středa 11. února 2015

KARAMELOVÝ VĚTRNÍK











  



 Od onoho okamžiku se můj život přehoupl do nového životního období. 
Stejně jako se dělil na čas před svatbou a po svatbě, před dítětem a po dítěti, před první severskou detektivkou a po první severské detektivce, před prvním domácím kváskovým chlebem a po chlebu, další zlom nastal, když jsem vyrobila svůj první karamelový větrník. A teď žiju v období PO PRVNÍM DOMÁCÍM KARAMELOVÉM VĚTRNÍKU. Už to nikdy nebude takové, jako předtím. :-D Už nikdy si nepochutnám na větrníku z cukrárny (no, možná jako první pomoc při akutním záchvatu chuti na sladké by se použít dal). Ten domácí je totiž úžasný a kupovaný se mu prostě nevyrovná; a bude od teď mým malým prokletím, že ho budu muset čas od času upéct a pak ho zblajznout tím strašidelně neslušným způsobem, kdy si zapatláte půl obličeje a všechny prsty karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem. Nebo vy to umíte líp? Já ne :-D 

Pokus o domácí karamelový větrník jsem odkládala hodně dlouho. Proč? Jako spoustě jiných lidí mi bylo nesympatické odpalované těsto. Ale teď už vím, že na tom opravdu nic není. Soupravu na golf nechejte ležet v koutě, vyzbrojte se vařečkou a hurá na to! 
Při pečení jsem se inspirovala tímto receptem z časopisu Apetit.


 

A jak tedy na to? 

 

Suroviny na cca 12 - 16 kousků:

 

Odpalované těsto:

400 g hladké mouky
500 ml vody
200 ml oleje
10 vajec
špetka soli


Vanilkový krém:

500 ml mléka
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr s pravou vanilkou 
nebo vanilkový lusk
60 g vanilkového pudingu
 (použila jsem Vanilkový puding Dr. Oetkera)
500 ml šlehačky 40%


Karamelová šlehačka a poleva:

400 g cukru krupice
400 ml  šlehačky ke šlehání do karamelového základu
500 ml šlehačky 40%


Poleva - dokončení:

 

1/3 základu na karamelovou šlehačku 

asi 4 polévkové lžíce másla
šlehačka ke šlehání podle potřeby







Postup:

 

1.  Karamelová šlehačka:


Do hrnce nasypeme cukr krupici a a necháme ho za občasného zamíchání rozpustit na karamel. Mezitím si ohřejeme smetanu ke šlehání a v okamžiku, kdy je karamel zlatý, přilijeme ji do hrnce. Pozor, hmota v prvním okamžiku vzkypí! Vaříme a mícháme tak dlouho, až se karamel ve šlehačce úplně rozpustí. Základ na karamelovou šlehačku necháme úplně vystydnout, hmota ztuhne. Odebereme si cca 1/3 hmoty a odložíme stranou, použijeme ji později na polevu. Šlehačku ušleháme a postupně do ní všleháme karamelový základ. Odložíme do chladu. Pokuste se nesníst karamelový základ samotný! :-)



2. Těsto: 


 Do hrnce nalijeme vodu, olej, vhodíme špetku soli a společně přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme hladkou mouku, snížíme teplotu a dále mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám hrnce. Odtáhneme z plotýnky a necháme trochu zchladnout, zhruba na tělesnou teplotu (když do těsta zaboříme prst, nemělo by pálit). Po jednom zašleháme vejce, (použijeme buď ponorný šlehač, nebo těsto přendáme do nádoby kuchyňského robota), šleháme, dokud není těsto kompaktní.
  
  Zapneme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a necháme ji zahřívat. 

 Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem, na ten si obkreslíme tužkou obrysy například skleničky nebo hrnečku, abychom měli všechny větrníky stejně veliké. Těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme spirály větrníků, začínáme od středu. Poznámka: Použijte nástavec s větším průměrem, já zvolila malý průměr a dost se potom nadřela při protlačování těsta... 
Plech s větrníky vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut. 
Troubu neotvírejte, jinak vyvětráte páru, která vyžene větrníky do výšky!


 




 3. Vanilkový krém:

Do hrnce nalijeme asi 400 ml mléka a přidáme oba druhy cukru, zahříváme až k bodu varu. Nemíchat! Cukr na dně v mléce zabrání připálení mléka. Mezitím si ve zbylých 100 ml rozmícháme pudingový prášek a v okamžiku, kdy se mléko začne vařit, vlijeme jej do hrnce. V tomto okamžiku naopak míchat! :-) Pokud máme čerstvý vanilkový lusk, vložíme jej do mléka hned na začátku společně s cukrem a vyndáme před přidáním pudingu. Puding povaříme za zuřivého míchání asi minutu, pak jej necháme úplně zchladnout. Ušleháme šlehačku ke šlehání a tu pak postupně zašleháme do pudingu (ponorným šlehačem nebo v robotu). Pozor na škraloup. Před zašleháním do šlehačky jej odstraňte. Hotový krém odložíme do ledničky.








4. Dokončení

Upečené větrníky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté podélně rozřízneme a pomocí cukrářské zdobičky plníme nejdřív vanilkovým krémem, posléze karamelovou šlehačkou. Přiklopíme zpět "víčko" větrníku a povrch potřeme polevou připravenou z odebrané 1/3 karamelového základu, který zahřejeme a rozpustíme v něm asi čtyři polévkové lžíce másla. Hotovou hmotu necháme zchladnout, aby trochu ztuhla, teprve potom zdobíme "víčka" větrníků. Pokud se nám zdá poleva příliš hustá, naředíme ji trochou tekuté šlehačky.









Dnes vám toho víc nenapíšu. Vlastně jsem se jen na chviličku probrala z hibernace, abych na vás vychrlila tenhle recept. A teď zase padám spát. Vzbuďte mě, prosím, na jaře.

Dobrou noc... :-)








2 komentáře:

  1. Ahoj. Koupila bych to nádobí :) Bylo by k mání? kira1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat