čtvrtek 11. září 2014

ŠUPITO PRESTO A JE TU PESTO

 
Domácí bazalkové pesto

Pokud jste to nevěděli


Pesto původně pochází z Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova). Zde se také koná světové mistrovství ve výrobě pesta. Neexistuje jediný "zaručeně správný" recept. Každý Ital má prý oblíbený právě ten svůj. Jméno téhle pochoutky je odvozeno od italského slova pestare, což znamená tlouci anebo mlátit. Tradiční způsob výroby totiž spočívá v drcení a tření bazalkových listů dřevěnou paličkou v mramorovém hmoždíři. Můžete tradici zachovat a povolit uzdu malého sadisty, nebo ji zavrhněte a urychlete si práci pomocí mixéru. Jiným druhem pesta je pesto alla siciliana, které obsahuje na slunci sušená rajčata.

Navíc!


Pojídání bazalky podporuje vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení. Působí také na dýchací cesty, zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu. 
Proto jí dříve přisuzovali dokonce afrodiziakální účinek.
 A tomu říkám pádné argumenty! :-)

Pesto mám nejraději s těstovinami: jen se zamíchá do čerstvě uvařených špaget.  
Lze ho ale se stejným potěšením pojídati s chlebem, saláty, sýrem a pod. 
Fantazii se meze nekladou.

Pesto používáme vždy studené a čerstvé, ohříváním by bazalka mohla zhořknout.



A jak tedy na to? 

 

Domácí bazalkové pesto

 neboli Pesto alla Genovese

 

Na výrobu pesta potřebujeme následující suroviny:



Suroviny na pesto 

2 svazky bazalky 
20 g piniových oříšků (pro zvýraznění chuti mohou být opražené)
40 ml extra virgin olivového oleje
40 g strouhaného parmezánu
(do pravého janovského pesta patří ještě strouhaný sýr pecorino, já použila pouze parmezán)
 špetka hrubozrnné soli (v mé verzi je růžová himálajská)
1 stroužek česneku


 Postup:



A teď přijde na řadu ten zmiňovaný sadista:
 do hmoždíře nasypejte piniová semínka a česnek
 a rozetřete společně na hladkou pastu. Přidejte omyté bazalkové listy otrhané ze stonků a sůl a třete dál jako šílenec, dokud bazalka nepustí zelenou šťávu. Teď je čas přisypat sýr. Třeme a třeme, postupně přiléváme olivový olej a dále zpracováváme tak dlouho, dokud hmota nezíská krémovou strukturu.

Verze pro lenochy a mírnější povahy:
Sypké suroviny vsypeme do mixéru, proženeme několika rychlými otáčkami, abychom vše mírně podrtili, na několikrát nalijeme olivový olej a vše řádně promixujeme, abychom docílili požadované krémové konzistence.

Hotovo!

Pesto přendáme do sklenice a vložíme do lednice, kde zalité slabou vrstvičkou olivového oleje vydrží čerstvé několik dnů.

Mezitím můžete postupně odebírat a mlsat: s čerstvými těstovinami, se salátkem, s bruschetou, s pořádným steakem....

Přeju dobrou chuť...



Domácí bazalkové pesto

 

 

 












2 komentáře:

  1. Hmmm, miluju špenát i pesto! A ty moc hezky píšeš i fotíš, tajnůstkářko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak vidím, je mé utajení nedokonalé :D Ale právě od tebe mě pochvala moc těší, děkuji :)

    OdpovědětVymazat