pátek 5. prosince 2014

KRÉMOVÁ ČESNEČKA Z PEČENÉHO ČESNEKU

  Dneska si tak trochu pluju proti proudu. Že začal advent jsem samozřejmě zaregistrovala.... Ale když já se prostě zasekla ještě v podzimu! Nastaly totiž ty podivně šedivé dny bez slunce - a mě zcela opustila vůle. Když slunce nesvítí, prostě nefunguju. Jsem ostuda, stydím se a čestný pionýrský, že už od zítra to budu brát vážně! A vezmu na vědomí, že se vánoce doopravdy blíží! Ale předtím si ještě spolu s vámi uvařím něco, co mě trochu postaví na nohy i bez slunce.
 
O téhle polévce by se dalo říct, že je dobře vypečená. Je vhodná pro všechny česnekožravce a milovníky plné chuti této voňavé zeleniny. Je trochu otřepané napsat, že kdyby ji jen koutkem oka zahlédl hrabě Dracula, zabouchl by za sebou s velkým rachotem víko své rakve a už nikdy by je nedklopil, nicméně určitě by tomu tak bylo. Pche, stroužek česneku... Pořádný česnekový věnec, dejte ho sem, já ho hodím do trouby a upeču s kapkou olivového oleje, přihodím k pečeným bramborách... Umíchám majonézu s česnekem a sýrem, jak se zpívá v jedné mojí oblíbené písničce...
Oukej, uhodli jste. Česnek je další moje láska, můj oblíbenec, dokážu ho zbaštit ve všech možných úpravách - a tak jsem velice pookřála, když jsem narazila na tuhle skvělou a vypečenou česnekajdu. Sem s ní!
Česnek je ale kromě výborné chuti také přírodní antibiotikum a zásobárna látek působích preventivně proti všelijakým neviditelným potvorám chystajícím si smlsnout na našem vtipem sršícím organismu, takže sice nebudeme nejvoňavější, ale zato zdraví a veselí!
 O důvod víc pustit se do toho!

Receptů jsem na internetu našla povícero, mě zlákalo vyzkoušet
 krémovou česnečku podle Dity P.







Krémová česnečka podle Dity P.



A jak tedy na to?

 

Suroviny:

 

 5 palic česneku
5 lžic olivového oleje
6 lžic másla
1 pórek, nakrájený najemno
2 cibule, nasekané najemno
5 lžic hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
80 ml suchého sherry (nemusí být)
215 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové šťávy
sůl
¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
2 lžíce nasekané pažitky 

 

 

Postup:

 

Palicím česneku seřízneme vršky, naskládáme do pekáčku a zalijeme olivovým olejem, pekáček vložíme do trouby a pečeme na 180°C do měkka (přibližně 30 - 45 minut). Zatímco  se česnek peče, na másle si osmažíme krutony z veky nebo rohlíků. Pečený česnek vyndáme z trouby, necháme zchladnout, mezitím si nakrájíme pórek na kolečka. Z vychladlých palic česneku vypreparujeme pečené stroužky (trochu piplačka, ale co bychom pro česnekajdu neudělali, že). V hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a pórek. Společně krátce osmažíme. Vidličkou rozmačkáme najemno pečené stroužky česneku, které posléze vrhneme do hrnce k pórku a cibuli.

Ještě chvíli smažíme, posléze přidáme 5 lžic hladké mouky a tím vyrobíme cosi jako jíšku, která výslednou polévku zahustí. Krátce osmahneme a po částech přiléváme kuřecí vývar, průběžně mícháme a necháme krátce povařit. Teď je okamžik kopnout do hrnce sherry. Pokud sherry v polévce nechcete, kopněte ho do sebe a pokračujte. Směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a nechámu chviličku povařit. Osolíme, dochutíme bílým pepřem a pár kapkami citrónu. Podáváme s krutony a pažitkou, já neodololala a přidala ještě nahoru hrstičku strouhaného sýra :-)

 

 Přeju všem dobrou chuť a slibuju, že příště už budu vánoční!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat