pátek 3. října 2014

CHILLI CON CARNE ANEB TEXASKÁ DOBROTA S ĎÁBELSKOU TEČKOU

 

Jsem pořád nemocná. Pokud bych měla pojmenovat stadium, ve kterém se zrovna nacházím, nazvala bych je nejspíš "časem zmačkaných papírových kapesníčků". Protože ty jsou momentálně ústředním motivem mých dnů. Pokašlávám, pokašlávám, oubytě mám, nevydržím...  Hlavu mi někdo zřejmě utrhl a pak znovu našrouboval zpátky přes závit, mluvím hlasem ze studny, nos bych potřebovala opatřit vodovodním kohoutkem a můj organismus mi dává jasně najevo, že už toho má dost. Asi jsem nechtíc obdržela další várku bacilů, obsažených nejspíš v tom jednom jediném dobře namířeném KEJCHU, kterým mě před týdnem zasáhla moje milá nemocná dcerunka. Zatímco ona se po nemoci radostně vrátila do školy a patlá se šťastně ve svých prostorových objektech (raději nechci vědět, co to přesně znamená), mně je prostě mizerně. A taky se dneska cítím tak asi na 156 let. Zatím ale neodcházím odpočívat v pokoji, rozhodla jsem se bojovat!



Mám tak nějak v podvědomí uloženo, že bacily zaručeně zhynou, anebo aspoň se zděšením houfně opustí můj organismus, s rukama plnýma evakuačních zavazadel a KPZetek, nejlépe po požití velkého množství něčeho léčivě pálivého, něčeho, po čem člověk vyskočí rovnýma nohama z postele a začne zase fungovat. 


 Tím nejpřesvědčivějším adeptem z přesvědčivých adeptů je pro mě momentálně Chilli con carne. Jídlo původem z Mexika, v Texasu upravené do této konečné podoby. Pálivost si lze nastavit podle svého vkusu. Výslednou chuť prý určuje druh chilli papriček, které se do pokrmu přidávají; proto také většina šéfkuchařů druh použitých papriček tají. Barvičkou se skvěle hodí do pochmurných mlhavých dnů, kterých si teď užíváme vrchovatě. 

A navíc!

Červená je barva energie, která vás nabudí, bacily vypudí a a organismus probudí! :-)







A jak tedy na to? 

 

Suroviny na jídlo pro 6 osob:

 

  1 velká cibule
     2 stroužky česneku
     2 střední mrkve
     2 stonky naťového celeru
     2 červené papriky
     olivový olej
 
     1 vrchovatá lžička chilli koření nebo čerstvé chilli papričky podle chuti
     1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu
     1 vrchovatá lžička mleté ​​skořice
     mořská sůl podle chuti
     čerstvě mletý černý pepř
      
300 g sterilované cizrny
    1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu
     2 konzervy krájených rajčat
 
     500 g kvalitního mletého ​​hovězí
     1 malý svazek čerstvého koriandru
     2 lžíce balzamikového octa
2 dílky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

     400 g  basmati rýže
      
bílý jogurt či zakysaná smetana
 
     avokádové guacamole domácí či koupené (domácí je nejlepší!)
 
     1 limetka

 

 

 

  Postup:

 

Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme nadrobno spolu s mrkví, celerem a paprikou. Do velké pánve vlijeme 2 lžíce olivového oleje a vsypeme nakrájenou zeleninu. Přidáme chilli, kmín a skořici, osolíme a opepříme. Restujeme asi 7 minut, než zelenina lehce změkne.
Vsypeme zcezenou cizrnu, fazole a konzervovaná rajčata. Následuje mleté ​​hovězí maso, které po vložení do pánve vidličkou rozmělníme na drobno. Přilijeme asi 300 ml vody. Nasekáme najemno koriandr a přidáme jej, přilijeme balsamikový ocet, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a necháme probublávat na plotně, trochu přiklopené, za občasného promíchání a zvědavého ochutnávání přibližně hodinu. Na závěr můžeme pro absolutní doladění chuti v hotové směsi nechat rozpustit dva dílky kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
Hotovo! 
 
Podáváme s rýží basmati nebo s čerstvým chlebem či bagetou, pečenými bramborami nebo kuskusem, bílým jogurtem či zakysanou smetanou na zjemnění pro slabší povahy, guacamole limetkou.

 Drsňákům a jedincům s azbestovým hrdlem posypeme jejich porci ještě extra chilli papričkami, všem bez výjimky čerstvými lístky koriandru.

 Zamumláme třikrát kouzelné zaklínadlo MORUGA - a pustíme se do toho.


Dobrou chuť!







Žádné komentáře:

Okomentovat