Kam ráda nakukuju

pátek 12. června 2015

KUŘECÍ KOUSKY TANDOORI Z GRILU

Chicken Tandoori
Jsem masožravec - na tom asi nic nezměním. A navíc, jakmile se venku vyloupne první jarní sluníčko, přicházejí na mě ohníčkovo grilovací záchvaty malého šílenství. Asi to nějak souvisí s tím, že jsem vyrůstala v trampské rodině. Kdysi jsem u ohně hrávala na kytaru, postupem času jsem se od strun na kytaře přesunula ke strunám kráječe na vajíčka, struhadlu, noži... Jak jde o jídlo "z klacku" nebo grilu, jsem prostě k neudržení. Království za každoročně první opečený špekáček! Naříznout klasicky, nebo "na ježečka", prchat před kouřem, sledovat jak se plamínky mrskají a opékají tu údajně často velmi nezdravou dobrotu... Pak si olizuju prsty, domácím chlebem vytírám zbytek hořčice, marinády či chutney z talíře po prababičce, zapíjím třeba pivem přímo z lahve a je mi fajn. Jenže to bych nesměla být já, abych se zasekla u špekáčku. Takže následuje grilovaná zelenina, maso na všechny způsoby, sýr, brambory, chlebové placky, ovoce...  Nikdy nevím, kdy mám přestat, často to s odhadovaným množstvím přestřelím a hosté si pak odnášejí domů výslužku (přijdete taky?) Jedním z mých oblíbených jídel z grilu jsou tyhle Indií vonící kuřecí kousky.


K závislosti na indickém koření jsem se přiznala už před časem, když jsme vyráběli indický sýr paneer. A protože sice čas grilování miluju, ale přesto se mi nechce postávat v kuchyni při přípravě příliš dlouho, mám tady pro vás jednu velmi efektní rychlou verzi. Vše si totiž můžete připravit předem, a v den D už pak jen vyčarujete připravenou kouzelnou krabičku. V receptu můžete použít hotovou směs koření TANDOORI MASALA; pokud jste fajnšmekři, namícháte si ji sami ;) Potřebovat k tomu budete koriandr, zázvor, kmín či chili, obvykle se přidává i garam masala, což je Vánocemi vonící mix koření obsahující například kardamom, muškátový ořech, hřebíček či skořici. A použít se dá i citronová tráva, česnek nebo cibule. Konkrétní složení kořenící směsi se ale v Indii liší podle regionu i rodinných zvyklostí, jak říká i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus, jenž má indickou kuchyni také v oblibě. 



Věděli jste?


 A proč TANDOORI? Tandoori je název pro speciální pec, ve které se některá z indických jídel připravují, původně se tak tedy nazýval způsob, jakým se jídlo vaří. Za zjednodušení mohou Angličané, kteří si v dobách, kdy byla Indie ještě britskou kolonií, indická jídla velmi oblíbili a chtěli si je připravovat doma. Nechali si tedy hotové směsi namíchat a pak je nazývali podle způsobu úpravy pokrmů...
 






A jak tedy na to? 

 

Suroviny:

 

500 g stehenních kuřecích řízků
250 g bílého plnotučného jogurtu
1 stroužek česneku
asi 2 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
1 lžička soli
3 polévkové lžíce koření TANDOORI MASALA - prodává např. Globus


Postup: 

  • Kuřecí stehenní řízky zbavíme všech nevzhledných kousků tuku a nadbytečných "provázků" a nakrájíme na menší kousky (cca 4krát 4 cm). Okořeníme kořením TANDOORI MASALA, které do masa vetřeme spolu  s trochou oleje, necháme odležet. Mezitím si připravíme marinádu: smícháme jogurt, česnek a zázvor prohnané lisem na česnek, přidáme sůl. Pečlivě promícháme a posléze smícháme se směsí masa a koření. Zakryjeme alobalem a necháme odležet několik hodin, nejlépe přes noc. 

  • Maso pečeme na rozpáleném grilu, raději v alobalu či na aluminiovém grilovacím tácku (opravdu doporučuju, marináda se totiž hrozně ráda připaluje, mrška, a pak byste mě u drhnutí grilovací mřížky či pečícího kamene prokleli na věky věků;  to fakt nechci). Maso důkladně propečeme. Pokud jej chceme více křupavé, na několik posledních minut jej grilujeme přímo na roštu či kameni.

  • Příloha: po indicku placky NAAN/ROTI  (recept se připravuje, ale osvědčil se mi třeba tenhle). Anebo hezky česky chleba. Zeleninovou oblohu nechám na vás, u nás si tuhle roli chutně vystřihnul zelný a ledový salát... 





Léto pro mě znamená opálená ramena, koupání v nedalekém rybníku, kafe na balkoně obsypaném muškáty, balení na chalupu... Chalupa: pruhované duchny po prababičce, růžové a fialové muškáty, pozorování vlaštovčích mláďat, rýpání v hlíně, čtení v houpací síti pod ořešákem, opalování na lavičce pod kuchyňským oknem, zírání do nebe, focení, přemýšlení o nesmrtelnosti chrousta :-), zpěv rorýsů, cestování, courání po lese, houby, trhání třešní a jahod, malin a letních jablek, zavařování, pečení a.... grilování.
Tak si je taky užijte. Jako já :-)



2 komentáře:

  1. To vypadá výborně. Zkoušeli jste to i na pánvi nebo v troubě? My totiž zatím ještě nemáme gril. Už jsme koukali po grilech na https://www.avenberg.cz/k93-grilovani , ale nemůžeme se shodnout, jaký gril vybrat. Jaké jsou lepší? Na elektřinu, plyn, nebo uhlí? Děkuju za tipy. Snad příští rok už budeme taky grilovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Grilované maso je nejlepší. Hlavně to je jediný způsob vaření, který zvládám, takže přes léto "vařím" já, aby si manželka tak trochu odpočinula :-) . Máme velký gril na dřevěné uhlí a taky jsem si koupil plynový hořák , abych gril hned rozpálil a nemusel čekat dobu, než se uhlí rozhoří :-) .

    OdpovědětVymazat