.....To všechno časem přijde. Anebo třeba ne, ale svět se kvůli tomu nezboří :)


Žádné komentáře:

Okomentovat