pondělí 23. července 2018

PEČENÁ ŠVESTKOVÁ POVIDLA ANEB BUĎTE RYCHLEJŠÍ NEŽ KRYŠTOF!




 Švestkově modrý evergreen mezi mými recepty (nebo rovnou everblue?) z roku 2014 si zasloužil aspoň mírné přepracování, z nějakého záhadného důvodu se mi totiž 
u starého příspěvku zmenšila písmenka a prostě to nešlo opravit, a protože bych se tím ošidila o skupinu čtenářů, kteří neumějí používat kombinaci kláves ctrl+ (pozor, nezaměnit s ctrl+C!!), poupravuji tento příspěvek a vkládám jej znovu. Protože, 
jak by řekla moje dcera, jsou to prostě nej povidla ever! :)) Tak raději nečekejte, 
až se přiřítí Kryštof se svými haranty, hop na švestku a recept určitě vyzkoušejte! :)



Švestičky z naší zahrádky :-)


  Moje poznatky

 

 Švestky ani nemelu, ani nemixuju. Během pobytu v troubě  totiž samy od sebe nabydou žádoucí konzistence a odpadá tím jedna zcela zbytečná a pracná fáze; 
a následně i otravná práce s rozebíráním a čištěním mlýnku nebo mixéru. 
Nepřidávám ani ocet, který, bůvíproč, najdete ve většině receptů dostupných na internetu. Povidla s octem jsou na můj vkus chuťově příliš ostrá. Oblíbila jsem si jednoduchou kombinaci švestek, hřebíčku, badyánu a rumu, která je podle mě zcela dostačující a jednoduše nejchutnější. 

 


A jak tedy na to?


Na přibližně 6 skleniček od jihočeského jogurtu si připravíme:

2 kg vypeckovaných švestek
400 - 500 g pískového cukru (podle sladkosti švestek)
2 hvězdičky badyánu
4 hřebíčky
skořice mletá podle chuti, nebo dvě tyčinky celé skořice
1 velký panák rumu





 Výše uvedené ingredience smícháme a necháme pár (například 10) minut odstát. Švestky se obalí cukrem a kořením a pustí trochu šťávy. Pekáč se švestkami vložíme
 do trouby a pečeme při 180°C přibližně 3 hodiny. Během pečení je jen občas zkontrolujeme a promícháme (ano, povidla se míchat můžou, vzpomeňte si 
na Křemílka s Vochomůrkou :)) - například jednou za hodinu.

Mezitím si připravíme skleničky - umyjeme je
 a vypláchneme právě vroucí vodou z konvice - včetně víček.
 Nezapomeňte si opláchnout i naběračku, kterou budete povidla plnit do sklenic, stejně tak trychtýř, který vám pomůže se do úzkého hrdla sklenice poťouchlou vařící hmotou trefit. 

Přibližně po třech až čtyřech hodinách se švestky v pekáči promění 
ve skoro černou hmotu a zhoustnou. Je jen na vás, jakou chcete mít výslednou konzistenci (POVIDEL, samozřejmě!), zda trochu tekutější, pak pro vás nastal čas vyndat pekáč z trouby, nebo hustší, pak ještě počkejte. Troubu ale mezitím hlídejte jako ostříž, jinak se vám může stát, že se povidla připečou k pekáči a už je ven nedostanete! :-)

Hmota vypadá přibližně takto:





Nastal čas plnit sklenice: do sklenice přemístím za pomoci naběračky skrz trychtýř (nebo uříznuté hrdlo pet lahve, např. od ledového čaje) veškerou hmotu; vždy každou čerstvě naplněnou sklenici okamžitě zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. Použijte chňapky, sklenice bývá velmi horká! Dávám taky pozor, abych si "neupatlala" sklenici zvenčí, pokud k tomu dojde, okamžitě otírám, aby toto nedopatření nezpůsobilo plesnivění sklenice.

Dílo dokonáno: na lince se skví řádka naplněných sklenic. Z jejich obsahu se můžete těšit i několik let, tvrdí se, že povidla jsou velmi trvanlivá. Kupodivu tato povidla jí i moje dcera, která jinak doma vyráběné džemy "s kousky" odmítá pozřít i pod pohrůžkou okamžitého odpojení internetu :-)

Poznámka na konec: Pokud chcete povidla absolutně hladká, pro jistotu je před nandáním do sklenic rozmixujte ponorným mixérem...



Hotovo! 






Až to všechno očešete, zavaříte a vykážete, přijďte mi říct, jak se vám vařilo. 
A jak vám chutnalo. Díky! A přeju krásné léto! :)



2 komentáře: