středa 26. srpna 2015

JAK JSEM SE POSOUVALA DÁL ANEB KURZ FOCENÍ JÍDLA S ČASOPISEM GURMET




 Když se tak zamyslím, miluju jídlo od malička. Už několikrát jsem se vám přiznala, že jsem se okolo plotny motala snad odjakživa; a jako dítě jsem podnikala i svoje první pokusy o vaření. Stejně jsem to ale měla s focením. Vzpomínám na temnou komoru v koupelně ústeckého suterénního bytu Na Skřivánku. Bývali jsme tam s tátou zavření celé hodiny. Skoro potmě, jen za svitu červeného světla fotografického zvětšováku, napjatě sleduju jak z bílého papíru vylézají černé věci. Zní to trochu jako z hororu, ale nebylo to tak. Pár misek, vývojka a ustalovač, vana plná fotek. Vůně leštičky. Můj první foťák značky Ljubitěl.
Pak celé roky fotím aspoň kompaktem. Zlom nastává, když vstupuju do FB skupiny Pečem Pecen, protože začínám péct úžasný domácí kváskový chleba. Když se mi povede, chci ho taky krásně vyfotit. A tady je kámen úrazu, protože už mi obyčejný kompakt nestačí, chci víc. Časem zakládám tenhle blog, a za chůze se stále učím. Od dcery, která je na umělecké škole, si půjčuju její zrcadlovku, bádám, čtu, zkouším... Posouvám se dál.  Pak v časopisu Gurmet, který si pravidelně kupuju, nacházím reklamu na Kurz focení se Šárkou Babickou... Protože jsem o Šárce slyšela už dříve, neváhám ani chvilku a na kurz se hlásím. A pak se těším...



V Bistru proti proudu


 Mé dojmy z kurzu:

 

 Čekalo nás milé přivítání u výborné snídaně v Bistru proti proudu, kde celý kurz probíhal. Pak trocha teorie od Šárky, rozdělení do družstev a vypuklo to. Zadání: vymyslet, naaranžovat a vyfotit salát. Vrhám se na svoji oblíbenou červenou řepu a spolu s Klárou a Markétou vytváříme salát z řepy a rukoly, se slunečnicovými a dýňovými semínky, se zálivkou z olivového oleje. Kdyby to bylo podle mě, přidala bych ještě balzamikovou redukci, med a citronovou šťávu, plus kozí sýr... O to tady ale tolik nešlo, takže rychle vytváříme kompozici fotky, mezitím rukola fofrem vadne, přitom ujídáme semínka... Honem fotit! A už stojíme na židlích. Všichni...


Salát z červené řepy s rukolou a semínky ze slunečnice a dýně











Salát focený na keramice Ema Mamisu


 

K obědu pro nás majitelka bistra - Karolína Konečná (autorka krásné Kuchařky z ostrova Sardinie) připravila výborné chilli con carne s bagetou, guacamole a lehký letní salát. Další zadání: umělecky si naložit jídlo na talíř dle svého výběru a vyfotit mobilem či foťákem.
A zase stojíme na židlích... 



Výtečné chilli con carne s bagetkou, guacamole a lehký letní salát




Kuchařku z ostrova si určitě koupím, na kurzu bylo možné získat ji i s podpisem autorky



 Odpolední program obnášel focení croissantu,
 kdy nám Šárka předvedla několik variant jak naaranžovat scénu a vyfotit ji.  




Šárka v akci



Jak vypadal výsledek v pc


 
Další verze scény s croissantem


 Po této názorné lekci přišel čas i pro naši kreativitu. Na stole se ocitají croissanty, čokoládový koláč s ořechy, závin s mákem a malinami, bagety a znovu úžasná zelenina od firmy FreshBedýnky. Protože jsem na svém blogu croissant už fotila, vrhám se na slané a vytvářím obloženou bagetu.



Obložená bageta



 A pak nás čekal už jen závěr: předání diplomů a odměna pro nejšikovnější kurzistku - fotoaparát značky Nikon D3200. Dojídám výborný čokoládový koláč s ořechy, dopíjím svou kávu a ač nerada, loučím se a mířím směr Plzeň. Trochu nerada opouštím společnost těchhle nadšenců... 


Co dodat?

 

Je báječné ocitnout se mezi lidmi s podobnou úchylkou, jakou máte sami. Protože: nikdo se netváří nechápavě, když stojíte na židli a fotíte naaranžované jídlo shora (jen okolo jdoucí Pražané se asi trochu divili). Nikomu nepřijde divné, když posouváte po talíři sem a tam to jedno jediné slunečnicové semínko, které podle vás kazí fotku... :))
 
Kurzem nás provedla šéfredaktorka časopisu Gurmet Darina Křivánková, dvorní fotografka Gurmetu a food stylistka Šárka Babická, úžasné zázemí poskytla a báječným jídlem nás zásobovala Karolína Konečná, majitelka Bistra proti proudu a autorka Kuchařky z ostrova Sardinie, kterou si určitě koupím. Krásné nádobí zapůjčila firma Bella Rose, skvělou zeleninu dodaly FreshBedýnky a technické zázemí jistil Jakub z firmy Nikon. Všem touto cestou ještě jednou děkuju za možnost nahlédnout pod pokličku redakční kuchyně, skvělou atmosféru a možnost posunout se dál. Snad jsem jí doopravdy využila. A budu se těšit na příště! :-)


Puding s chia semínky a mangem


 --------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka pod čarou: 

No jasně, hned v neděli jsem prostě MUSELA upéct kváskový chleba. 
A hlavně VYFOTIT! 
Stojím na židli... :)))








4 komentáře:

  1. Jsem se ti tam pripletla do jediny fotky lidi:-) sobota byla moc fajn, clovek si aspon na chvili nepripadal jako jedinej blazen na svete:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň je to správná reportážní fotka! :))
      Bylo to paráádní, jestli se bude pořádat něco dalšího, půjdu zas. Klidně i na ty speciály, jak píšeš u sebe :-)
      Bylo mi tam s váma se všema moc dobře :-)

      Vymazat
  2. Moc rada jsem te poznala Kristino a jsem rada, ze sis kurz uzila. Byly jste vsechny hrozne fajn!
    Chleba vypada naprosto uzasne, hned bych si krajicek dala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Šárko :) Bylo fajn potkat se s tebou i ostatními osobně. Odjížděla jsem s foťákem plným fotek a hlavou plnou dojmů... Moc se těším, že se třeba ještě někdy setkáme na nějakým dalším kurzu... (Chleba přivezu! :)))

      Vymazat