čtvrtek 18. února 2016

KANDOVANÉ POMERANČE V ČOKOLÁDĚ ANEB HUBNOUT BUDU AŽ PŘÍŠTĚ :))





 Já vím, JÁ VÍM!
 
Slíbila jsem vám minule, že příště už určitě... budeme hubnout :))) 
Jsem si vědoma toho, že je ode mě velmi zbabělé vám místo nějakého energeticky chudého receptu nastrčit před vaše vyhladovělé zraky tuhle kalorickou bombu. Kaju se a sypu si popel na hlavu, odcházím se pohodit do kouta, do večera neřeknu ani jedno sprostý slovo! Stydím se a pochopím, když budete trucovat a nebudete se mnou mluvit. Ale tuhle dobrotu si určitě udělejte, i kdybyste ji měli smlsnout potají.
 A kdybyste přece jen měli nějaké výčitky, opakujte si spolu se mnou tuhle tichou mantru: Vždyť je to ovoce... Vždyť je to OVOCE! ... Jen si pak nezapomeňte pořádně utřít tu pusu špinavou od čokolády :))







Čokoláda je moje droga, miluju ji ve všech podobách, jsem schopná na posezení slupnout i celou tabulku. Jedním z mých favoritů je ale kombinace čokolády a ovoce, proto tahle úžasná pomerančová slunce máčená v čokoládě prostě nikdy nedokážu minout bez povšimnutí. Takže když jsem předevčírem zahlédla v obchodu nádherné bio pomeranče, šla jsem po nich jako vyhladovělá šelma, ba co hůř, jako moje kamarádka Blanka při čokoládovém absťáku... Byly moje a nastalo období pokusů, při kterých mě celá rodina nenávidí, neboť na dlouhé hodiny mizím v kuchyni a nikde není nic k jídlu, linka je plná nádobí a jídla, na které se NESMÍ sahat nebo snad nedej bože je JÍST, protože ještě není vyfocené, v ledničce jsou záhadné krabičky 
s podivnými polotovary a na nich cedulky s lebkou a zkříženými hnáty...



 



Netuším, jak zní originání recept na tuhle dobrotu. Po dlouhém pátrání a jedné várce černých koleček (to když jsem zapomněla snížit teplotu v troubě při závěrečném sušení), jsem ale dospěla k následujícímu uspokojivému postupu.





A jak tedy na to? 


Na svoji vlastní várku cca 8 kandovaných pomerančových koleček
 budete potřebovat:
 (velcí mlsouni popadnou kalkulačku a začnou násobit :)))


1 bio pomeranč (tedy chemicky neošetřený)

100 ml vody
 100 g pískového cukru

100 g čokolády podle vlastní chuti
(použijte kvalitní čokoládu, ne čokoládové náhražky)

cca 250 ml vody na vaření




Postup: 

 

Na internetu jsem zahlédla několik postupů na kandovanou pomerančovou kůru. Několik z nich jsem také vyzkoušela. Je možné vynechat první fázi, tím si recept sice zjednodušíte, ovšem neodstraníte hořkost, kterou způsobuje bílá vrstva mezi kůrou
 a pomerančovou dužinou.


1. fáze: zbavení hořkosti


Pomeranč omyjeme a nakrájíme na asi 5 mm silné plátky.
Do hrnce nalijeme vodu (cca 250 ml) a přivedeme k varu. Vložíme pomerančová kolečka a asi 2 minuty povaříme. Kolečka vyjmeme, odložíme na talířek a necháme cca 10 minut v chladu, musí opravdu vystydnout (jelikož je únor, odložila jsem talířek jednoduše za okno, stejně dobře poslouží lednice).
 Vodu vylijeme.

Opakujeme předchozí bod: Přivedeme k varu dalších 250 ml vody. Vložíme kolečka pomeranče a opět necháme cca 2 minuty povařit. Vyjmeme, rozložíme na talířek, odložíme na 10 minut do chladu. Vodu vylijeme.

Naposledy přivedeme k varu cca 250 ml vody. Vložíme pomerančová kolečka
 a povaříme 2 minuty. Vyjmeme, odložíme zchladnout, vodu vylijeme.



2. fáze: cukerný roztok  - kandování

   

Do hrnce nalijeme 100 ml vody a vsypeme 100 g cukru. Rozmícháme a pomalu přivedeme k varu. Vložíme studená kolečka pomeranče, promícháme, aby se cukerný roztok dostal všude, ztlumíme teplotu a za občasného míchání pomalu vaříme cca 20 minut. Pomeranče lehce zprůsvitní a cukerný roztok zhoustne.
Pomerančová kolečka vylovíme a rozložíme je na mřížku, aby okapala.







  3. fáze: sušení v troubě   

 

 Roztopíme troubu na 60°C, nejlépe na horkovzduch (možná by se dala použít i sušička, ovšem pokud ji máte v dosahu. Moje momentálně spí sladkým zimním spánkem na chalupě, zdá se jí určitě o houbách, zatímco já už pomalu začínám zapomínat jak houby vypadají:)).

  Zpět k pomerančům. Mřížku na pečení vyložíme pečícím papírem, na který přestěhujeme pomerančové plátky. Sušíme při pootevřených dvířkách, aby unikala vlhkost, asi 60 minut. ("To se nám to zase vyplatí," podotkl hořce můj drahý, procházeje okolo se včerejší bagetou v ruce :)) Plátky občas otočíme, aby se sušily 
z obou stran, v závěru můžeme odstranit pečící papír a položit je přímo na mřížku. Pomeranč postupně přestane lepit a vrstva roztoku na něm zaschne. Pomeranče vyndáme z trouby a položíme na mřížku, necháme je vychladnout a ještě trochu zaschnout.

V této fázi můžeme kandované ovoce využít například při přípravě lákavé Brioche des Rois   podle Maškrtnice, využít jako ozdobu čokoládového dortu, nebo namočit ve své oblíbené čokoládě.






4. fáze: čokoláda

 

Do hrnce rozlámeme čokoládu na kostičky a pomalu rozpustíme. Naředíme trochou vody (asi 2 polévkové lžíce),  a rozmícháme do hladka. Pomerančová kolečka namáčíme v čokoládě a odkládáme zaschnout na pečící papír. Odložíme pokud možno do chladu. Dozdobíme podle vlastního vkusu, uchováváme v chladu a spotřebujeme do týdne. (Pro dlouhodobější skladování bychom nejspíš museli prodloužit fázi sušení do důkladnějšího proschnutí... 
Neměla jsem šanci to vyzkoušet, zmizely rychlostí blesku  :)))




Dodatek:



Jako bonus vám zbyde cukrový rozvar s pomerančovou příchutí, který lze využít 
jako sirup, toping na lívance či palačinky Crepes Suzette.






Příště zelenina, čestný pionýrský :D



-------------------------------------------------------------------------------------------------



Ještě vánoční dodatek pod čarou:

Dostala jsem několik úžasných e-mailů od vás, kteří jste tenhle recept vyzkoušeli. Za vaše reakce děkuju, moc mě potěšily... Pokud byste se o své dojmy chtěli podělit i tady, budu ráda, když mi je napíšete níže

 do komentářů. Děkuju!

 

Úplně poslední poznámka:

Pomeranče v čokoládě se dají použít i jako trochu zdravější vánoční cukroví :)

 

 

   



15 komentářů:

  1. Dobry den pani Katko,
    jste me vetou vaseho muze pobavila. Musim rict, ze si tuhle vetu reknu sama, ale casto ve zlosti, kdyz se neco nepovede. Recept vyzkousim. Jen s temi bio pomeranci je to boj. Kde je nakupujete?

    Dekuji,
    Miroslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Miroslavo, jsem ráda, ze jsem vás pobavila i inspirovala současně :) Můj muž je občas trochu sarkastický, ale já mu při nejbližší příležitosti samozřejmě oplatím :))
      Bio pomeranče mívají například v Bille. Držím palce ať se povedou a určitě se přijďte podělit o své dojmy :)

      Vymazat
  2. Omlouvam se, ja Vas prekrtila. Tak znova.
    Dobry den pani Kristino....��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) nic se neděje. Já většinou zapomenu jméno člověka hned dvě vteřiny po tom, co se mi představí, takže vás plně chápu :)) Přeju fajn den :)

      Vymazat
  3. :) Po receptu na bio kandované pomeranče už pátrám dlouho, ale až nyní jsem narazila na ten, který chci opravdu zkusit a hlavně se jedná o celý kandovanec a ne jen kůra. Ta je sice taky fajn, ale není to tak dobré, jako celý nakondovaný pomeranč ponořený stranou do čokolády!
    Je dobře, že se nedáte, oni chlapy jsou remcavý, ale když se ta dobrota před ně postaví, tak se nad tím jen zapráší.
    Teď jak je víc zima, tak objevuji kouzlo kvásku.To je panečku o zážitky postaráno :)
    A už se těším, že v Bille narazím taky na bio pomeranče a ne jen na citrony, či mandarinky. O výsledek se ráda podělím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten recept na kandované pomeranče taky nikde nenašla,a když jsem pak v Bille narazila na bio pomeranče, okamžitě mi naskočily v hlavě ty kolečka v čokoládě... Mučivá představa, to asi znáte :))) A pak následoval experiment... Naštěstí se povedl :)
      K manželovi, obávám se, se pomeranč ani nedostal, cestou ho snědla dcera (která mimochodem normální pomeranč nepozře)...
      Pokud mi sem napíšete svoje dojmy, budu moc ráda :)
      A drzim palce s kvaskem! To je kapitola sama pro sebe :)

      Vymazat
  4. Vyzkoušela jsem a druhá várka už se suší:) jednoduché a mňamkózní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za zpětnou vazbu! Jsem ráda, že se podařily a chutnají :)

      Vymazat
  5. Dobrý den a krásné Vánoce! Již několik let dělám s úspěchem podle Vašeho receptu pomeranče v čokoládě. Nechci kazit náladu, ale někdo Váš recept doslovně kopíruje a nemám rád, když se někdo přiživuje na úkor druhých. Tu je odkaz: https://www.facebook.com/jip.potraviny/photos/a.1096332843727861/2457565134271285/?type=3 Hezké svátky! Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Tomáši, děkuju za zpětnou vazbu, potěšila :) Co se týče kopírování receptu, to je bohužel časté, díky za upozornění. Jinak se omlouvám za pozdní reakci, nějak mě zlobí oznámení nových komentářů, takže vám se zpožděním (nebo s předstihem?:)) přeju též krásné, čokoládovo pomerančové Vánoce :))

      Vymazat
  6. Hezký předvánoční čas všem, obzvláště Vám paní Kristýnko, musím říct, že jsem se pobavila u počtu 8ks :-D
    Běžně vařím plný hrnec....no a pak to pojídám. Pomerančový (hořký!!!) džem jím, lžičkou, takže jsem odhořkávací fázi vynechala a vařím v cukru rovnou. Právě se vaří, voní, smějí se na mě ta sluníčka...už se těším na západy slunce (tak jim říkám, když jsou napůl v čokoládě. Děkuji za recept (již vařím nekolik let).
    Přeji Vám krásný vánoční čas. S láksou Silvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, děkuju moc za milou zprávu... Jsem ráda, že se u vás můj recept zabydlel :)) Omlouvám se za pozdní reakci, mám poslední rok a půl hlavu někde úplně jinde (jako asi mnoho z nás), před Vánoci jsem to prošvihla, tak vám přeju aspoň krásné jaro! :) (Včetně krásných skutečných západů slunce :)

      Vymazat
  7. Za mě úžasné cukroví - necukroví. Nádherně se vyjímá na talířku mezi ostatními druhy. Dělám kávové - roládky, vanilkové - rohlíčky, čokoládové - lanýže, kokosové - kuličky nebo kokosky, perníčky, klasické linecké, ořechové - skvělá griliášová kolečka a nyní díky vám i pomerančové. A děti ho milují. Moc děkuji za recept, je skvělý!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Usrkávám si tady svojí horkou čokoládu a napadla mě jedna věc. Proč bych si nemohla udělat i nějakou čokoládovou pochutinu a narazila jsem na tvuj blog. Jako nikdy by mě nenapadlo, že čokoláda v kombinaci s pomerančem udělá takové divy. Moc dobré doporučuji

    OdpovědětVymazat
  9. Tak nevím. Co dělám špatně, ale postupovala jsem přesně podle receptu a pomeranče ne a ne schnout. Lepí i po 3h v troubě (pootevřené). Chtěla jsem to použít jako dekoraci na dort, ale asi to vzdám a strčím do trouby radši kosti na vývar.😭 Škoda, těšila jsem se na ně.

    OdpovědětVymazat