Dneska bych vám mohla vyprávět o tom, jak jsme strávili podzimní víkend na chalupě.
O tom, jak sluníčko za celou dobu nevyšlo, takže ho podezírám, že odletělo spolu s vlaštovkami do teplých krajů.
O tom, jak jsem si konečně vzala foťák, že vyfotím krásné podzimní fotky, ale vyfotit se nedalo nic jiného než šedivé detaily, protože na focení prostě nebylo to správné světlo. Mohla bych vám popsat, jak výřečný je můj drahý, který považuje za rozmařilost, když chci topit v chalupě, kde je 16 stupňů :-)
O tom, jak jsem si konečně vzala foťák, že vyfotím krásné podzimní fotky, ale vyfotit se nedalo nic jiného než šedivé detaily, protože na focení prostě nebylo to správné světlo. Mohla bych vám popsat, jak výřečný je můj drahý, který považuje za rozmařilost, když chci topit v chalupě, kde je 16 stupňů :-)
Ale stejně tak bych mohla popsat, jak nádherně chutná čerstvě vylisovaný mošt z vlastních jablek natrhaných na zahradě. Jak úžasně vypadá pařez od ořešáku obrostlý trsy václavek. Jak skvěle praská dřevo v krbu, jak chalupu provoní právě upečené buchty s tvarohem, mákem a domácími povidly...
Mohla bych se pousmát nad vzpomínkou na hraní Černého Petra, nad srdíčkem namalovaným na zamlžené zrcadlo v koupelně, nad studenýma nohama strčenýma do společného spacáku, na báječné šustění barevných podzimních listů,
na zapomenuté vlašské ořechy, pojídané venku na zahradě, na první hrušku, která se urodila na vlastnoručně zasazeném stromku. Mohla bych se zasnít nad hrobečky našich morčátek
v rohu zahrady, kterým naše dcera sama vyrobila cedule se jmény a srdíčky...
Mohla bych se pousmát nad vzpomínkou na hraní Černého Petra, nad srdíčkem namalovaným na zamlžené zrcadlo v koupelně, nad studenýma nohama strčenýma do společného spacáku, na báječné šustění barevných podzimních listů,
na zapomenuté vlašské ořechy, pojídané venku na zahradě, na první hrušku, která se urodila na vlastnoručně zasazeném stromku. Mohla bych se zasnít nad hrobečky našich morčátek
v rohu zahrady, kterým naše dcera sama vyrobila cedule se jmény a srdíčky...
Nad listopadovou atmosférou, která už už přichází...
Dnes to není o smíchu a blbnutí (i když...taky trošku :-) Dnes je to o blízkých dušičkách, o lidech, co s námi už nejsou, o vzpomínání, snění, tesknění a obyčejných věcech, které by nás neměly přestat udivovat nikdy :-)
K venkovskému víkendu ve staré chalupě se nic nehodí víc než právě ty výše zmíněné buchty podle úžasného receptu mojí kamarádky Kačky. Když jsem je podle jejího receptu upekla poprvé, okamžitě se mi vynořila chuť buchet, které pekla moje babička. S bráchou jsme se hádali o ty rohové a jedli je ještě horké, ačkoli jsme riskovali láskyplné plácnutí přes zadek...
Protože Kačka prý recept našla ve stařičké kuchařce, nazvala jsem je přesně podle toho.
Protože Kačka prý recept našla ve stařičké kuchařce, nazvala jsem je přesně podle toho.
Kačenčiny české buchty podle staré kuchařky
A jak tedy na to?
Suroviny:
těsto
500 g hladké mouky 00
30-50 g cukru
50 g másla
1 vejce pokojové teploty
20 g droždí
špetka soli
250 ml vlažného mléka
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
tvarohová náplň
1 tučný tvaroh
1 žloutek
moučkový a vanilkový cukr podle chuti
maková náplň
mletý mák
rybízová marmeláda - asi 2 lžíce
rum
trocha mléka
povidlová náplň
domácí švestková povidla
nebo kupovaná, zředěná trochou rumu, smíchaná se špetkou skořice
Postup:
Mouku prosijeme do mísy, smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do nějž rozdrobíme droždí s trochou cukru a vlažného mléka, promícháme s trochou mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Mezitím si rozpustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem a vejcem, tekutinu nalijeme do mouky a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Těsto je možné zpracovat v kuchyňském robotu nebo domácí pekárně. Já jej ale raději zpracovávám ručně, těší mě ten rituál a kontakt s těstem...
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme někam do tepla, aby vykynulo (asi hodinu).
Mezitím si připravíme náplně: Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem podle chuti, přidáme žloutek. Mletý mák smícháme s trochou marmelády, cukrem, rumem a trochou mléka a společně trochu prohřejeme v hrnci na plotně, aby se hmota lépe spojila. Domácí či kupovaná povidla naředíme do potřebné konzistence trochou rumu.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, vyválíme na placku a nakrájíme na čtverce o velikosti cca 5krát 5 cm. Čtverce plníme náplněmi podle chuti a tvoříme buchty. Do pekáčku vlijeme rozpuštěné máslo a každou buchtu v něm vykoupeme. Buchty skládáme k sobě spojem dolů, příliš je nestlačujeme, protože ještě nakynou.
Na pekáčku necháme kynout ještě 15 - 20 minut.
Během této doby rozehřejeme troubu na 200°C, pekáč s buchtami vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 200°C, poté teplotu snížíme na 180°C a dopékáme do zlatohněda asi 25 minut.
Hotové buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeju vám dobrou chuť a příjemný podzimní čas...
Přeju vám dobrou chuť a příjemný podzimní čas...
Žádné komentáře:
Okomentovat