neděle 21. září 2014

JAKÁ? UZENÁ S KROUPAMI :)

Je mi zima a něco na mě leze, jsem protivná a bolí mě uši. Tak bych asi shrnula svoje momentální rozpoložení. Ráno vylezlo slunce, jako by se přišlo rozloučit, a po obědě najednou šššššš, bum a prásk a byla tu. Bouřka. Počasí, ve kterém se vám chce tak akorát uvařit si kotel čaje s citrónem a medem a zalézt pod peřinu s nějakou dobrou knihou. Nebo třeba indický Chai Másala, plný zázvoru a voňavého koření. Nebo aspoň ohlodat syrový zázvor nebo česnek a mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví... Nebo se přitulit ke svému partnerovi a konečně si ohřát svoje už zřejmě chronicky studené nohy... Nebo si narazit na hlavu sluchátka a pustit si muziku pořádně nahlas. Jen místo poskakování po bytě je třeba pohodit se relaxačně na sedačku v obýváku a zachumlat se do flísové deky... Nebo si napustit vanu plnou horké vody, nasypat do ní přímo odstrašující množství soli z Manufaktury a zase číst a číst. 
V tomto případě ovšem nedoporučuju humoristické romány typu Poslední aristokratka od E. Bočka, nebo například cokoli od J. Herriota či G. Durrella - mohli byste způsobit přílivovou vlnu a vytopit sousedy. Pokud jste totiž jako já; pak se u četby těchto autorů smějete nahlas jako šílenci a sousedi nejspíš se zvednutým obočím upírají své tázavě zděšené pohledy směrem ke stropu či k podlaze, podle toho, kde nad vámi či pod vámi bydlí. Anebo - a tady se konečně dostávám ke dnešnímu receptu - uvařit si pořádnou, skvělou, téměř léčivou polévku.

Polévky miluju, nejenomže skončím pravidelně každé úterý dopoledne v místní polévkárně, kde přímo labužnicky vychutnávám jejich skvělé výtvory, ale já je ráda i vařím.

Tou dnešní bude česká klasika:



 Uzená polévka s kroupami







Věděli jste?

 

Ječné kroupy obsahují vitamíny skupiny B, selen, fosfor, měď a mangan, vápník, železo, zinek, hořčík. Pocházejí z Asie, kde se ječmen pěstoval již před více než 10 000 lety. Jejich pravidelná konzumace chrání před záněty, snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu, je dobrým lékem proti zácpě. Nezaměňovat prosím s pravidelnou konzumací Johnnieho Walkera!





Antibiotické a antiseptické vlastnosti česneku jsou už tak známé, 
že se o nich zmiňuji jen okrajově.






Uzené: Hmmm. Tady herbáře mlčí :-( :-D
Ale snad jeho jen občasné požití 
nezpůsobí v našem oragnismu nenávratné škody ;) :-) 






A jak tedy na to?

 

Suroviny:

 

přibližně 500 - 700g uzeného masa
  1 cibule
 cca 6 kuliček nového koření
 cca 6 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
4 stroužky česneku
libeček podle chuti
voda
sůl
ječné kroupy velké, množství podle chuti (cca 1 hrnek)
sádlo a hladká mouka na jíšku
pórek či petrželka na ozdobu


Postup:

Kroupy propláchneme a namočíme předem, minimálně na aspoň 1 hodinu, a posléze mírně osolíme a uvaříme přibližně hodinu na mírném ohni doměkka. Pozor! Dvakrát až třikrát zvětší svůj objem!
Uzené maso vložíme do studené vody, přidáme cibuli, nové koření, pepř, bobkový list, česnek, libeček a osolíme. Uvaříme. Když je maso měkké, vyjmeme je z vody, stejně tak i koření, česnek a cibuli. Během varu si usmažíme jíšku: na sádle osmahneme hladkou mouku, necháme vystydnout a posléze nasypeme do vroucí polévky. Tady by se měla dodržet zásada, že jíška má být zcela vychladlá a polévka naopak zcela vroucí, jinak se nám nadělají hrudky, které bychom museli buď prohlašovat za záměr kuchaře, nebo nenápadně stranou fofrem rozmixovat ponorným mixérem... :-)
 Polévku povaříme do zhoustnutí.
Vložíme uvařené kroupy, uzené maso pokrájené na kostičky (nejpíš jen část, zbytek můžeme zužitkovat jinak), posypeme nakrájenou petrželkou, případně najemno nakrájeným pórkem a necháme ještě jednou krátce přejít varem. Ochutnáme a dochutíme solí, česnekem a pepřem. Podáváme horké. Pojídáme s poněkud oroseným čelem... Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat