středa 14. září 2016

SLADKÁ MERUŇKOVÁ HABANERO SALSA KE GRILOVANÉMU MASU ANEB HOŠI A DĚVČATA, PĚSTUJTE CHILLI!

  
Už před nějakým časem jsem tu zmínila svoji nelibost ke všemu módnímu.
 Když všichni hromadně pečou chleby s vyřezanými lístečky, motají pudinkáče, pěstujou kefírovou houbičku, čtou severské detektivky, nosí obrovské černé intelektuální brýle, sledujou Ulici (nehodící se škrtněte)... JÁ peču, motám, čtu, nosím a sleduju úplně něco jiného. Není to v žádném případě snaha o originalitu nebo touha vyčlenit se.... Mě prostě jakákoli davová hysterie odpuzuje. Reklamy na mě nefungují 
a telefonní a podomní obchodníci si ze mě rvou vlasy, protože moje odpovědi (zcela nestandardní, samozřejmě a vymykající se jakýmkoli scénářům, které mají nabiflované z mnoha školení) je často totálně vykolejí (občas dokonce v telefonu slyším zuřivé šustění papíru či cvakání klávesnice). Měla jsem to takhle už od dětství. Ve škole jsem začala být v kolektivu oblíbená až ke konci školní docházky, kdy jsem konečně vybujela na těch správných místech (spolužáci) a prasklo, že hraju na kytaru (spolužačky). Vychovatelky ve školní družině mě nesnášely, protože jsem se odmítala zúčastňovat společenských her typu KRÁL VYSÍLÁ SVÉ VOJSKO DO BOJE a RYBIČKY, RYBIČKY, RYBÁŘI JEDOU a nenáviděla jsem vybíjenou, protože je sice úžasné, když se umíte vyhnout jakékoli ráně, ale k čemu to vlastně je, když nakonec vaše mužstvo stejně prohraje, protože neumíte přehodit hřiště... Protože ale současně nenávidím stereotyp a miluju vše nové a neprozkoumané, občas se prostě nechám od někoho vyhecovat... A pak se často nestačím divit, když náhle procitnu a zjistím, že peču kváskový chleba, chovám v lednici podivná zviřátka (viz DOMÁCÍ KEFÍR, ZMRZLINA, ZAKYSANÁ SMETANA, LUČINA A TVAROH Z TIBETSKÉ HOUBIČKY ANEB MOJE ZOO V LEDNICI ), nebo pěstuju chilli papričky...


Odrůdy vhodné do balkonových truhlíků


Abych to neměla tak jednoduché, pustila jsem se rovnou do pěstování vybraných odrůd ze semínek (taková pěkná zábava pro dlouhé zimní večery, že). Takže tentokrát jsem po svém procitnutí s úžasem zjistila, že v obýváku na stole u okna stojí malý minipařníček plný rašelinových tablet s chilli semínky, které denně zalévám kapátkem a ostřížím zrakem sleduju teplotu, aby se stále udržovala na oněch 25-30°C, které semínka potřebují k vyklíčení (doporučuju teploměr do akvária - nevadí mu vlhkost a má přísavku, kterou můžete přicucnout na vnitřní stranu průhledného poklopu).


Fotografie z archivu

 A protože ten nejhloupější sedlák má vždy ty největší brambory, měla jsem samozřejmě stoprocentní úspěšnost, semínka vyklíčila všechna. Protože nejsem  
žádný troškař (musela jsem to pojistit, že, co kdyby něco nevyklíčilo :))),
 řeším momentálně co s celou tou úrodou podniknout.
 Chilli papričky jsou skvělé k naloženému sýru, 
do guláše nebo třeba chilli con carne nebo guacamole, labužníci se jistě rádi zakousnou jen tak... Přebytky lze nasušit na sluníčku nebo v sušičce... Když už jsem nevěděla co s přebytky přebytků, vrhla jsem se na výrobu domácí salsy. Kromě asijské švestkové, na kterou vám recept dodám někdy příště, jsem zkusila i další ze sladkých omáček: meruňkovou s habanero papričkami.

Někdo má balkon plný muškátů a levandule...
 Já mám balkon plný chilli papriček :)))


 

 

MERUŇKOVÁ HABANERO SALSA



Ano, jsem si vědoma toho, že už je po meruňkové sezoně, ale znám se a vím, že kdybych tenhle recept nezaznamenala, možná by skončil kdesi v propadlišti dějin nebo v "nicáku", jak se říkávalo u nás doma. Takže pokud se ještě i teď k nějakým meruňkám dostanete, určitě jděte do toho (nebo o trochu snižte mraženou zásobu meruněk na knedlíky, případně použijte broskve nebo mango).



Suroviny 


(na cca 4 skleničky o objemu 150 ml)

500 g meruněk
200 g třtinového cukru 
(nebo podle vlastní chuti)
3 - 4 habanero papričky 
(množství regulujte podle tloušťky vrstvy azbestu ve vašem hltanu)
šťáva z jedné limetky 
(pro nakyslý "šmrnc" a uchování barvy)






Meruňky opláchněte a vypeckujte, vložte do hrnce a přisypte cukr. Habanero papričky zbavte semínek (ta si můžete usušit a vypěstovat z nich další rok rostlinky... Ne, vůbec vás nenavádím...), nakrájejte na proužky a přihoďte ke směsi meruněk a cukru. Přilijte šťávu z jedné limetky a společně povařte do zhoustnutí (cca 30 minut, záleží na šťavnatosti ovoce). Hmotu propasírujte přes sítko, hrubé části ze sítka můžete (ale nemusíte) posléze přihodit zpět do směsi (směs bude s kousky chilli papriček drsnější). Salsu lijeme do zavařovacích sklenic, které jsme předtím vypláchli vroucí vodou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Vychladlé skladujeme v lednici, pokud chceme mít jistotu, že se nezkazí, ještě dodatečně sterilizujeme (20 minut na 80°C).  
Recept je úmyslně jednoduchý, bez dalších přísad a koření, aby nezanikla příjemně ovocná chuť meruněk a habanero papriček. Salsu si vychutnáte s jakýmkoli grilovaným masem :)


Pokud jsem vás stále nepřesvědčila, něco víc o příznivých účincích capsaicinu na lidský organismus si můžete přečíst třeba tady.


Počasí je krásně baboletní, před námi možná posledních pár krásných dnů, tak si je pořádně užijte, nejlépe někde u grilu... (Jen pozor, aby se to u vás nezvrhlo v závod ve střelbě špuntem ze šampaňského, jako naposledy u nás :)))




Jedno malé soukromé post scriptum: 
k, za tu pálivou závislost.... :)






1 komentář:

  1. How to play slots online for money - DRMCD
    Play slots 천안 출장샵 online for money, including roulette, 군포 출장안마 blackjack, and more! Best Online 광양 출장샵 Casinos With 보령 출장안마 Online Slot Sites · 5. Red Dog - Highest RTP 안동 출장안마 Slots Game Selection.

    OdpovědětVymazat