pátek 5. února 2016

DOMÁCÍ KOBLIHY NEJEN PRO SATURNINA




Vítám vás v novém roce, přátelé!

Nastala moje nejmíň oblíbená část roku. Jsem v ní obvykle nejospalejší, nejtlustší a nejprotivnější člověk na světě. Zbytek rodiny mi sice tvrdí, že kapku přeháním, ale já se tak fakt cítím :))  Touhle dobou už přibližně měsíc vyhlížím jaro, raduju se z každého osamělého slunečního paprsku, za oknem tvrdohlavě piplám semínka v minipařníku a do kalendáře se radši nedívám, aby mě nedohonila ta potvora zimní deprese.
Před rokem jsem vaše duše zkoušela rozveselit barevným francouzským Ratatouille, letos na vás jdu pro změnu s něčím sladkým. Jako bych slyšela ty zděšené výkřiky na téma kilogramy a tuky. Ale neblázněte, lidi, do jara je ještě (i já to musím připustit!) daleko a na hubnutí času dost. I každý nutriční poradce by vám řekl, že radikálně hubnout v únoru je o život. Musí se pooomalooučkuu... Tak to se vám určitě bude hodit následující recept. 

Tentokrát se mi naskytla možnost uvařit vám ze surovin plzeňského farmářského obchodu 

NÁŠ GRUNT U LIDUŠKY

 A protože je zrovna masopust, tak to prostě musejí být tradiční domácí koblihy.











Podívejme se na koblihy spolu s klasikem:
 Kavárna, nedělní odpoledne... A před vámi na stole mísa koblih.
Doktor Vlach zastává teorii, že se lidská populace při pohledu na mísu koblih dělí na několik skupin. První se na koblihy dívá bez jakékoli postranní myšlenky. Druhá skupina se tak trochu poťouchle baví představou, co by se stalo, kdyby vstali a začali těmi koblihami bombardovat ostatní návštěvníky kavárny. Třetí skupinu představa koblih svištících vzduchem zaujme natolik, že prostě vstane a tuto myšlenku uskuteční... (Zdeněk Jirotka, Saturnin.) Jsem spolu s doktorem Vlachem hrdá na to, že patřím aspoň do té druhé skupiny... :))
Pojďme péct



  A jak tedy na to? 

 

Suroviny na cca 12 koblih:

 

250 g hladké mouky + 2 pol. lžíce do kvásku
špetka soli 

50 g másla
130 ml mléka
1 polévková lžíce rumu
1 vanilkový cukr (20g)
30 g cukru krupice
20 g čerstvého droždí 

1 celé vejce

meruňková a jahodová marmeláda
nebo čokoláda, domácí švestková nutela,
prostě cokoli podle vlastní chuti

rostlinný olej nebo sádlo na smažení 
 (nebo jejich kombinace)
moučkový cukr na posypání



Postup:

 

  • Všechny použité suroviny musejí mít pokojovou teplotu! 


 TĚSTO

  • Kvásek: smícháme 50 ml vlažného mléka, 20 g rozdrobeného čerstvého droždí, všechen cukr a 2 lžíce mouky. Rozšleháme metličkou, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme cca 10 - 15 minut v teple. Stejně tak je možné vložit mísu do trouby ohřáté na 35°C (naše trouba má přímo program kynutí, pokud jej máte taky, určitě jej využijte).
  • Mezitím si odvážíme 250 g mouky a prosijeme ji do mísy (tento krok neobcházejte, koblihy budou nadýchanější). Přidáme špetku soli. 
  • Rozpustíme si máslo, necháme je trochu zchladnout, přilijeme zbylých 80 ml mléka a rozklepneme jedno vejce. (Máslo před přidáním vejce nesmí být horké, abyste neměli míchané vajíčko ;) Rozmícháme. Přidáme lžíci rumu.
  • Vykynutý kvásek (nabyl na objemu a zhoustl) vyndáme a přilijeme do něj směs rozpuštěného másla, mléka a vejce s rumem (směs by měla být vlažná). Metličkou rozmícháme.
  • Postupně přidáváme 250 g mouky. Pokud by se vám těsto zdálo příliš lepivé, podsypejte je ještě trochou mouky (každá mouka jinak saje tekutinu). Přidávejte tedy postupně, vyměňte metličku za vařečku a radujte se z toho, že přestože nezhubnete, posílíte aspoň musculus deltoidus (pro lepší pocit přehoďte občas vařečku z ruky do ruky :))). Těsto zpracováváme asi 5 minut, dokud se nepromění v konzistentní a nelepivou kouli. 
  • Těsto na povrchu poprášíme trochou mouky, mísu opět přikryjeme teplou utěrkou a odložíme někam do tepla (opět můžeme využít program kynutí v troubě).
  • Tentokrát kyne cca 30-45 minut. A přibližně dvakrát znásobí svůj objem.



TVAROVÁNÍ KOBLIH

 

 Těsto vyndáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme je na tloušťku cca 1,5 cm.
Na jedné polovině naznačíme skleničkou kolečka, ale úplně je nedokrojíme. (Použila jsem skleničku o průměru 6 cm.) Na každé kolečko dáme lžičku marmelády nebo kostičku čokolády. Pokud se vám těsto lepí na skleničku, "namočte" její okraj v mouce.




Z druhé poloviny těsta vykrájíme kolečka a v ruce je trochu natáhneme, aby byly o kousek větší než spodní a přikryly tak bez problémů i náplň. Přiklopená kolečka pořádně prsty "přiťupkáme" ke spodní vrstvě těsta.





Nakonec skleničkou znovu vykrojíme, čímž perfektně spojíme obě vrstvy těsta. 
Hotové koblihy odkládáme na pomoučenou utěrku. 




Necháme ještě cca 10 minut kynout. 
Pozor, aby nepřekynuly!




SMAŽENÍ


 Mezitím co koblihy kynou, připravíme si nádobu na smažení. Počítejte s tím, že se koblihy smaží poměrně rychle a je potřeba je hlídat, proto je vždy smažíme maximálně po třech kusech.  Přesto je lepší ponechat si nějaký prostor pro manévrování při obracení koblih, takže je vhodné použít spíš nižší nádobu s větším průměrem - já použila vyšší pánev se skleněnou pokliod tescomy. 

 Oleje vlijeme cca 1,5 cm vysoko, aby se nám na koblihách při smažení udělal hezký zlatý proužek. Rozpálíme olej nebo sádlo - nebo kombinaci obého - a na zkoušku vhodíme drobeček těsta, smaží-li se, vkládáme koblihy HORNÍ stranou dolů (horní strana více vykynula, spodní to dožene při smažení). Hrnec přiklopíme pokličkou na přibližně minutu a půl (spíše se řídíme podle barvy koblihy), poté obrátíme a osmažíme na druhé straně už bez pokličky. Hotové odkládáme na mřížku, aby z nich okapal přebytečný tuk. Poté je ještě na chvilku odložíme na papírovou utěrku (odsaje zbytek tuku).



HOTOVO!


 Teď už zbývá jen koblihy naskládat na mísu, zasněžit moučkovým cukrem a přemýšlet,
 do které skupiny patříte dle dělení doktora Vlacha ;) :))




DŮLEŽITÁ POZNÁMKA:

 

Pokud chcete mít koblihy "jako z krámu", tedy ještě více nadýchané (nebo jste tradicionalisti a  prostě vás baví, když vám z koblihy po nakousnutí nateče marmeláda do rukávu), vyválejte těsto tlustší (cca 2 cm), koblihy vykrájejte a usmažte bez náplně, a teprve když vychladnou, vstříkněte do každé marmeládu kuchyňskou zdobičkou.

Příště budem hubnout. Slibuju! :D
























Žádné komentáře:

Okomentovat