neděle 18. srpna 2019

BROSKVOVÝ DŽEM S RŮŽOVÝM PORTSKÝM A LEVANDULÍ (A CITRUSOVÝM PEKTINEM) ANEB BRUCE WILLIS BY ČUBRNĚL




Dneska to tu trochu rozsvítím, předevčírem mi totiž v kuchyni přistály čtyři přepravky broskví. Vždycky, když se na mě nahrne takováhle záplava, to probíhá podobně: 
na chvilku se zamyslím a zalistuju ve své pomyslné kuchařce, abych si vybavila, 
co z které té plodiny mám nejraději; a na to pak padne většina. Občas se ale u všech těch stále se opakujících receptů začnu trochu nudit a pak to má takovéhle konce :)) 
No, a když řeknete broskve, naskočí mi okamžitě kompot. Když jsem ovšem poněkud jednotvárně loupala broskve už do šestnáctého kompotu, rozhodla jsem se, 
že tentokrát pro změnu udělám i klasický broskvový džem. Do toho jsem ovšem pekla ještě kváskový chleba a ještě dort, protože ten den měla dcera narozeniny; postupně jsem se dostala do skluzu, okolo mě se vršily pecky 
z broskví, ošatky, dortové formy a mísy od těsta, broskvové šlupičky... A pak měla rodina hlad a taky chtěla slavit ty narozeniny... Došly prázdné sklenice, takže jsem běžela do sklepa, kde jsem místo prázdných sklenic našla dvacet švestkových kompotů z loňska, takže se mi chvilku chtělo umřít, ale pak jsem se vzchopila a odjela sklenice koupit, mezitím další jídlo, chleba chtěl do trouby, krém do dortu apod... Upřímně, myslím si, že by mě z fleku mohli zaměstnat jako letovou dispečerku, protože, chápete, nějaký hemžení okolo ranvejí mám tím pádem v paži, a i kdyby se mi v kuchyni - dispečinku zničehonic vylíhnul Bruce Willis, tak já to prostě dááám.... 
Co vám budu povídat, docela se divím, že těsto na dort neskončilo v chlebové ošatce 
a chleba zavařen ve sklenicích, chvílemi mi hlavou běžely myšlenky typu "nebudu to uklízet, raději se přestěhuju" a "za jak dlouho asi průměrná octomilka obletí panelák 
a vrátí se balkonovými dveřmi, když ji vyhodím z kuchyňského okna?"... a pak najednou, když už jsem  uvažovala nad tím, že místo mytí nádobí hodím do kuchyně granát a pak se se šíleným smíchem vrhnu z okna, padla mi do oka ta otevřená láhev růžového portského...
Ano, přiznávám, že ten první panák zahučel ve mně, a jak tak pomalu a hřejivě klouzal mými útrobami, geniální nápad byl na světě... Takže tutomáte, jeden recept
 na broskvový džem s růžovým portským a levandulí :))

P.S. Berte to prosím celé s nadsázkou, mě zavařování baví.  Fakt.
(Ale to mytí nádobí bych klidně nechala na někom úúúplně jiném :)))




 

A JAK TEDY NA TO?

 

 

SUROVINY:

 

1 kg oloupaných a vypeckovaných broskví
400 g cukru krupice 
(možno i třtinový, ovšem pak počítejte s tím, že ovlivní výslednou barvu a chuť)
1,5 zarovnané polévkové lžíce citrusového pektinu 
(seženete například na Rohlíku)
2 zarovnané čajové lžičky levandulových květů
 (čerstvých nebo sušených)
100 ml Porto Rosé
šťáva z 1 malého citronu


POSTUP: 


Broskve nakrájíme na menší kusy a vložíme do hrnce, přidáme 300 g cukru 
 a šťávu z citronu a společně rozmačkáme mačkadlem na brambory. 

Přilijeme portské víno a přivedeme k varu. 

Pektin rozmícháme ve zbylých 100 g cukru a přisypeme
 k broskvím, zamícháme a přisypeme levanduli.

 Společně povaříme (cca 6-10 minut), provedeme želírovací zkoušku
 (lžičku džemu kápneme na vychlazený talířek,
 pokud stéká pomalu a rosolovatí, je hotovo). 

Nalijeme do sklenic vypláchnutých vařící vodou, 
 zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Pokud chcete mít jistotu, že se džem nebude kazit, 
skleničky cca 10 minut sterilizujte :)






Tak zas někdy na viděnou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat