čtvrtek 19. června 2014

Jahodová metamorfóza


Koláč s mascarpone a jahodami


Hurá! Tak jsou tady! Naše první letošní úžasné jahůdky v biokvalitě :-)
Za normálních okolností bych se na ně vrhla a zblajzla je na místě, ale to bych si nevychutnala
 ty další úžasné dobroty, které se dají z jahod vyrobit...
Tou dnešní je piškotový koláč s krémem z mascarpone a čerstvými jahodami...




Jdeme na to:


4 vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně přidáme žloutky,
4 polévkové lžíce krupicového cukru a 4 polévkové lžíce polohrubé mouky.
Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme při 180°C
 asi 20 minut (těsto začne vonět a vpíchnutá špejle zůstane po vytažení suchá).
Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém z 1 balení 250 g mascarpone,
 1/2 kelímku kysané smetany a moučkového cukru podle chuti.
Krém navršíme na hotový korpus a obložíme čerstvými jahodami.






Tenhle recept na piškotové těsto mě naučila moje babička, když jsem byla ještě hodně malá.
 Bílky se šlehaly metlou v míse, na metle zůstávaly bílé špičky... 
Velkou část těsta bych snědla ještě syrovou, kdyby mi to babička nezatrhla.
 Za svou pomoc jsem ale mohla vyškrábat mísu od těsta...








Žádné komentáře:

Okomentovat