pátek 13. listopadu 2015

CELEROVÝ KRÉM S OPRAŽENÝMI OŘECHY A ŠKVAREČKY Z CELERU


 Trochu jsem se odmlčela, pohlcena různými změnami v mém životě. Ptáte se, co je nového? Tak třeba tohle: Děťátko mi roste před očima... Tedy ne zrovna do výšky, ale jaksi duševně, dozrává (doufám!); a  je teď kdesi mezi pubertou a dospělostí... Jeden najednou kouká, kolik let strávil doma a dělal mámu, manželku, kuchařku, pradlenu, chovatelku domácích zvířat, psycholožku a udržovatelku rodinného krbu (tou jsem doslova, kdyby to totiž bylo na mém muži, netopilo se doma vůbec. Mám dojem, že on na zimu prostě víc obroste a tím je pro něj problém vyřešen). Jak píšu i na svých FB stránkách, můj život se skládá z mnoha životů, a já touhle dobou začínám mít pocit, že za chviličku skončí některé z mých dlouholetých rolí a posunu se do života dalšího.  

A opravdu na to nemá vliv, že jsem se předminulou sobotu na chalupě praštila do čela o traverzu, kterou do "myší díry" mezi naší stodolou a sousedovic domem nalíčil nějaký škodolibý předek. Zadunělo to (bez poznámek, prosím), já se vrátila zpět do dřepu a dlouze přemýšlela, jaký účel má traverza zrovna na tomhle místě. Když pominu tu nejpravděpodobnější možnost - lenost již zmíněných předků, napadá mě jen, že tam sloužila jako past na lupiče. Úplně toho nebožáka vidím, jak se plíží tmou, zcela pohlcen myšlenkami na mrzký lup... a najednou LUP. Traverza. Lupič se drží za hlavu, potácí se z uličky s rukou na čele a zpitoměle dumá, cože to tu vlastně chtěl... Sice jsem nakonec neskončila s otiskem ve tvaru T na čele, jako Jára Cimrman... Ale možná se mi přece jen trochu rozbřesklo. Takže se mnou mějte trpělivost, prosím,  zkouším teď něco nového, něco nového se učím a přitom se teprve rozkoukávám ve svém novém životě...




Když jsem se po traverzově hororovém víkendu ve vymrzlé chalupě vrátila zpět do civilizace, šťastně jsem rozmrzala ve vaně plné HORKÉ vody. A přitom jsem dostala chuť na nějakou skvělou podzimní polévku.
 Tak tady je. Celer, stejně jako kopr, rozděluje lidi na dvě skupiny. Jedna ho miluje, druhá nenávidí. Pokud patříte do té první, tak vás tenhle celerový krém s čerstvě strouhnutým muškátovým oříškem, praženými vlašskými ořechy, nejlépe sebranými na vlastní zahradě, korunovaný škvarečky z celeru, zahřeje a pohladí nejen po těle, ale i po duši.


A jak tedy na to? 

Suroviny:

1 velký celer, část odložte na škvarečky
1 pórek, jen bílá část
1 bílá cibule
2 lžíce másla na osmažení
sůl
bílý pepř
1 bobkový list
muškátový oříšek (celý, nemletý)
150 ml smetany na vaření nebo šlehačky

Vlašské ořechy
a řapíkatý celer pro dozdobení
olej na škvarečky



 

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo, vložíme cibulku a celer nakrájený na kostky, přidáme pórek (jen bílou část!) nakrájený na kolečka. Za stálého míchání osmahneme, než cibule a pórek zesklovatí (u celeru se toho asi nedočkáme). Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina potopená, osolíme, mírně opepříme bílým pepřem, vložíme bobkový list a vaříme společně doměkka - asi dvacet minut, měkkost ověříme zapíchnutím nože. Zelenina by měla být uvařená dostatečně doměkka, aby šla později bez problému rozmixovat. Pokud se nám zdá, že je hotovo, stáhneme hrnec z plotny, vylovíme bobkový list (nezapomeňte! nebo budete mít místo bílého krému krém zeleně puntíkovaný) a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Vrátíme na oheň a nad hrncem několikrát strouhneme muškátový oříšek. Necháme přejít varem, znovu odstavíme a vlijeme smetanu na vaření (pro hubnoucí jedince) nebo šlehačku (pro tloustnoucí jedince).

Dozdobení:

Celerové škvarečky: Celer nakrájíme na kostičky (viz obrázek výše), do hrnce vlijeme vyšší vrstvu oleje a vložíme celerové kostičky. Na střední teplotu je necháme "vyškvařit" do zlatova. Osolíme. (Recept na škvarečky je převzat z biokuchařky Hanky Zemanové.)

Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky a nasucho opražíme na pánvi.
Naťový celer nakrájíme nadrobno. 

Polévku naléváme do misek a zdobíme ořechy, škvarečky a zelenou celerovou natí.
Můžeme ještě přidat jeden malý STROUH muškátového oříšku.




Poznámka nakonec: u muškátového oříšku, ať je vám jeho chuť a vůně sebevíc milá, to nepřehánějte s konzumací. V malém množství podporuje trávení a působí proti nadýmání.
Ve větším množství může být ale nebezpečný a lze se jím předávkovat. Pokud ale nad polévkou jen několikrát přejedete oříškem po struhadle, nemusíte se obávat. Úplně vyhnout by se mu přesto měly těhotné ženy, malé děti a lidé se srdečními obtížemi. (Tím samozřejmě nemyslím zamilované jedince.) - zdroj www.bylinky.eu
Všem ostatním přeju dobrou chuť a krásný zbytek podzimu :-)











2 komentáře: